Τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2008 σημείωσε την Παρασκευή η Wall Street, έπειτα από το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι κηρύσσει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Στο διάγγελμά του, ο Τραμπ τόνισε πως θα απελευθερωθούν 50 δισ. δολάρια για την παροχή στήριξης σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν γίνει τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια τεστ με δυνατότητα να επεκταθούν στα 5 εκατομμύρια, «αν και αμφιβάλλω αν θα τα χρειαστούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Στις συναλλαγές της Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 9,36% και διαμορφώθηκε στις 23.185,62 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε κέρδη 9,29% στις 2.711,02 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με άνοδο 9,35% στις 7.874,88 μονάδες.

Παράλληλα, ανοδικό ήταν το κλείσιμο και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αφήνουν πίσω τους την πιο εφιαλτική εβδομάδα του 2020 και να ετοιμάζονται να ακούσουν τις αποφάσεις του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και να δουν τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε έκτακτο πακέτο αλληλεγγύης ύψους 1 δισ. ευρώ, ώστε οι εταιρείες, οι οποίες υπάγονται στη δικαιοδοσία της, να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού.

Εβδομαδιαίες απώλειες πάνω από 9% για τον χρυσό

Με πτώση, που σε εβδομαδιαία βάση ξεπέρασε το 9%, έκλεισε την Παρασκευή ο χρυσός, με την τέταρτη συναπτή ημερήσια πτώση του. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες του πολύτιμου μετάλλου εδώ και οκτώ χρόνια, συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2011. Η τιμή του χρυσού διολίσθησε κατά 9,3% την τρέχουσα εβδομάδα.

Σε ημερήσια βάση, ο χρυσός υποχώρησε κατά 3,85% και η τιμή του διαμορφώνεται στα 1.529,10 δολάρια ανά ουγγιά. Ο άργυρος διολίσθησε κατά 8,20% στα 14,693 δολάρια ο μετρικός τόνος, ενώ ο χαλκός κέρδισε με κέρδη 0,83% στα 2,493 δολάρια ο μετρικός τόνος.

«Βουτιά» 23% για το αργό σε εβδομαδιαία βάση

Κέρδη κατέγραψε το πετρέλαιο την Παρασκευή, που έζησε όμως τη χειρότερη εβδομάδα για την αγορά από το 2008, η οποία οδήγησε τις τιμές 23% χαμηλότερα, καθώς ο πόλεμος τιμών που έχει ξεσπάσει στην αγορά του πετρελαίου μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας και η συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορονοϊού έχουν εντείνει τους φόβους για μείωση της ζήτησης.

Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό κινήθηκε ανοδικά κατά 4,67% στα 32,97 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ κέρδισε 4,21% και ανήλθε στα 34,62 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: Reporter.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours