“Καμπανάκι” σεισμολόγων για τη Θήβα – Φόβοι για μεγάλο σεισμό – Κλιμάκιο ειδικών στην περιοχή

Έκτακτη σύσκεψη για το ενδεχόμενο νέου ισχυρού σεισμού στην περιοχή της Θήβας πραγματοποίησαν απόψε τα μέλη της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εισηγήθηκε να μεταβούν άμεσα στην περιοχή της Θήβας οι σεισμολόγοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να εξετάσουν την κατάσταση επιτόπου, αλλά και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς όπως είπε “οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι”.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της Ε.Ε, Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε: “Στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 21 Ιουλίου, και για το Αρκαλοχώρι, και για τη Θήβα, είπαμε ομόφωνα 20 άνθρωποι ότι και στη μία και στην άλλη περιοχή η παρατεινόμενη σεισμική έξαρση και πρόσθετα στοιχεία (…) μας δείχνουν ότι δεν αποκλείεται η γέννεση ισχυρότερου σεισμού και στη μία περιοχή και στην άλλη, χωρίς να συνδέονται οι δύο περιοχές γεωδυναμικά”.

Το ζήτημα της Θήβας επανεξετάζεται, καθώς συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

“Θα πούμε ότι ο κίνδυνος πέρασε και δεν υπάρχει πλέον καμία ανάγκη να εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε το επιχειρησιακό σχέδιο “Εγκέλαδος” για τη Θήβα ή όχι; Αυτό είναι, κατά τη δική μου γνώμη, το κρίσιμο ερώτημα της σημερινής συνεδρίασης” δήλωσε νωρίτερα ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σεισμός στην Κρήτη: Διπλό “χτύπημα” 4,6 και 4,3 Ρίχτερ με διαφορά ενός δευτερολέπτου αναστάτωσε το Ηράκλειο

Διπλός σεισμός αναστάτωσε ξανά σήμερα το μεσημέρι το Αρκαλοχώρι της Κρήτης, με τις δονήσεις να είναι ιδιαίτερα αισθητές και στην πόλη του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την “αυτόματη λύση” του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δηλαδή την πρώτη εκτίμηση, έγιναν δύο δονήσεις, σχεδόν ταυτόχρονα. Η μία στις 14.54 και 49 δευτερόλεπτα με μέγεθος 4,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και η δεύτερη στις 14.54 και 50 δευτερόλεπτα, με ένταση 4,3 βαθμούς με επίκεντρο τα 5 χλμ από το Αρκαλοχώρι.

Η πρώτη δόνηση είχε εστιακό βάθος τα 16,5 χλμ και η δεύτερη τα 5 χλμ.

1

1

Ακόμη μία δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους

Στο μεταξύ μέσα σε σκηνές αλλά και στα αυτοκίνητά τους πέρασαν, τη δεύτερη νύχτα εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκο Συριγωνάκη, η βραδιά κύλησε ομαλά, με τους πολίτες κάθε φορά που εκδηλωνόταν μια σεισμική δόνηση να αναστατώνονται και να επιστρέφουν στις μνήμες του πρωινού της περασμένης Δευτέρας, που είδαν τις περιουσίες τους να καταρρέουν.

Κάνουμε προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε τα ξενοδοχεία στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι, αλλά και τις δυνατότητες που δίνει για σπίτια το πρόγραμμα

Εστία” τόνισε ο κ. Συριγωνάκης, ο οποίος εξήγησε ότι στόχος πλέον είναι να μην παραμείνει κανείς σε σκηνές ή τα αυτοκίνητα.

“Δεν είναι δυνατόν να εξακολουθούν οι άνθρωποι αυτοί να μένουν στις σκηνές, καθώς αναμένεται να χαλάσει και ο καιρός. Γίνεται προσπάθεια να πειστούν να μετακινηθούν από την περιοχή και εκεί θα επικεντρωθούμε πλέον. Φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο, γιατί πολλοί από τους πληγέντες δεν επιθυμούν να φύγουν μακριά από τα σπίτια τους, όμως θα επιμείνουμε και θα επιχειρήσουμε να τους εξηγήσουμε, ότι με δεδομένη και την αλλαγή του καιρού τα επόμενα 24ωρα, οι επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένες” πρόσθεσε ο κ. Συριγωνάκης.

1

1

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου επιπλέον γνωστοποίησε ότι ανεστάλη η λειτουργία των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και για τις δύο επόμενες ημέρες, Πέμπτη και Παρασκευή, προκειμένου να διενεργηθούν οι έλεγχοι στατικότητας που γίνονται από κλιμάκια μηχανικών. Αυτοψία σήμερα θα γίνει και σε σχολεία του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Πηγή:thetoc.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.