Σκάνδαλο 1MDB: Ένοχος για την «απάτη του αιώνα» πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs

Η υπεξαίρεση των χρημάτων του 1MDB χρησιμοποιήθηκε για αγορές κοσμημάτων, έργων τέχνης, πολυτελών γιοτ και ακινήτων, τη χρηματοδότηση ξέφρενων πάρτυ, αλλά και ταινιών του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων και αυτή του Μάρτιν Σκορτσέζε, «Ο λύκος της Wall Street»

Ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, Roger Ng καταδικάστηκε για «την μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία του κόσμου» όπως χαρακτηρίστηκε από τα παγκόσμια ΜΜΕ.
Ο ίδιος αντιμετώπισε κατηγορίες για δωροδοκία και διαφθορά, καθώς συμμετείχε στη λεηλασία του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου της Μαλαισίας, γνωστό ως 1MDB.
Οι ένορκοι εξέτασαν επί δύο μήνες αποδεικτικά στοιχεία για δωροδοκίες και μίζες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που φέρεται να ενορχηστρώθηκαν από τον Μαλαισιανό χρηματιστή Jho Low.
Remaining Time-0:00FullscreenMuteΟ Low, ο οποίος διατηρεί την αθωότητά του, έγινε γνωστός στα κλαμπ της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες. Μάλιστα το 2012 ένα πάρτυ για τα 31α γενέθλιά του, στο οποίο συμμετείχαν διάσημα ονόματα του Χόλιγουντ, είχε χαρακτηριστεί από τη Wall Street Journal ως «το πιο τρελό πάρτυ που έχει δει ποτέ το Λας Βέγκας».
Η υπεξαίρεση των χρημάτων του 1MDB χρησιμοποιήθηκε για αγορές κοσμημάτων, έργων τέχνης, πολυτελών γιοτ και ακινήτων, τη χρηματοδότηση ξέφρενων πάρτυ, αλλά και ταινιών του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων και αυτή του Μάρτιν Σκορτσέζε, «Ο λύκος της Wall Street».
Ο Ng, πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs στη Μαλαισία δήλωσε αθώος σε τρεις κατηγορίες (συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος και για παραβίαση βίαιων νόμων κατά της δωροδοκίας).

Η δίκη

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο 49χρονος τραπεζίτης μαζί με άλλα στελέχη της Goldman Sachs βοήθησαν την 1MDB να συγκεντρώσει 6,5 δισ. δολάρια μέσω πωλήσεων ομολόγων, για να εκτρέψουν στον εαυτό τους τα 4,5 δισ. από αυτά, μέσω δωροδοκιών και μιζών.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ng περιέγραψαν τη λεηλασία του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Μαλαισίας ως την «μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία του κόσμου», αλλά υποστήριξαν ότι ο πελάτης τους είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος» για εγκλήματα που διέπραξαν άλλοι, μεταξύ των οποίων το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, Tim Leissner.
Ο Roger Ng ήταν ο μόνος από τα στελέχη της επενδυτικής τράπεζας που δικάστηκε.
Ο Leissner κατέθεσε στη δίκη πως ο Ng και ο Low χρησιμοποιούσαν υπεράκτιους λογαριασμούς και εικονικές επιχειρήσεις για την κρυφή ροή των κεφαλαίων, καθώς και τη σύνταξη πλαστών συμβάσεων με τράπεζες για το ξέπλυμα του χρήματος.
Η υπεράσπιση ισχυρήστηκε ότι μερικά από τα 35 εκ. δολάρια που έλαβε ο Ng, μέσω του Leissner, ήταν έσοδα μιας νόμιμης επιχειρηματικής συναλλαγής μεταξύ των συζύγων των δύο αντρών.
Ο δικηγόρος του Ng προσπάθησε να πλήξει την αξιοπιστία του Leissner, ο οποίος αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι το 2014 πλαστογράφησε έγγραφα για να εξαπατήσει το μοντέλο Kimora Lee Simmons, για να πιστέψει ότι ήταν διαζευγμένος και να τον παντρευτεί!
Ο 52χρονος Leissner ομολόγησε την ενοχή του το 2018 για δωροδοκίες στη Μαλαισία και στο Αμπού Ντάμπι, πληρώνοντας 43,7 εκ. δολάρια, ενώ συμφώνησε να καταθέσει εναντίον του Ng.

www.bankingnews.gr

About Post Author