«Πονάω! Ως εδώ»: Μαζικές συγκεντρώσεις το Σαββατοκύριακο σε όλες τις γειτονιές κατά της αστυνομικής βίας

Ο «ασκός του Αιόλου» ενάντια στην αστυνομική βία άνοιξε μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης και χιλιάδες πολίτες σε όλες τις γειτονιές της Ελλάδας θα διαδηλώσουν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι πολίτες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας θα στείλουν ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην αστυνομική βία αυτό το Σαββατοκύριακο από όλες τις γειτονιές της χώρας.

Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν μετά τον ξυλοδαρμό νεαρού στη πλατεία της Νέας Σμύρνης, πλέον λαμβάνουν τεράστιες και πανελλαδικές διαστάσεις, ιδιαίτερα και μετά τα περιστατικά αστυνομικής αυθερερίας που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί και ιδιαίτερα μέλη της ομάδας ΔΡΑΣΗΣ βρίσκονται στο «στόχαστρο» καταγγελιών, για βία που άσκησαν τις προηγούμενες ημέρες, τόσο σε διαδηλωτές, όσο και σε πολίτες που δεν συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις.

Επιπλέον, πάρα πολλά βίντεο με αστυνομικούς που βιαιοπραγούν έχουν κατακλύσει τα social media, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από πλευράς αστυνομίας.

Αυτό το διήμερο λοιπόν, οι πολίτες ετοιμάζονται να δώσουν σε πλατείες και γειτονιές όλης της χώρας.

Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαρτίου οργανώσεις, λαϊκές συνελεύσεις και συλλογικότητες καλούν σε διαμαρτυρία ενάντια στην καταστολή για «να φωνάξουμε ένα μεγάλο «ως εδώ» και να διεκδικήσουμε την ελευθερία και τα δικαιώματά μας σε όλες τις γειτονιές».

Τα καλέσματα:

Στις 13-14/3 καλούμε πολίτες, τοπικούς φορείς και συλλογικότητες σε συγκεντρώσεις στις πλατείες των γειτονιών μας, σε όλη την Ελλάδα. Να φωνάξουμε ένα μεγάλο «Ως εδώ!» στον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή, να διεκδικήσουμε την ελευθερία και τα δικαιώματά μας σε όλες τις γειτονιές!

Τα καλέσματα θα ανανεώνονται!

ΣΑΒΒΑΤΟ 13/3

ΑΤΤΙΚΗ:

  • Αγία Παρασκευή: 13/3, 13:00, Κεντρική πλατεία Αγ.Παρασκευής
  • Εξάρχεια: 13/3, 13:30, Πλατεία Εξαρχείων
  • Νέα Ιωνία: 13/3, 12:00, Πλατεία Σημηριώτη
  • Πετρούπολη: 13/3, 12:00, Στρογγυλή Πλατεία
  • Αμπελόκηποι-Πανόρμου: 13/3, 13:00, Πλατεία Πανόρμου
  • Ίλιον-Αγ.Ανάργυροι-Καματερό: 13/3, 12:00, Πλατεία Αγ.Αναργύρων
  • Ηλιούπολη: 13/3, 12:00, Κεντρική Πλατεία Ηλιούπολης
  • Χαλάνδρι: 13/3, 12:30, Λαϊκή Κάτω Χαλανδρίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:

  • Θεσσαλονίκη: 13/3, 12:00, Λευκός Πύργος
  • Νεάπολη Θεσσαλονίκης: 13/3, 12:30, Πλατεία Ειρήνης

ΠΑΤΡΑ:

  • Πάτρα: 13/3, 12:00, πλ. Γεωργίου

ΔΡΑΜΑ:

  • Δράμα : 13/3, 13:00, Πλατεία ελευθερίας

ΚΡΗΤΗ:

  • Ρέθυμνο: 13/3, 12:00, πλ. Δημαρχείου
  • Σητεία: 13/3, 11:30, Πλατεία Σητείας
  • Ιεράπετρα: 13/3, 11:30, Κεντρική Πλατείας Ιεράπετρας
  • Αγ.Νικόλαος: 13/3, 11:30, Πλατεία Αγ.Νικολάου

ΣΑΜΟΣ:

  • Καρλόβασι: 13/3, 12:00, Πλατεία Καρλοβασίου

ΤΡΙΚΑΛΑ:

  • Τρίκαλα: 13/3, 12:00, Πλατεία Ρήγα Φεραίου

ΙΟΝΙΟ

  • Κέρκυρα: 13/3, 12:00, Άνω Πλατείας Κέρκυρας

ΚΥΡΙΑΚΗ 14/03

ΑΤΤΙΚΗ:

  • Κολωνός-Σεπόλια-Ακαδημία Πλάτωνος: 14/3 , 12:00, Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος
  • Γλυφάδα-Αργυρούπολη: 14/3, 12:00, Πλατεία Σούρμενων
  • Ζωγράφου: 14/3, 14:00, Πλατεία Γαρδένιας
  • Κυψέλη-Γκύζη: 14/3, 12:00, Πλατεία Πρωτομαγιάς
  • Πατήσια: 14/3, 11:30, Σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων (Αγ.Βαρβάρα)
  • Καισαριανή: 14/3, 11:30, Σκοπευτήριο
  • Ελευσίνα: 14/3, 12:00, Πλατεία Ηρωών
  • Αιγάλεω: 14/3, 17:00, Ιερά Οδός και Θηβών
  • Χαλάνδρι: 14/3, 13:00, Πλατεία Χαλανδρίου
  • Νέα Σμύρνη: 14/3, 12:00, Πλατεία Ν.Σμύρνης

ΚΡΗΤΗ:

  • Χανιά: 14/3, 12:00 πλ.Αγοράς

ΚΥΚΛΆΔΕΣ:

  • Πάρος: 14/3, 12:30, Κεντρική πλατεία της Παροικίας (Μαντώ Μαυρογένους)

Ο «πρώτος» ξυλοδαρμός

Υπενθυμίζεται, ότι την Κυριακή 7 Μαρτίου, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο για την τήρηση των μέτρων του lockdown στη πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, η αστυνομία «πήγε να κόψει πρόστιμο σε μια οικογένεια με δυο παιδάκια και 3 ενήλικες που καθόντουσαν στο παγκάκι. Στη προσπάθειά τους αυτή να τους εξηγήσουν ότι και κωδικό είχαν μετακίνησης και καθόντουσαν χωρίς πρόβλημα, τους ζήτησαν ταυτότητες. Εκείνη την ώρα ο κόσμος που ήταν γύρω διαμαρτυρήθηκε. Nεαροί και άλλοι άνθρωποι πήγαν να πουν στους αστυνομικούς ότι δεν είναι δυνατόν να τους γράφουν».

«Η αστυνομία αντέδρασε με βία. Άρχισε να ξυλοκοπάει τον ένα. Θα το δείτε στο βίντεο. Είναι τρομακτικό αυτό που γίνεται. Με πτυσσόμενο γκλοπ αστυνομικός χτυπάει έναν νεαρό ο οποίος απλά τους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αυτό. Αμέσως οι αστυνομικοί κάλεσαν ενισχύσεις και θα δείτε επίσης στα βίντεο ότι με το γκλοπ αστυνομικός χτυπάει έναν νεαρό ο οποίος απλά του είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αυτό. Αμέσως οι αστυνομικοί κάλεσαν ενισχύσεις και θα δείτε επίσης ότι οι πάνω στην πλατεία μαζεύτηκαν 50 αστυνομικοί. 25 μηχανάκια δικάβαλα. Ξεκίνησε ένα κρεσέντο βίας. Τρέξανε, φοβήθηκε ο κόσμος. Κάποιοι πήγαν στο άλσος τους ακολούθησαν και μέσα στο άλσος άρχισαν να κάνουν μανιωδώς γύρω γύρω με τις μηχανές να κυνηγάνε τον κόσμο. Κοπανήσανε και άλλους και στο τέλος μαζέψανε 9 ανθρώπους και τους έχουν πάει στη ΓΑΔΑ», συμπληρώνει στη συνέχεια.

Το βίντεο με τον ξυλοδαρμό του νεαρού:

Ξύλο σε πολίτες από αστυνομικούς

Σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, την Τρίτη 9 Μαρτίου, όταν έγινε η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη, αστυνομικοί χτύπησαν άγρια ένα πολίτη.

Σύμφωνα με το βίντεο, οι αστυνομικοί μπαίνουν σε ένα κατάστημα και προσεγγίζουν έναν πελάτη. Ένας αστυνομικός τραβάει το κεφάλι του πελάτη και ακινητοποιεί τα χέρια του, ενώ ένας άλλος συνάδελφος του, παίρνει φόρα και δίνη μια δυνατή μπουνιά στο πρόσωπο.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί ρίχνουν τον πελάτη στο έδαφος και τον ξυλοκοπούν με γροθιές και κλωτσιές.

Έπειτα, τον σέρνουν μέχρι την είσοδο του καταστήματος και τον πετάνε στο πεζοδρόμιο. Ο πολίτης φέρνει τα χέρια στο κεφάλι για να προστατευτεί και οι αστυνομικοί τον χτυπάνε με κλωτσιές.

Κατά την διάρκει του ξυλοδαρμού, οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης είναι στα μπαλκόνια και αποδοκιμάζουν τους αστυνομικούς, οι οποίοι απτόητοι βαράνε τον πολίτη.

Επίσης, σε ένα καινούργιο βίντεο που βγαίνει στη δημοσιότητα για την Νέα Σμύρνη, αστυνομικοί συλλαμβάνουν έναν νεαρό που κρυβόταν σε παρτέρι πολυκατοικίας.

Εφόσον τον ξυλοκόπησαν σύμφωνα με μαρτυρίες, τον συνέλαβαν, ενώ οι κάτοικοι τούς αποδοκίμασαν από τα μπαλκόνια.

