Πλαστογράφοι με… μάστερ: Ο «τιμοκατάλογος» για διαβατήρια και άδειες διαμονής

Κύκλωμα πλαστογράφων που έκανε «χρυσές δουλειές» πουλώντας σε μετανάστες διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες διαμονής και άδειες οδήγησης, εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία, με τη σύλληψη τριών μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για δύο Ιρανούς και έναν Μαροκινό. Οι δράστες προσέφεραν ευρεία γκάμα… υπηρεσιών και είχαν «τιμοκατάλογο». Η «ταρίφα» ξεκινούσε από τα 250 ευρώ για κάτι «απλό» και έφτανε τα 800 ευρώ για κάτι πιο «σύνθετο». Η τιμή άλλαζε ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου.

Από την έρευνα ταυτοποιήθηκαν 24 υποθέσεις πλαστογραφίας εγγράφων και διοργάνωσης παράνομων προωθήσεων μεταναστών. Το κύκλωμα οργάνωνε τα πάντα για τη μεταφορά των «πελατών» στο αεροδρόμιο, όπου έπαιρναν το δρόμο για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα φτιάχνονταν με «βάση» κλεμμένες ταυτότητες και διαβατήρια.

Ο αρχηγός ήταν ένας 48χρονος, ο οποίος από τον Ιούνιο του 2021 διατηρούσε μαζί με τους συνεργούς του σύγχρονο εργαστήριο πλαστογραφίας στα Σεπόλια. Το εργαστήριο που διατηρούσε το κύκλωμα παρείχε τη δυνατότητα κατάρτισης εξαρχής πλαστών εγγράφων, αλλά και νοθείας γνήσιων, πραγματοποιώντας αλλαγές φωτογραφιών των εικονιζόμενων προσώπων με αυτές των υποψήφιων «πελατών», την προσαρμογή κατά παραγγελία των αναγραφόμενων ατομικών στοιχείων.

Στα Σεπόλια έγινε έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου 2021, όταν μέσα στο συγκεκριμένο διαμέρισμα βρέθηκαν κατασχέθηκαν: 44 διαβατήρια, 23 αποκομμένες σελίδες ατομικών στοιχείων διαβατηρίων, 16 δελτία ταυτότητας, 8 άδειες διαμονής, 6 άδειες ικανότητας οδήγησης, 443 ανάγλυφες διαφάνειες που φέρουν τις παραστάσεις ταξιδιωτικών εγγράφων διαφόρων χωρών, 674 ζελατίνες που φέρουν απομιμήσεις στοιχείων ασφαλείας ταξιδιωτικών εγγράφων διαφόρων χωρών, 5 μέτρα ειδικής μεταλλικής ασημί ταινίας εκτύπωσης που έφερε εκτυπωμένα σχέδια στοιχείων ασφαλείας διαφόρων εγγράφων, 2 υπολογιστές με αντίστοιχο εγκατεστημένο λογισμικό επεξεργασίας εικόνων, φωτογραφική μηχανή, 3 εκτυπωτές και σαρωτής εγγράφων, εκτυπωτής πλαστικών καρτών, συσκευή ελέγχου γνησιότητας εγγράφων, ηλεκτρονικός χαράκτης πλαστικών διαφανειών και επιφανειών, χειροκίνητος κόφτης ακριβείας, χειροκίνητη πρέσα, θερμοκολλητής, κόλλα που χρωματίζεται με την εφαρμογή υπεριώδους ακτινοβολίας και το χρηματικό ποσό των 1.100 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου από τη χώρα, της κατοχής διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος.

Πηγή:Newsbomb.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.