Σκυτάλη Βαρέλι Magnum 2017

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Το Σκυτάλη Βαρέλι 2017 είναι ένα κρασί που δεν έχει δει και ούτε πρόκειται να δει, ευρέως την αγορά. Μετά από τη δωδεκάμηνη παραμονή σε φίνες οινολάσπες, ωρίμασε για 12 ακόμα μήνες σε γαλλικό βαρέλι δρυός 300 λίτρων (3ης χρήσης) και στη συνέχεια εμφιαλώθηκε σε magnum φιάλες των 150cl.

Στην περίπτωση του κρασιού αυτού, όταν λέμε «βαρέλι» το εννοούμε στην κυριολεξία, αφού όλη η εμφιάλωση προέρχονται από ένα και μόνο βαρέλι, που οδήγησε συνολικά σε 180 φιάλες magnum, οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά από το Οινοποιείο (στο hatzidakishospitality@gmail.com). Η λιανική τιμή του κρασιού είναι 105€, με τις διαθέσιμες φιάλες να αριθμούν τις 80.

Η επιλογή της φιάλης του 1,5 λίτρου κρίθηκε ταιριαστή στο προφίλ αυτού του κρασιού από την οινολογική ομάδα της οινοποιίας, λόγω της εκτίμησης πως θα συμβάλει στην καλύτερη πορεία του στο χρόνο: «Είναι κοινώς αποδεκτό και τεκμηριωμένο πως η παλαίωση σε φιάλη magnum διαφέρει ως προς το ποσοστό οξυγόνου που έρχεται σε επαφή με το κρασί σε συνάρτηση με τον όγκο του. Εύλογα, λοιπόν, υπάρχουν διαφορές μεταξύ φιαλών magnum και 750ml, ακόμα και στις περιπτώσεις που μιλάμε για το ίδιο ακριβώς κρασί», λένε από την οινοποιία.

Το δυναμικό παλαίωσης που προτείνεται από την Οινοποιία Χατζηδάκη είναι τα 7-10 χρόνια. Το Σκυτάλη Βαρέλι Magnum 2017 προέρχεται από 100% ασύρτικο από τα χωριά Πύργος και Μεγαλοχώρι, από αμπέλια 40 έως 80 ετών στα 100 έως 300 μέτρα υψόμετρο, σε εδάφη κίσσηρης (ελαφρόπετρα) και λάβας, με μέση στρεμματική απόδοση 200 κιλά ανά στρέμμα.

Έχει 14,5% αλκοόλ, 2,5 γραμμάρια σακχάρων ανά λίτρο, pH=3,07 και ολική οξύτητα 6,2 (γραμμάρια τρυγικού οξέος ανά λίτρο). Στο SaveVintage2019, έχουμε παρουσιάσει την εσοδεία του 2017 του ιδίου κρασιού (χωρίς βαρέλι), το οποίο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

.savevintage2019.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours