Μητσοτάκης: «Η πανδημία θα επιστρέψει το φθινόπωρο, να είμαστε έτοιμοι»

Τηλεδιάσκεψη είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Ανδρέα Δρακόπουλο και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δωρεών του Ιδρύματος,  μιλώντας για τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, ανέφερε τους τρόπους αξιοποίησης των πόρων που διέθεσε το ίδρυμα στη χώρα, με δωρεά  που πραγματοποίησε αγγίζοντας τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν οι Μονάδες Εντατικής θεραπείας, προκειμένου να μην παρουσιαστούν φαινόμενα όπως απεγνωσμένοι ασθενείς να επιστρατεύουν πολιτικές γνωριμίες για να εξασφαλίσουν ένα κρεβάτι.

«Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο σας. Να ξαναπώ ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τη νέα μεγάλη δωρεά την οποία κάνετε και η οποία, προφανώς, σε μεγάλο βαθμό θα αφορά και την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του Covid-19. Εξάλλου, είστε παλιοί γνώριμοι και στο χώρο της Υγείας. Κάνατε σημαντικότατες δωρεές όταν τα πράγματα ήταν σε συνθήκες κανονικότητας και ευχαριστούμε πάρα πολύ που, για άλλη μία φορά, έρχεστε να συνεισφέρετε σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα.

Πρέπει να πούμε βέβαια ότι επειδή υπήρξε μία, θα έλεγα, ασυνήθιστη για τα δεδομένα της χώρας συμμόρφωση και αίσθηση εθνικής αποστολής, τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από ό,τι πολλές άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο.

Αυτό, όμως, αυξάνει τις υποχρεώσεις να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη φάση. Ξέρουμε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η πανδημία θα επιστρέψει το φθινόπωρο. Και γνωρίζουμε επίσης πάρα πολύ καλά ότι ξεκινήσαμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση από μία συνθήκη σαφέστατα υποδεέστερη άλλων χωρών ως προς τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Παρότι έχουμε καταφέρει και έχουμε προσθέσει κρεβάτια εντατικής με μεγάλη ταχύτητα, εξακολουθούμε να υπολειπόμαστε του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και θα ήθελα να μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα αυτή τη σημαντική δωρεά. Να αναφέρω ενδεικτικά μόνο στην αρχή της συζήτησής μας κάποιες πρώτες σκέψεις που έχουμε κάνει εμείς και μετά θα ήθελα πάρα πολύ να ακούσω και τις δικές σας σκέψεις.

Προφανώς, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η αύξηση των κρεβατιών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε η χώρα μας να φτάσει γρήγορα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προσθέσουμε -πέρα και πάνω από τα κρεβάτια τα οποία ήδη έχουμε προσθέσει και τα κρεβάτια τα οποία ήδη έχουμε εξασφαλίσει από άλλες ιδιωτικές χορηγίες- περί τα 500 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Υπάρχει ένα δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο μας αφορά ιδιαίτερα, για την ψηφιοποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας έτσι ώστε όλοι οι ασθενείς να αποκτήσουν πια έναν ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή. Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό -το οποίο ξέρω ότι απασχολεί κι εσάς πάρα πολύ- κυρίως όσον αφορά και την κατάρτιση των νοσηλευτών οι οποίοι θα εργάζονται αποκλειστικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και υπάρχει και μία σημαντική διάσταση που αφορά την έρευνα και τη χρηματοδότηση ενδεχομένως ενός εθνικού ερευνητικού προγράμματος για ελέγχους και ιχνηλάτηση των ιών.

Είναι κάποιες πρώτες σκέψεις τις οποίες εμείς έχουμε κάνει και μας ενδιαφέρει πολύ να ακούσουμε και τις δικές σας τοποθετήσεις γύρω από το θέμα αυτό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ενώ πρόσθεσε για τις δωρεές που γίνονται: «Θα ήθελα να κλείσω, λέγοντας ότι έχουμε αποδείξει και την έμπρακτη υποστήριξή μας στο σημαντικό κοινωφελές έργο το οποίο διαδραματίζεται συνολικά στην Ελλάδα και με το γεγονός ότι απαλλάξαμε όλες τις δωρεές από τον ΦΠΑ. Αυτό είναι μια σημαντική δυνατότητα η οποία δίνεται πια στα ιδρύματα, ώστε ουσιαστικά να αυξήσουν τις προσφορές τους για κοινωφελείς σκοπούς.

Για άλλη μια φορά, ένα μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι έχετε κάνει συνολικά και ειδικά στο χώρο της υγείας. Και προφανώς ένα μεγάλο ευχαριστώ που και αυτή τη φορά σταθήκατε και πάνω από το ύψος των περιστάσεων με μία πολύ σημαντική και γενναιόδωρη δωρεά».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.