Και η ιστορία δεν σταματά εδώ. Σε άλλο βίντεο πάντα στη Νέα Σμύρνη φαίνεται πως ξυλοκοπούν έναν νεαρό.

https://twitter.com/annyy_An/status/1369384161509842946?s=20

Αστυνομικός τραβάει όπλο;

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες πολιτών στα social media για τα νέα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στη Νέα Σμύρνη, κατά τη διάρκεια ή στον απόηχο των επεισοδίων στην περιοχή, το απόγευμα της Τρίτης (9/3), μετά την κινητοποίηση φορέων και συλλογικοτήτων για τον ξυλοδαρμό πολίτη την περασμένη Κυριακή.

Ανάμεσα στο υλικό που δημοσιοποιούν διαδηλωτές αλλά και κάτοικοι της περιοχής, περιλαμβάνεται και το καρέ της κεντρικής φωτογραφίας, όπου αστυνομικός σε μηχανή – της ομάδας ΔΡΑΣΗ εικάζεται – να έχει τραβήξει όπλο, το οποίο στρέφει μπροστά του, εικόνα που δεν έχει κάνει την εμφάνισή της σε αντίστοιχη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. από τον Δεκέμβριο του 2008.

Δείτε στο παρακάτω post το σχετικό στιγμιότυπο, στο 1.37:

Την επιθετική διάθεση της ΕΛ.ΑΣ. απέναντι στους συγκεντρωμένους, αποτυπώνει και το ακόλουθο βίντεο, όπου αστυνομικός ακούγεται να παροτρύνει «να τους σκοτώσουμε», σε αντίποινα για τον τραυματισμό συναδέλφού τους και ενώ ο ασύρματος είναι ανοιχτός.

18χρονη καταγγέλλει ξυλοδαρμό και σεξουαλική παρενόχληση

Στον ανακριτή θα οδηγηθεί σήμερα, Σάββατο, η 18χρονη Έφη, η οποία συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη, και η οποία έκτοτε κρατείται στη ΓΑΔΑ, όπου, όπως καταγγέλλεται, έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από αστυνομικούς, οι οποίοι προηγουμένως φέρονται να είχαν ασκήσει και φυσική βία σε βάρος της.

Τη σοκαριστική καταγγελία κοινοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα την Πέμπτη η «Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Ελληνικού Αργυρούπολης», η οποία σε νεότερη ενημέρωση της για την υπόθεση γνωστοποίησε πως η ανάρτηση που ακολουθεί κινητοποίησε μεγάλη μερίδα πολιτών, οι οποίοι και κάλυψαν τα δικαστικά έξοδα της νεαρής, καθώς αντιμετωπίζει, μαζί με ομάδα συγκατηγορουμένων, κατηγορίες όπως η έκρηξη, η κατοχή εκρηκτικών, η αντίσταση κατά της αρχής κ.α..

Αναλυτικά η επίμαχη καταγγελία:
«Το βράδυ της 9/3/2021 στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, κάποιες ώρες μετά τα επεισόδια που διεξήχθησαν, η Ελληνική Αστυνομία με σκοπό την εκδίκηση για τα συμβάντα που προηγήθηκαν, ξυλοκοπούσε ανελέητα και μοίραζε πλαστές κατηγορίες σε όσους βρίσκονταν εκεί. Ένα από τα θύματά τους ήταν και η 18χρονη Έφη.

Αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκε στους δρόμους της Νέας Σμύρνης από άντρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ, στη συνέχεια οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ όπου το μαρτύριο της συνεχίστηκε.

Σύμφωνα με την ίδια, ένας από τους αστυνομικούς την απείλησε λέγοντας της “ΕΣΥ ΘΑ ΓΑΜ..ΕΙΣ, ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΑΣΑΙ”.

Ενώ, ο άλλος αστυνομικός της ομάδας ΜΑΤ της έπιασε τα οπίσθια και της είπε “ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΝΑ ΣΕ ΓΑ..ΣΩ”.

Όταν εκείνη διαμαρτυρήθηκε, της έδωσε μπουνιά στο πρόσωπο και μετά από περεταίρω διαμαρτυρίες της, ξυλοκοπήθηκε και από τους υπόλοιπους ΜΑΤατζηδες που βρίσκονταν εκεί.

Ενώ η Έφη έκανε εμετό με αίμα, οι ΜΑΤατζηδες της φώναζαν “ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ..ΝΑ;”.

Στη συνέχεια, ζήτησε ιατρική βοήθεια αλλά οι αστυνομικοί της απάντησαν “ΘΑ ΦΤΥΣΕΙΣ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ ΣΗΜΕΡΑ” και τη ξαναχτύπησαν στο πρόσωπο.

Σχεδόν 24 ώρες μετά τη σύλληψη της, όχι μόνο δεν της έχει προσφερθεί ιατρική περίθαλψη, αντιθέτως έχει δεχθεί πολλαπλές απειλές βιασμού».

Πηγή:ieidiseis.gr

 

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours