Κυδώνια, μύδια και γυαλιστερές, ψάρια αλλά κι ωραία κεφτεδάκια σε μια ψαροταβέρνα στην Καισαριανή, ήσυχη και ειλικρινή.

του Βασίλη Μασσέλου

Η γειτνίαση με τη θάλασσα δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε ικανή συνθήκη ποιότητας για μια ψαροταβέρνα. Η Οινοθήρα, από το βρώσιμο ομώνυμο λουλούδι (Oenothera speciosa), βρίσκεται στην Καισαριανή, δηλαδή σε μεγάλη απόσταση από την κοντινότερη παραλία και ευτυχώς αρκετά μακριά από τη γνωστή πλατεία της περιοχής. Ως γνωστόν, εκεί συγκεντρώνεται ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης, με τη συνακόλουθη, μάλλον ενοχλητική, πολυκοσμία και οχλοβοή. Στην Οινοθήρα αντιθέτως επικρατεί ησυχία, ακόμη και όταν, καιρού επιτρέποντος, αναπτύσσει τραπεζοκαθίσματα al fresco στη μικρή πλατεία απέναντι, σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ευχάριστο, που περισσότερο θυμίζει χωριό παρά γειτονιά της Αθήνας.

Ο Τάσος Τσακάλης, με καταγωγή από την παραθαλάσσια Πάλαιρο, που άνοιξε το κατάστημα την Πρωταπριλιά του 1996, φροντίζει προσωπικά τις προμήθειες καθημερινά, με τo μενού να διαμορφώνεται απόλυτα βάσει των συνθηκών της αγοράς. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει φρέσκα όστρακα, κυρίως κυδώνια, μύδια και γυαλιστερές, υπέροχες σαλάτες, όπως αυτή με αγκινάρες και φέτες από καλαμάρι, αλλά και καταπληκτικές ντομάτες και χόρτα στην εποχή τους. Οι λεπτές φέτες από ψητά κολοκυθάκια με λίγο χοντρό αλάτι και καλής ποιότητας λάδι είναι de rigueur.

Ο Τάσος δεν ξέρει μόνο να διαλέγει ψάρια αλλά και να τα ψήνει σωστά, ενώ οι τακτικοί θαμώνες συχνά ενημερώνονται τηλεφωνικά όταν βρίσκει κάτι ενδιαφέρον στην αγορά ή στον κύκλο των προμηθευτών του, ψαράδων και μη. Από αυτούς εξασφαλίζει μια μεγάλη γκάμα πρώτης ύλης από ταπεινές σαρδέλες έως ροφούς, αλλά και ιδιαίτερα ψάρια, όπως π.χ. μοναδικής γεύσης ζαργάνες. Ομοίως το τηγάνι του είναι ανάλαφρο, κάτι πολύ σημαντικό σε ένα τέτοιο μαγαζί. Αξίζει να δοκιμάσετε εξαιρετικές κουτσομούρες, καλαμάρια, θράψαλα, γαύρο κ.ά., πάντα ανάλογα με την εποχικότητά τους. Όσοι προτιμούν τα όστρακα μαγειρεμένα μπορούν να ζητήσουν μία από τις μακαρονάδες, ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει και κρεατικά, μεταξύ των οποίων και αξιόλογα κεφτεδάκια.

Σε κάθε περίπτωση όμως το κατάστημα ξεχωρίζει για τα θαλασσινά του, τα οποία, χωρίς να διεκδικεί τέτοιον τίτλο, είναι συχνά «γκουρμέ». Η Οινοθήρα είναι μια αφτιασίδωτη, αθόρυβη και ειλικρινής ταβέρνα, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει νόστιμους μεζέδες, αλλά και μια καλή φροντίδα σε τιμές που εκπλήσσουν ευχάριστα. Οι επιλογές από κρασιά είναι πολύ περιορισμένες, αλλά τουλάχιστον επιτρέπουν στον οινόφιλο πελάτη να αποφύγει τον σκόπελο του επί ζυγίω πωλούμενου είδους.

Οινοθήρα

Εθνάρχου Μακαρίου 13, Καισαριανή
  • Τηλέφωνο : Τ/ 210-72.58.428
  • Ωράριο : 12:30-01:0
  • *Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.
  • *Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Πηγή:gastronomos.gr

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours