Οι κοντινοί, οι πιο μακρινοί, οι απόλυτα γραφικοί: 9 προορισμοί για την 25η Μαρτίου

Το Τσεπέλοβο/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης

To τριήμερο που πλησιάζει αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για να αποδράσετε μακριά από την πόλη

του Δημήτρη Σταθόπουλου

Λίγες εβδομάδες πριν από το Πάσχα, ανάλογα με την έκβαση του καιρού, το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, μετατρέπεται σε μία ιδανική ευκαιρία εξόδου από τις μεγάλες πόλεις.

Συνδυάζουν τη φύση, τις δραστηριότητες, το νόστιμο φαγητό, τα τοπικά προϊόντα, τις ωραίες ιστορίες: πρόκειται για προορισμούς που σταδιακά αναδεικνύονται, μετατρέπονται σε πόλους έλξης και εστιάζουν στη σύγχρονη οπτική του ταξιδιού.

Στο κείμενο που ακολουθεί, κάνουμε μία επιλογή τέτοιων προορισμών.

Ευρυτανία

Από την κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού μέχρι τον Προυσό και από το Βελούχι μέχρι τη λίμνη των Κρεμαστών, η φύση της Ευρυτανίας, αλλά και η αλήθεια της καθημερινότητας δημιουργούν έναν προορισμό που καταγράφεται ανεξίτηλα στο μυαλό και στη σκέψη του επισκέπτη. Όμορφα χωριά, καφενεία που μαρτυρούν και ενισχύουν την έννοια της φιλοξενίας, άνθρωποι κουρασμένοι και την ίδια στιγμή ανοιχτόκαρδοι και ειλικρινείς, φαράγγια και γκρεμοί, καταρράκτες και λίμνες.

Την ίδια στιγμή, το Καρπενήσι ανανεωμένο φέρει τη σφραγίδα μίας πόλης που εξελίσσεται, ενός προορισμού που λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις εξελίξεις, αναζητά την καινοτομία, ενσωματώνει λύσεις, εμβαθύνει στην ουσία.

Η Ευρυτανία θα αποτελέσει τον ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις των μονοπατιών, των οδικών διαδρομών, των όμορφων και μικρής κλίμακας ξενώνων.

Ιωάννινα

Το ζωηρό και σύγχρονο κέντρο, η ιστορική καστροπολιτεία, η λίμνη και όλες οι δραστηριότητες που εκτείνονται γύρω από αυτά, αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για να μπει κανείς για τα καλά στη φιλοσοφία της πόλης των Ιωαννίνων. Παραδοσιακά κτήρια σε κοντράστ με τις σύγχρονες κατασκευές μπερδεύονται, ενδεχομένως και αρμονικά, ώστε να αποτελέσουν την αλήθεια μίας πόλης που διαχρονικά βρίσκει τρόπους ανάπτυξης και υπερπήδησης πιθανών εμποδίων.

Μία βαρκάδα μέχρι το νησάκι σε τοποθετεί ξανά στο πλαίσιο της ηρεμίας και της χαλάρωσης, μία βόλτα στο Ιτς Καλέ του Κάστρου, αλλά και μία περιήγηση στο πλάι της λίμνης λειτουργούν και αυτά καταλυτικά προς την ίδια κατεύθυνση. Παραδοσιακές συνταγές, νόστιμα και ποιοτικά κρέατα, όμορφοι χώροι για φαγητό, μας φέρνουν μπροστά σε ένα ευρύ φάσμα επιλογών σε ένα τομέα, αυτόν του φαγητού, που η πόλη έχει πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές.

Αράχωβα

Συνυφασμένη με τις χειμερινές διακοπές, η Αράχωβα καταφέρνει να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και την ίδια στιγμή, να μετουσιώνει σε αληθινή εμπειρία κάθε διάθεση και επιλογή. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του Παρνασσού, και το χιονοδρομικό κέντρο είναι το εμβληματικό τοπόσημο ολόκληρης περιοχής.

Την ίδια στιγμή όμως η Αράχωβα ξεχωρίζει για τις γαστρονομικές επιλογές, για τη διασκέδαση αλλά και μία σειρά νόστιμων και ποιοτικών τοπικών προϊόντων. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στα 1.000 μ., υψόμετρο, και πέρα από την πετρόχτιστη οπτικής της, διαθέτει πολυτελή resorts, καλαίσθητους ξενώνες, μοδάτα cafe, και προσεγμένα εστιατόρια. Βόλτες στα σοκάκια, δίπλα στο ρολόι, αλλά και στην εκκλησία του Αη Γιώργη, είναι μερικά από τα must μίας εξόρμησης που θα απολαύσετε.

Ζαγοροχώρια

Αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς, που έχει μάλιστα καταφέρει να διευρύνει την περίοδο του και το καλοκαίρι. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με την πλούσια φύση και την διάθεση φιλοξενίας, δημιουργούν ένα μείγμα ιδανικό που προτρέπει τον επισκέπτη να ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία. Τα Ζαγοροχώρια, αποτελούν ένα κύτταρο τουριστικής ανάπτυξης και καταφέρνουν να αξιοποιήσουν κάθε πτυχή ώστε να μοιάζει με έναν ιδανικό προορισμό. Αποτελούνται από 46 ορεινά χωριά, με το καθένα από αυτά να έχει το δικό του χαρακτήρα και την ίδια στιγμή να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλάνο τουριστικής προσέγγισης.

Η επιβλητική χαράδρα του Βίκου είναι το σημείο που χαρακτηρίζει όλη την περιοχή και γύρω της αναπτύσσονται οι πανέμορφοι οικισμοί με κύριο χαρακτηριστικό την πέτρα. Όμορφες πλατείες, ζεστά μαγαζάκια, ένα ευρύ πλέγμα μονοπατιών, δραστηριότητες στον ποταμό Βοϊδομάτη, και μία σειρά από άλλα στοιχεία φέρνουν το Ζαγόρι στην κορυφή των επιλογών.

Αρεόπολη – Λακωνική Μάνη

Καλοδιατηρημένα πυργόσπιτα, όμορφοι οικισμοί, ένας ιδανικός και ισορροπημένος συνδυασμός φύσης και αρχιτεκτονικής, φέρνουν μπροστά μας έναν δημοφιλή προορισμό για όλες τις εποχές. Η Αρεόπολη, είναι η λεγόμενη και πρωτεύουσα της Μέσα Μάνης, όπου κανείς μπορεί να εντοπίσει σημαντικές προβολές στο ισχυρό παρελθόν της. Ένα ζωηρό κέντρο του οικισμού με εμπορικά μαγαζιά, ταβέρνες και όμορφα καφέ μετατρέπουν τη βόλτα σε ένα αληθινό σμίξιμο με την τοπική κοινωνία, η οποία προσδίδει στην επίσκεψη έναν πιο ουσιαστικό χαρακτήρα.

Το επίνειό της είναι το Καραβοστάσι, το οποίο επίσης έχει τουριστική ανάπτυξη, ενώ στο γειτονικό Λιμένι, και με φόντο τον Πύργο των Μαυρομιχαλαίων, σερβίρεται νόστιμο φρέσκο ψάρι. Η περιοχή της Αρεόπολης, αποτελεί από τις πιο δημοφιλείς βάσεις για εκδρομές σε ολόκληρη τη Λακωνική Μάνη. Ο Πύργος Διρού με τα εντυπωσιακά σπήλαια αποτελεί βασικό τουριστικό αξιοθέατο για την ευρύτερη περιοχή.

Λίμνη Πλαστήρα

Οι καταπράσινες βουνοκορφές των Αγράφων αντανακλώνται στα κρυστάλλινα νερά της και μας αφήνουν για ώρα να χαλαρώνουμε στις όχθες της. Μία οδική διαδρομή γύρω από την λίμνη μας φέρνει μπροστά στην ανυπέρβλητη ομορφιά της παρατηρώντας τα φιόρδ, ατενίζοντας τις βουνοπλαγιές και το διαρκές παιχνίδισμα με το νερό. Κάνοντας τον γύρο της λίμνης ως οδική διαδρομή, θα διανύσετε 70 χλμ. και θα έχει ξεδιπλωθεί μπροστά σας όλη η ομορφιά και το μαγευτικό τοπίο που την χαρακτηρίζει.

Έλατα, καστανιές και βελανιδιές, δημιουργούν ένα δάσος που σε κάθε στροφή, σε εκπλήσσει ακόμη περισσότερο. Επισκεπτόμαστε τα πανέμορφα Καλύβια Φυλακτής με τη θέα στη λίμνη αλλά και στις αλπικές βουνοκορφές, αλλά και την γραφική και με τέλεια θέα Κερασιάς. Με αφετηρία το χωριό, απολαμβάνουμε τις περιπατητικές διαδρομές, αλλά και τη θέα προς το Μουζάκι και τον Θεσσαλικό Κάμπο. Το πέτρινο γεφύρι στους Καταρράκτες του Ανθοχωρίου, αλλά και μία σειρά από άλλους πανέμορφους οικισμούς όπως είναι τα Καλύβια, η Νεράιδα και η Πεζούλα δίνουν τόνο στην εκδρομή και συνάμα διάθεση για να συνεχίζουμε ακόμη περισσότερο την εξερεύνηση αυτού του μέρους.

Μονεμβασιά

Με κατεύθυνση νότια, φτάνουμε σε μία από τις πιο καλοδιατηρημένες και ταυτόχρονα γεμάτες ζωή, καστροπολιτείες της χώρας, στη Μονεμβασιά. Εκκλησίες και αρχοντικά, χαμάμ και καλντερίμια, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που θα μας μεταφέρει πίσω στην ιστορία, από τα βυζαντινά χρόνια, μέχρι και τον 19ο αι. Μία βόλτα στο κεντρικό καλντερίμι, το οποίο ξεκινά από την πύλη, μας φέρνει μπροστά στα σημαντικότερα αξιοθέατα.

Στην κεντρική πλατεία Καστροπολιτείας, θα δούμε την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Από εκεί ξεκινά το καλντερίμι για το Επάνω Κάστρο ή Γουλά, ο οποίος αποτελεί και το δεύτερο οικισμό. Μικροί ξενώνες σε διατηρητέα κτίρια μετατρέπουν τη διαμονή σε εμπειρία, ενώ η γύρω περιοχή, είναι ο καλύτερος προορισμός για εκδρομές μέσα στη φύση.

Ορεινή Κορινθία

Τα πολυσυζητημένα Τρίκαλα Κορινθίας, η Γκούρα και ο Φενεός, είναι ένας συνδυασμός προορισμών που περικλείουν εμπειρίες στη φύση, νόστιμο και ποιοτικό φαγητό, ωραία καταλύματα. Τα Τρίκαλα, χωρίζονται σε Άνω, Μεσαία και Κάτω, βρίσκονται γαντζωμένα στις βορειοανατολικές πλαγιές της Ζήριας, σχεδόν 1000 μέτρα υψόμετρο. Αποτελούν το σημαντικότερο ορμητήριο για εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή, η οποία έχει περάσεις διάφορες φάσεις ανάπτυξης.

Αυτή τη στιγμή, έχει καταφέρει να ενσωματώσει όλη την εμπειρία των χρόνων και διαθέτει αρκετές επιλογές ικανές να ευχαριστήσουν κάθε επισκέπτη. Από την άλλη, τόσο ο Φενεός όσο και η Γκούρα, που βρίσκονται στους δυτικούς πρόποδες της Ζήριας, αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για όσους αγαπούν τη φύση, θέλουν να έρχονται σε επαφή με τα τοπικά προϊόντα κάθε περιοχής.

Τρίκαλα Θεσσαλίας

Η πόλη με τους ποδηλατοδρόμους, την πλούσια ιστορία, το καινοτόμο παρόν, τους φιλόξενους ανθρώπους. Τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, αναδεικνύονται σε έναν ιδανικό ανοιξιάτικο προορισμό, όπου στο πλάι του ποταμού Ληθαίου, ο οποίος διατρέχει την πόλη, χωρίζοντας τη στα δύο, γίνονται πράγματα όμορφα και ικανά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον.

Η πανέμορφη συνοικία Βαρούσι με τα χαρακτηριστικά «σαχνισιά», τα κλειστά μπαλκόνια δηλαδή, ο λόφος του Προφήτη Ηλία, το Κάστρο αλλά και ο περίφημος πύργος του ρολογιού, δίνουν το δικό τους χρώμα και τη δική τους διάσταση σε μία πόλη που έχει καταφέρει να συγκεράσει ιδανικά το παρελθόν με το παρόν. Από την άλλη η συνοικία Μανάβικα, που σήμερα φιλοξενεί δεκάδες τσιπουράδικα, γίνεται σημείο συνάντησης πριν ή μετά τη βόλτα στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, την Ασκληπιού.

Πηγή:travel.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.