Οι Εκδόσεις Όμηρος παρουσιάζουν το νέο βιβλίο «Γράμματα σε έναν Σμηνίτη», μια ξεχωριστή έκδοση που φέρνει στο φως ανέκδοτες επιστολές του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου προς τον εικαστικό και λογοτέχνη Κώστα Ευαγγελάτο.
Πρόκειται για ένα πολύτιμο αρχειακό και λογοτεχνικό τεκμήριο, που αποκαλύπτει μια άγνωστη πτυχή της προσωπικότητας και της γραφής του Χριστιανόπουλου. Μέσα από τις επιστολές, αναδύεται ένας λόγος άμεσος, εξομολογητικός και συχνά αιχμηρός, φωτίζοντας τη σχέση των δύο δημιουργών, αλλά και το ευρύτερο πνευματικό και καλλιτεχνικό τοπίο της εποχής.

Τα «Γράμματα σε έναν Σμηνίτη» δεν αποτελούν μόνο μια καταγραφή προσωπικής επικοινωνίας, αλλά και έναν διάλογο υψηλής αισθητικής και στοχασμού, όπου η ποίηση, η τέχνη και η ζωή συναντώνται με ειλικρίνεια και ένταση. Οι επιστολές αυτές, που για χρόνια παρέμεναν αδημοσίευτες, έρχονται σήμερα να εμπλουτίσουν τη βιβλιογραφία γύρω από τον Ντίνο Χριστιανόπουλο και να προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό μια σπάνια εμπειρία ανάγνωσης.
Η έκδοση εντάσσεται στη διαρκή προσπάθεια των Εκδόσεων Όμηρος να αναδεικνύουν σημαντικά έργα και ντοκουμέντα της νεοελληνικής γραμματείας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η εκδήλωση του βιβλίου «Γράμματα σε έναν σμηνίτη» Ντίνος Χριστιανόπουλος – Κώστας Ευαγγελάτος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαΐου 2026, ώρα 19:30 στο καφέ Φίλιον.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος, Εκδότης, Συγγραφέας, Θεολόγος
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Κώστας Ευαγγελάτος – Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Performer, Θεωρητικός της τέχνης
Σοφία Μωραΐτη – Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., Γενική Γραμματέας της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας, Κοσμήτορας του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.
Ο ιστορικός τέχνης, συγγραφέας, τεχνοκριτικός Λεόντιος Πετμεζάς έχει επισημάνει μεταξύ άλλων για το νέο βιβλίο: ”Η ένταση των λεκτικών νοημάτων και των παραθέσεων του Ντίνου Χριστιανόπουλου δημιουργούν ένα έντεχνο ποιητικό πέρασμα που σήμερα έχει ιδιαίτερη θέση και άποψη. Η γραφή της επιστολογραφίας του τονίζεται περισσότερο μέσα από την δίνη των αποστάσεων και των χρόνων που έχουν μεσολαβήσει. Ωστόσο η έμπνευση του δεν έχει αλλοιωθεί και αναμφίβολα η καίρια σύλληψη του συνεχίζει μεθοδικά να φωτίζει, να προσανατολίζει, να προτάσσει, να αναγγέλλει και να αναδεικνύει τις απαραίτητες ζωογόνες στάσεις που πρέπει να συνυπάρχουν με τις αρμονικές χαράξεις της απόλυτης σύνεσης. Στις σελίδες του βιβλίου επισημαίνονται τα επιτεύγματα μιας σπάνιας πέννας, που καθώς υπηρετούν την προσωπική αποστολή τους παράλληλα απασχολούν την σκέψη και την προσοχή του αναγνώστη, με τις κοινές ζωτικές αλήθειες τους. Η θεαματική πνευματική ιχνηλασία πηγάζει από την ευαισθησία του γράφοντος και επιζητεί την ισότητα στην καθολικότητα του εποικοδομητικού διαλόγου με ανθρώπινα, γνήσια και πηγαία συναισθήματα προς τον νεαρό τότε Κώστα Ευαγγελάτο. Οι εφέσεις του Ντίνου Χριστανόπουλου υλοποιούν μια αντιπροσωπευτική εικόνα καθαρότητας. Ενδυναμώνει τις αντιστοιχίες και τις ακολουθίες των αντιλήψεων μιας άλλης εποχής που ξαναγίνονται αποφασιστικά σύγχρονες και επίκαιρες.”

(Στη photo ο Κώστας Ευαγγελάτος, Σμηνίτης στην παραλία της Καλαμάτας το 1982, την χρονιά που άρχισε η αλληλογραφία με τον Ντίνο Χριστανόπουλο)
Διεύθυνση: Σκουφά 34, Κολωνάκι, 10672, Αθήνα
Πληροφορίες: e-mail: omirosekdoseis@gmail.com, τηλ.: 6986518225
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Σας περιμένουμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση.
