Oι “Ζωγραφικοί περίπατοι στην ποίηση του Λόρκα” του Μάνθου Γαϊτη στην Αργώ στο Κολωνάκι

Του Λεόντιου Πετμεζά

Από τις 12 Απριλίου εως τις 14 Μαίου 2022 στην γκαλερί Αργώ παρουσιάζεται η νέα ατομική έκθεση του Μάνθου Γαίτη.

Οι καινούργιες καταθέσεις του είναι εμπνευσμένες από την ποίηση του Φρεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και περιλαμβάνουν έργα ζωγραφικής με το γενικό τίτλο “Ζωγραφικοί περίπατοι στην ποίηση του Λόρκα”.

Ο Μάνθος Γαίτης επισημαίνει για την εικαστική εργασία του:

“[…]Η κάθε ζωγραφική στιγμή (εικόνα), είναι εν δυνάμει μια συγκλονιστική αποτίμηση αυτού που έχουμε υπάρξει. Πρόθεσή μου είναι η ζωγραφική να αναδείξει στοιχεία του υποσυνείδητου, του φαντασιακού και του ονειρικού σκιαγραφώντας την ανθρώπινη περιπέτεια, οδηγώντας έτσι με το δικό της τρόπο στη συνειδητοποίηση της ανθρώπινης ζωής και του προορισμού της.Οι εικόνες χωρίς πολλές φορές να το θέλω, αντανακλούν πολλαπλά σημασιολογικά επίπεδα και συνεχείς αλληγορίες που προκαλούν το θεατή να κάνει μια δική του διαδρομή, να συμμετέχει ή να αποστασιοποιείται από το μύθο που παρουσιάζεται.[…]”.

Ζωγραφικοί περίπατοι στην ποίηση του Λόρκα»: Η Γκαλερί Αργώ... -  Athinorama.gr

Ο καλλιτέχνης ερευνά την εύθραυστη παρουσία της οντότητας των πραγμάτων και των φιγούρων. Συλλαμβάνει το φευγαλέο στοιχείο των αντικειμένων στο οποίο στηρίζεται ο άνθρωπος μέσα στον χρόνο. Στην σχεδίαση του σώματα από ίχνη βρίσκονται σε κίνηση, τα πρόσωπα γίνονται απρόσωπα και οι φανταστικές υπάρξεις κατακλύζουν τα τοπία.

Οι συλλήψεις συγκροτούν νοητές εικόνες με διάσπαρτα προσχέδια της ύπαρξης και μαρτυρίες μιας σταδιακής αλλά προχωρημένης εμφάνισης. Στο προσωπικό σύμπαν του δημιουργού κυριαρχεί μια εγγενής αμφισημία που γοητεύει καθώς διατηρεί αταλάντευτη την ολότητά της .Κατακτά τον θεατή μέσα από την φύση του υλικού που παραθέτει κάτι που προκύπτει από την διαδικασία που ανοίγεται και προυποθέτει το απέριττο .

Ζωγραφικοί περίπατοι στην ποίηση του Λόρκα»: Η Γκαλερί Αργώ... -  Athinorama.gr

Στις επιφάνειες των συνθέσεων η διάρκεια της επεξεργασίας, προκειμένου να επεκταθεί εισβάλει σε κάθε δισδιάστατη η τρισδιάστατη φύση και επικεντρώνει την θεματολογία της σε μια αιωρούμενη ατμόσφαιρα αντιμετώπισης . Πρόκειται για ένα τόπο συνεύρεσης των αναλογικών αντιθέσεων που αποκαλύπτουν την ταυτότητα του ευάλωτου και του μετέωρου ,που αφήνουν να διαφανεί μια αίσθηση απόλυτης εξάρτησης και παράδοσης .

Μάνθος Γαΐτης

Μπροστά στα πέπλα της πινελιάς το άχρονο συναντά το στιγμιότυπο. Κάθε ελεγχόμενη εικόνα γίνεται σεκάνς που εισβάλει και καταλαμβάνει απρόσμενες έννοιες ,ανασύρει ουσιώδεις εμμονές και εντυπώνει εντάσεις επιβεβαίωσης και αισθήσεις του οικείου.

Βιογραφικό Μ.Γαίτη:

Ο Γαΐτης σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητές τους Νίκο Κεσανλή, Γιάννη Μόραλη και Δημήτρη Μυταρά.Ασχολήθηκε με την διαφήμιση για 10 χρόνια .Δίδαξε ζωγραφική στα σχολεία της Τήνου (από όπου κατάγεται) μέχρι το 1994. Η ανερχόμενη έκθεσή του πρόκειται για την ένατη που διεξάγει στον χώρο της Γκαλερί Αργώ, έχοντας ξεκινήσει τη συνεργασία από το 1993.Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, ανέπτυξε ανθρωπομορφικές συνθέσεις σε εσωτερικούς χώρους με ρεαλιστικό χαρακτήρα. Αργότερα ασχολήθηκε με την τοπιογραφία και ιδιαίτερο χώρο στο έργο του κατέχουν τοπία της Τήνου με ιμπρεσιονιστικές επιρροές. Από το 2000 η ζωγραφική του ακολούθησε καινούργιους δρόμους εικονογραφώντας τα ποιήματα του T. S. Elliot με αλληγορικά στοιχεία και συμβολισμούς. Από το 2009 επηρεασμένος από τις “αόρατες πόλεις” του Καλβίνο, έδωσε την δική του εικονοποιητική ερμηνεία καταγωγής της πόλης και του χωριού.


Σημείωση: Λόγω της περιόδου του Πάσχα, η γκαλερί θα είναι κλειστή τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα ξανανοίξει με την έκθεση την Τετάρτη 27 Απριλίου.