Τι καινούργιο τρώμε τώρα: 10 νέα αγαπημένα στέκια στην Αθήνα

Καινούργια μέρη για φαγητό, γλυκό, ποτό και ψώνια στην Αθήνα.

της Γεωργία Παπαστάμου

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το νέο μικροζυθοποιείο-taproom που είναι λόγος να ανέβεις στην Ηλιούπολη

Πίνουμε craft μπίρα εκεί που παράγεται

Σε ένα παλιό σιδεράδικο της Ηλιούπολης βρήκε στέγη το μικροζυθοποιείο που σερβίρει φρέσκια μπίρα λίγα μόνο μέτρα από το σημείο όπου παράγεται. Η τζαμαρία πίσω από το μπαρ είναι το μόνο που χωρίζει τις μεγάλες δεξαμενές από τους θαμώνες, ενώ η ομάδα της Paragon ενημερώνει για το line up της ημέρας: τη δική τους, crispy american ipa που έχουν βαφτίσει «Άρρηκτο», μια ισορροπημένη καπνιστή stout από τη Ζυθοποιία Αναστασίου στο Χαλάνδρι, μια λεμονάτη belgian saison και τουλάχιστον επτά ακόμα craft μπίρες που εναλλάσσονται συνεχώς. Ο Γιάννης Ψιμούλης, που ξεκίνησε ως home brewer και τελικά παράτησε τη δουλειά του για να αφιερωθεί στη ζυθοποιία, μαζί με τη σύζυγό του Ελευθερία Παπαδάκη και τον αδερφό της Τάσο Παπαδάκη είναι οι άνθρωποι πίσω από το πρότζεκτ και είναι πάντα πρόθυμοι να καθοδηγήσουν και να προτείνουν νέες γεύσεις. Οι ξεναγήσεις στον χώρο παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγο καιρό.

Paragon Brewery & Taproom, Λεμεσού 3, Ηλιούπολη, Τ/ 6981-947.030

Ένα καφέ-βιβλιοπωλείο για χαλάρωση

Διαλέγουμε βιβλία στο πιο cosy περιβάλλον

Ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο που λειτουργεί ταυτόχρονα ως καφέ και μπαρ έχει γίνει αγαπημένο μας στέκι για χαλαρή έξοδο και, από μόνο του, λόγος που θέλουμε να πηγαίνουμε στη Καλλιθέα. Ο Δημήτρης Ανανιάδης, αφού εργάστηκε για χρόνια σε εκδοτικούς οίκους ως επιμελητής και μεταφραστής, αποφάσισε μαζί με τη σύντροφό του Εύη Γεροκώστα να στήσουν στη γειτονιά τους έναν ζεστό χώρο όπου όλοι θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο. Ιδανικό για όσους θέλουν να φέρουν το λάπτοπ τους και να δουλέψουν, να μελετήσουν ή να χαζέψουν κλασικές και νέες εκδόσεις, το Zatopek, προσφέρει επίσης προσεγμένα ροφήματα και σνακ: από βιολογικό τσάι και ελληνικά κρασιά μέχρι σάντουιτς με προζυμένιο ψωμί, μορταδέλα Δράμας και γαλλικό κατσικίσιο τυρί. Ανάμεσα στα βιβλία, τα φυτά και τα mix and match έπιπλα θα βρείτε σίγουρα τη γωνιά σας.

Zatopek, Παναγή Τσαλδάρη 209, Καλλιθέα. Τ/ 211-73.51.013

Εδώ θα κάνουμε στάση για πρωινό

Τρώμε χειροποίητα κρουασάν και βουτυρένια bun κάρδαμου

Αν είστε φαν του κάρδαμου, περάστε μια βόλτα από το Fika και ρωτήστε την baker Ιφιγένεια Ζάχου για το τραγανό, βουτυράτο cardamom bun που φτιάχνει στο ανοιχτό εργαστήριο της. Πάει τέλεια με τον specialty καφέ που το κατάστημα προμηθεύεται από την Kudu και μπορείτε να το πάρετε σε πακετάκι για να συνεχίσετε από εκεί τη βόλτα προς την Ακρόπολη ή το κέντρο. Στη βιτρίνα θα βρείτε επίσης χειροποίητα προϊόντα βιενουαζερί, όπως κρουασάν βουτύρου, danish με κόκκινα φρούτα, λευκή σοκολάτα και σπιτική κρέμα αμυγδάλου ή croque-madame σε φύλλο κρουασάν. Όλα φρεσκοψημένα. Με δικό τους γιαπωνέζικο milk bread φτιάχνουν και σάντουιτς σε τρεις εκδοχές: με παστράμι, με σολομό και γαλένι και ένα χορτοφαγικό με χούμους, φέτα και dukkah. Απολαυστικό και το μπανανόψωμο με προζύμι.

Fika, Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, Τ/ 210-92.26.010

Η πιτσαρία της γειτονιάς, εκσυγχρονισμένη 

Παραγγέλνουμε πίτσα σαν της Νάπολης

Upgrade στην πιτσαρία της γειτονιάς είπε να κάνει το «αδερφάκι» του Alio. Η ομάδα του δημοφιλούς ιταλικού εστιατορίου (Άκης Βαρθαλάμης, Παναγιώτης Λουκάκος, Γιάννης Λουκάκος) εμπνεύστηκε μια street εκδοχή του που ταΐζει ποιοτική, νεο-ναπολιτάνικη πίτσα τους κατοίκους Χαλανδρίου και πέριξ. Φουσκωτό στεφάνι αλλά λίγο πιο τραγανή, «νεοϋορκέζικη» βάση σε σχέση με την κλασική ναπολιτάνικη είναι τα χαρακτηριστικά του ζυμαριού της που συνδυάζεται με επιλεγμένα υλικά, αφού πρώτα ωριμάσει για 48 ώρες για να αποκτήσει χαρακτήρα. Στα hit του καταλόγου: η bolognese με σιγομαγειρεμένη σάλτσα από μοσχαρίσιο κιμά, μοτσαρέλα fior di latte, μπέικον και κρέμα ricotta και η bianca με λευκή βάση, burrata, prosciutto cotto, ψητά ντοματίνια, φιστίκι Αιγίνης και λεμόνι.

Alio Neighborhood Pizzeria, Ηρακλείτου 71, Χαλάνδρι, Τ/ 210-60.86.304 

Ένα deli με προϊόντα Ελλήνων παραγωγών

Χαζεύουμε προϊόντα ανεξάρτητων παραγωγών

Με προϊόντα Ελλήνων παραγωγών γεμίζει τα ράφια του όμορφου παντοπωλείου της η Βαλεντίνα Μπουμπουρίδη. Η ίδια ζήτησε από τους Athens Creative να σχεδιάσουν το παγκρατιώτικο deli, επέλεξε τα τρόφιμα δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και στο ντιζάιν και συνεχίζει να ψάχνει συνέχεια καινούργια πράγματα για να εμπλουτίσει την γκάμα. Τυριά, αλλαντικά, κρασιά μικρής παραγωγής, βούτυρα καρπών και ιδιαίτερα ροφήματα από κόκκους κακάο είναι μερικά από όσα μας αρέσει να ψωνίζουμε στο Grapes and Salt. Τα καλαθάκια με δικές τους επιλογές είναι επίσης βολικά για δώρα.

Grapes & Salt, Παυσανίου 16, Παγκράτι, Τ/6945-295.924

To speakeasy μπαρ του Συντάγματος

Απολαμβάνουμε zero waste κοκτέιλ στο «κρυμμένο» μπαρ του Συντάγματος

Από τον ιστορικό αγώνα μεταξύ του Μοχάμεντ Άλι και του Τζορτζ Φόρμαν έχει πάρει το όνομά του το νέο κοκτέιλ μπαρ του Συντάγματος που «κρύβεται» σε κοινή θέα πίσω από ένα άλλο μπαρ. Σπρώχνοντας την κλειστή πόρτα, θα βρεθείτε να κάθεστε στην μπάρα του Rumble in the Jungle, δίπλα σε πορσελάνινες λεοπαρδάλεις. Ο κατάλογος που έχουν δημιουργήσει οι Αλέξανδρος Τσελεπής, Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος και Συμεών Παπανικολάου περιγράφει με συντομία τα κοκτέιλ, για την παραγωγή των οποίων όμως έχουν προηγηθεί αρκετά «μαγειρέματα», ζυμώσεις, αποστάξεις, ανθρακώσεις και άλλες εκτενείς διαδικασίες στο εργαστήριό τους. Με έμφαση στη φιλοσοφία του zero waste και πειραματισμούς, έχουν προκύψει νοστιμιές όπως το Caught Cold (με burbon, κρέμα λεμονιού και μανταρίνι) και το Her Scent (με βότκα αρωματισμένη με τριαντάφυλλο, περγαμόντο και γιασεμί).

Rumble in the Jungle, Πετράκη 1, Σύνταγμα, Τ/698-063.5896

Εδώ θα πιούμε κρασί χωρίς σταφύλια!

Κάτι ξεχωριστό που μαγειρεύεται εδώ και καιρό ανοίγει τις πόρτες του στο τέλος του Ιανουαρίου. Ως ένα all day μαγαζί που βασίζεται στη βιωσιμότητα και αξιοποιεί όλα τα υποπροϊόντα που παράγει συστήνεται το Line στα Πετράλωνα. Περίσσεψαν, παραδείγματος χάρη, κομμάτια φρούτων από τα κοκτέιλ; Θα γίνονται κρασί. Τίποτα δεν θα πηγαίνει χαμένο. Οι Νίκος Μπάκουλης και Βασίλης Κυρίτσης (από την ομάδα των Clumsies) και ο Δημήτρης Νταφόπουλος, συνδημιουργός των αναψυκτικών Three Cents εμπνέονται από τη διαδικασία της ζύμωσης και οραματίζονται από μικροζυθοποιήσεις μέχρι ιδιαίτερα προζυμένια ψωμιά. Η Φαίδρα Μαυροειδή Σβανά έχει αναλάβει τα τελευταία, ενώ ο Παύλος Κυριάκης θα επιμελείται το all day μενού.

Line, Αγαθοδαίμονος 37, Κάτω Πετράλωνα, Τ/210-34.21.311

Το ζαχαροπλαστείο-φάντασμα που έρχεται σπίτι μας

Βρίσκουμε γλυκά υψηλής τεχνικής (χωρίς να βρούμε το ζαχαροπλαστείο).

Λεπτοδουλεμένα γλυκά, βασισμένα στις αρχές της γαλλικής ζαχαροπλαστικής και με την προσωπική σφραγίδα δύο ταλαντούχων pastry chefs βρίσκουμε στο πρώτο «ghost» ζαχαροπλαστείο της Αθήνας που λειτουργεί κυρίως με διανομές. Το Madame Fraise δεν μοιάζει με συμβατικό κατάστημα. Δεν έχει ούτε βιτρίνα ούτε ταμπέλα ή πωλητές. Πρόκειται για το εργαστήριο-βάση του Ευγένιου Βαρδακαστάνη και του Γιάννη Κίκιρα, μέσα στο οποίο δοκιμάζουν τη δημιουργικότητά τους και εφευρίσκουν συνεχώς καινούργια κόνσεπτ και νέα γλυκά. Προς το παρόν, έχουμε ξεχωρίσει την Tarte Tatin που φτιάχνουν με κρέμα αμυγδάλου, κάρδαμο και καραμελωμένα μήλα golden Ζαγορίν και την Amande, μια τούρτα με biscuit αμυγδάλου, bavaroise αρωματισμένη με τόνκα, μαρέγκα αμυγδάλου και αχλάδι confit. Το φανταστικό πανετόνε τους είναι διαθέσιμο όλο τον χρόνο.

Madame Fraise, Υμηττού 225, Μετς, T/211-41.86.086 (διανομή μέσω Wolt)

To νέο talk of the town εστιατόριο 

Δοκιμάζουμε τη νέα ελληνική κουζίνα του Λουκά Μάιλερ

Χυλωμένες ρεβιθάδες με τρυφερά μοσχαρίσια μάγουλα, χοντρά μακαρόνια με πρόβεια κρέμα και τραγανό σιτάρι, φασολάδες με παστά ψάρια, σούπες λαχανικών με φιδέ και μελάτα αυγά- σαν «ελληνικό ράμεν», αλλά και κακαβιές, κολιούς περασμένους με το φλόγιστρο, λυθρίνια στο τηγάνι. Αυτά είναι μερικά από τα φαγητά που θα βρεις, ανάλογα με τη μέρα, στο νέο εστιατόριο της Μελανθίου που έχει κάνει αίσθηση. Μπορεί να αυτοπεριγράφεται ως «απλό», αλλά φαίνεται πως το απλό, καλομαγειρεμένο, νέο ελληνικό φαγητό ήταν κάτι που μας έλειπε πολύ. Οι προθέσεις φαίνονται ήδη από τα πρώτα πιατάκια που φτάνουν από την κουζίνα του Λουκά Μάιλερ στα τραπέζια: χειροποίητα ψωμιά (και σιμιγδαλένια μπαγκετάκια και χωριάτικο με βιολογικό αλεύρι και μυρωδάτα «μάφιν» ζυμωμένα με γίδινο βούτυρο και αλεύρι ζέας) μαζί με λαχανικά εποχής τουρσί, αφρατεμένο βούτυρο και αλάτι. Δοκιμάστε τη σαλάτα με τα βραστά λαχανικά και το εξαιρετικό λαδολέμονο και θα καταλάβετε γιατί είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που σερβίρουν. Η πρώτη ύλη με όλη της τη ρουστίκ ομορφιά είναι το πρώτο μέλημα του σεφ. Τον χώρο, που λειτουργεί και ως πωλητήριο φυσικών κεριών, συνυπογράφουν η Μυρσίνη Λινού (Ύψιλον) και ο Γιώργος Σουμπάσης (Morning Bar).

Λινού Σουμπάσης και ΣΙΑ, Μελανθίου 2, Ψυρρή, Τ/210-32.20.300

Το σουβλατζίδικο του Λευτέρη απέκτησε αδερφάκι

 

Συναντάμε ένα θρυλικό σουβλατζίδικο και σε νέα διεύθυνση
 

Λευτέρης ο Πολίτης σε νέα διεύθυνση

Την πετυχημένη συνταγή δεν την αλλάζεις. Μπιφτέκι (ή σουτζούκι πολίτικο), ντομάτα, λεπτοκομμένο κρεμμύδι με λίγο μαϊντανό, καυτερό πιπέρι και αλάτι. Αυτά είναι όλα κι όλα τα υλικά που μπαίνουν στο θρυλικό, old school σουβλάκι του Λευτέρη, από το 1951. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν αλλάζει. Το μόνο καινούργιο είναι ότι εδώ και λίγες μέρες, εκτός από την κλασική τους διεύθυνση στη Σατωβριάνδου, τα εν λόγω σουβλάκια-λουκούμια τυλίγονται και σε νέο, πολύ κεντρικό σημείο, στον πεζόδρομο της Ρόμβης ανάμεσα στο Σύνταγμα και στο Μοναστηράκι.

Λευτέρης ο Πολίτης, Ρόμβης 18, T/210-33.10.030

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 973.

Πηγή:gastronomos.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours