Κορονοϊός: Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Κίνας πιστεύει ότι η πανδημία θα λήξει ως τον Ιούνιο

Ο 83χρονος επιδημιολόγος, Τζονγκ Νανσάν, είναι γνωστός για την συμβολή του στην καταπολέμηση του ξεσπάσματος SARS το 2003

Η παγκόσμια πανδημία του νέου κορονοϊού είναι πιθανό να έχει τελειώσει ως τον Ιούνιο, δήλωσε σήμερα ο γνωστότερος επιδημιολόγος της Κίνας.

Ο Τζονγκ Νανσάν, ο οποίος ηγείται της ομάδας των εμπειρογνωμόνων στο κινεζικό υπουργείο Υγείας που είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση της επιδημίας, σημείωσε επίσης ότι πολλά εισαγόμενα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Κίνα αφορούν ασυμπτωματικούς ασθενείς και ότι τα ποσοστά επανανόσησης μεταξύ των ασθενών που έχουν αναρρώσει είναι χαμηλά.

Ο 83χρονος επιδημιολόγος, ο οποίος είναι γνωστός για την συμβολή του στην καταπολέμηση του ξεσπάσματος SARS το 2003, έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως ο κοροναϊός είναι πλέον πανδημία. 

Εντωμεταξύ, χθες, ανακοινώνοντας την πανδημία, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, επισήμανε ότι κρούσματα έχουν πλέον καταγραφεί σε 114 χώρες. Από τον Δεκέμβριο έχουν επιβεβαιωθεί 121.564 κρούσματα και έχουν χάσει τη ζωή τους 4.373 άνθρωποι. Στον αντίποδα, έχουν πλήρως ιαθεί 66.239.

«Η πανδημία δεν είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται “ελαφρά”. Είναι μία λέξη που, αν χρησιμοποιηθεί με εσφαλμένο τρόπο, μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή αδικαιολόγητη αποδοχή ότι η μάχη έχει χαθεί, οδηγώντας σε αχρείαστες δοκιμασίες και θάνατο», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους.

«Περιγράφοντας την κατάσταση ως πανδημία δεν αλλάζει η διαχείριση της απειλής από τον ΠΟΥ. Δεν αλλάζει όσα κάνει ο ΠΟΥ, ούτε τι θα πρέπει να κάνουν τα κράτη».

Ως πανδημία ορίζεται μια επιδημία λοιμώδους ασθένειας που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δημιουργήσει μια εξαβάθμια κατάταξη που περιγράφει τη διαδικασία με την οποία ένας νέος ιός γρίπης κινείται από τις πρώτες λοιμώξεις στον άνθρωπο σε μια πανδημία.

Η πανδημία ξεκινά με την μόλυνση ζώων από τον ιό, με λίγες περιπτώσεις στις οποίες τα ζώα μολύνουν ανθρώπους και στη συνέχεια αρχίζει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέχρι το σημείο που καταγράφονται λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο.

Πηγη:lifo.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *