ΕΞΟΔΟΣ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αλλαγή στη διάρκεια ισχύος – Θα λήγει στο 7μηνο

«Κλείδωσε» επίσημα η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και πλέον η διάρκεια ισχύος θα είναι στους 7 μήνες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

Αλλάζει και επίσημα η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη. Ο υπουργός Υγείας μίλησε στον ΣΚΑΪ και σημείωσε πως πλέον το πιστοποιητικό θα λήγει στους 7 μήνες για όλες τις ηλικίες, ενώ θα ανανεώνεται μόνο σε όσους έκαναν την τρίτη δόση. Έτσι, σε περίπτωση που κάποιος δεν εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση, θα θεωρείται ανεμβολίαστος.

«Έχει “κλειδώσει” ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού των 7 μηνών θα μεταφερθεί σε όλες τις ηλικίες. Αν κάποιος δεν έχει κάνει τρίτη δόση στο 7μηνο, θα θεωρείται ανεμβολίαστος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Σημειώνεται πως, μέχρι σήμερα, ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι πολίτες 60 ετών και άνω έχουν κλείσει 7 μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Λήγει στους 9 μήνες

Μπορεί το ελληνικό πιστοποιητικού εμβολιασμού να λήγει στους 7 μήνες, όμως το ευρωπαϊκό έχει διάρκεια ισχύος τους 9 μήνες, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 21 Δεκεμβρίου του 2021, ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παραμείνει σε ισχύ για μια περίοδο χάριτος επιπλέον τριών μηνών πέραν αυτών των έξι μηνών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αναμνηστικές δόσεις.

Διάρκεια ισχύος για πιστοποιητικό νόσησης

Υπενθυμίζεται, πως όσον αφορά το πιστοποιητικό νόσησης, σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ εκδίδεται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test).

Ειδική αναφορά στην ΚΥΑ γίνεται και για τη διάρκεια της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης και συγκεκριμένα:

Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων. Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Πηγή:ieidiseis.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours