Από τότε που μικροί πηγαίναμε στον φούρνο της γειτονιάς για να πάρουμε το παραδοσιακό καρβέλι, οι μυρωδιές από το φρεσκοψημένο ψωμάκι έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στην μνήμη μας.

Αν θες να ζήσεις ξανά εκείνες τις εποχές, αλλά και να δοκιμάσεις ένα σωρό νόστιμες δημιουργίες, τότε οφείλεις να κάνεις στάση σε αυτές τις παραδοσιακές διευθύνσεις.

Τάκης
Μισαραλιώτου 14, Μακρυγιάννη, τηλ: 2109230052


Μπορεί ο αγαπημένος φούρναρης να μας «άφησε» φέτος, όμως η ομάδα του συνεχίζει την παράδοση δεκαετιών, και ψήνει όπως παλιά ψωμάκια κάθε είδους, από χωριάτικα και ολικής με σιμιγδάλι και καλαμποκόψωμα, μέχρι γεμιστά με μπέικον, γαλλικό καμπαγιού και φυσικά λαχταριστό, τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Για τις υπογλυκαιμίες, ετοιμάζει ολόφρεσκα κέικ καρότου, μαλακά μπισκότα, και λοιπά γλυκά καλούδια.

Πνύκα
Πρατίνου 13, Παγκράτι, τηλ: 21 0725 1941, Τοσίτσα 26, Εξάρχεια, τηλ. 2103812817, Πετράκη 24, Σύνταγμα, τηλ. 2103245162


Τρεις φούρνοι στην Αθήνα και άλλος ένας στο εξωτερικό, δεκάδες χρόνια εμπειρίας σε αρτοποιήματα με βάση εκλεκτό προζύμι, ένας πετρόμυλος που αλέθει μέσα στο εργαστήριο. Η Πνύκα είναι ιδέα, και το ψωμί της καθημερινά ολόφρεσκο και πεντανόστιμο. Πέρα από το χωριάτικο, αξίζουν δοκιμής το εξαιρετικό μαύρο, εκείνο με φαγόπυρο, αλλά και αυτό με τα βότανα της ελληνικής γης.

Αρτοποικιλίες Έξαρχος
Φιλικής Εταιρίας 29, Καλλίπολη, τηλ: 210 4512358


Ξεκίνησε στα 80s στον Πειραιά, και παραμένει ένας από τους καλύτερους φούρνους του λιμανιού. Εδώ θα βρεις εκλεκτά ψωμιά όπως χωριάτικο με σουσάμι, παραδοσιακό χωριάτικο με προζύμι, πολυτελείας, μπαγκέτες, τυρόψωμα – ελιόψωμα, αλλά και ψωμιά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: ολικής αλέσεως, σικάλεως, με ωμέγα 3, πολύσπορο κ.α.

Σταυρόπουλος
Γαμβέττα 4, Εξάρχεια, τηλ: 21 0384 7006


Από το 1969 γεμίζει τα ράφια του με αρτονοστιμιές από την Πόλη που σπάνε μύτες και διεγείρουν ουρανίσκους. Πέρα από φρεσκοφουρνιστό ψωμάκι με προζύμι, από εδώ θα πάρεις πολίτικο τσουρέκι μοσχοβολιστό, κίφελ ήτοι τσουρεκάκια γεμιστά με καρύδια και σοκολάτα, πολίτικη γαλέτα με ρεβιθομαγιά και γλυκάνισο, χειροποίητες πίτες, και λαχταριστά κριτσίνια πάσης φύσεως.

Καρράς
Λεωφ. Μαραθώνος 58, Αγ. Στέφανος

Ο θρυλικός φούρνος των Βορείων Προαστίων στον Άγιο Στέφανο ψήνει και ξεφουρνίζει αδιαλείπτως από το 1928 μέχρι σήμερα εκλεκτά αρτοποιήματα από τον ξυλόφουρνό του. Από εδώ θα ψωνίσεις ψωμί χωριάτικο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, με λάδι, αλλά και λοιπά λαχταριστά καλούδια όπως τυροπιτάκια, κριτσίνια, εκλεκτά βουτήματα, σπιτικό τσουρέκι και μυρωδάτα μουστοκούλουρα για το καφεδάκι σου.

Ο Φούρνος του Ρεμούνδου
Κυψέλης 37, Κυψέλη, τηλ: 210 8215808

Γεμίζει την Κυψέλη μυρωδιές από φρέσκο ψωμάκι και αρτοποιήματα από το 1953 και συνεχίζει ακάθεκτος να ετοιμάζει εκλεκτά είδη όπως προζυμένιο ψωμί με πιτιά γιαουρτιού, καλαμποκόψωμο, χαρουπόψωμο, γαλλικές μπαγκέτες, αλλά και μυρωδάτα τσουρέκια, φρεσκοψημένα κέικ, τυροπιτάκα, πίτες, κουλουράκια, μουστοκούλουρα, μπισκότα και κάθε λογής βουτήματα.

Λυκαβηττός
Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, τηλ: 21 0721 1348

Στο όνομά του τρώει γερμανικό ψωμάκι ο λαός και όλο το Κολωνάκι. Από το 1988 ακατάπαυστα, αυτός ο φούρνος ειδικεύεται στα γερμανικά πολύσπορα και Holsteiner Katenbrot που φτιάχνονται με τις παραδοσιακές γερμανικές συνταγές, οι οποίες απαιτούν… ψωμί κι υπομονή. Από εδώ θα πάρεις επίσης σάντουιτς σε bagel, ντίνκελ χωρίς γλουτένη, ταχινόπιτες, φρέσκα σάντουιτς, μπισκότα ζέας και ένα σωρό ακόμα ολόφρεσκες νοστιμιές.

Τα Αλώνια
Αγίου Τρύφωνος 24, Κηφισιά, τηλ: 210 6230020

Από τότε που η Κηφισιά ήταν η εξοχή της Αθήνας, χτισμένος το 1932, ο παραδοσιακός αυτός φούρνος συνεχίζει να φτιάχνει αρτοποιήματα με τον αγνό, πατροπαράδοτο τρόπο. Ετοιμάζει καθημερινά 16 είδη ψωμιών, όπως το Σαν Φρανσίσκο με φυσικό προζύμι ωρίμανσης, το Ψωμί του Αθλητή πλούσιο σε πρωτεϊνη και ω-3 λιπαρά, και το αγαπημένο Ντίνκελ με σπόρους ζέας. Πλην αυτών, δοκίμασε τις σπιτικές του πίτες, αλλά και τα φημισμένα του κουλουράκια.

Πηγή:in2life.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours