Ο Sam Cooke συμβόλιζε μια γλυκιά ψυχή, ήταν μια εικόνα ασυναγώνιστου αναστήματος (vid)

Γεννημένος στις 22 Ιανουαρίου του 1931, στο Clarksdale του Μισισιπή, ο Sam Cooke τραγούδησε Gospel με  τους Soul Stirrers προτού προχωρήσει σε  τεράστιες επιτυχίες όπως “You Send Me”, “Wonderful World”, “Chain Gang”  .

Δημιουργώντας έναν δεσμό ανάμεσα στην ψυχή και την ποπ, είχε ένα ποικίλο ρεπερτόριο που προσέλκυσε τόσο μαύρο και άσπρο ακροατήριο, και ξεκίνησε το δικό του δισκογραφικό και εκδοτικό οίκο !

 

Τραγουδιστής, τραγουδοποιός, παραγωγός και επιχειρηματίας  _   ήταν μια σημαντική προσωπικότητα στην ιστορία της  μουσικής και, μαζί με τον Ray Charles, ένας από τους πιο ισχυρούς μαύρους τραγουδιστές της περιόδου μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εάν ο Τσαρλς αντιπροσώπευε την ακατέργαστη ψυχή, ο Cooke συμβόλιζε μια  γλυκιά ψυχή _ ήταν μια εικόνα ασυναγώνιστου αναστήματος.

Ο Sam Cooke έχει περιγραφεί ως ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές rhythm and blues  που εμφανίστηκαν στον 20ο αιώνα. Ο Cooke θα μπορούσε να αποπνέει αισθησιασμό της ψυχής αποτέλεσμα της ικανοτητάς του να κινείται απο το ιερό στο βέβηλο με την  ίδια αναπνοή ..

Επηρεασμένος από τον Ray Charles, ο Cooke ήταν ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης από το  Gospel στο rhythm and blues . Η Aretha Franklin, ο Al Green και άλλοι θα ακολουθήσουν τελικά. Με την υποστήριξη του παραγωγού δίσκων Bumps Blackwell, ο Cooke άφησε τους Soul Stirrers για να ηχογραφήσει rhythm and blues .

Ήταν επίσης ο πρώτος αφροαμερικανός δημοφιλής τραγουδιστής έχοντας την  δική του δισκογραφική εταιρεία (SAR). Η ετικέτα του Cooke, την οποία δημιούργησε ενώ ήταν στα 20 του χρόνια, παρήγαγε και άλλους καλλιτέχνες της R & B όπως ο Bobby Womack, ο Billy Preston και ο Johnny Taylor.

Η απόφαση του Cooke να στρέψει την προσοχή του στην ποπ μουσική το 1957 είχε τεράστιες συνέπειες στη μαύρη μουσική κοινότητα. Υπήρχε εδώ και καιρό ένα ταμπού ενάντια σε μια τέτοια κίνηση, αλλά ο Cooke έσπασε το καλούπι. Επανέλαβε τον εαυτό του ως ρομαντικό αρπακτικό _  Η δύναμή του ήταν στην απλοτητά του ….

Έγραψε πολλά από τα καλύτερα τραγούδια του, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου του χτυπήματος, του αιθέριου “You Send Me”, που τον  καθιέρωσε ως σούπερ σταρ το 1957  !

Από τη δεκαετία του 1960, ηχογράφησε επιτυχίες όπως το “Chain Gang”,  “Cupid”,

“Twisting the Night Away”   το “Another Saturday Night ‘’ και το ιστορικό _  A Change Is Gonna Come  (  κυκλοφόρησε στα μέσα Φεβρουαρίου 1964 από τον RCA Victor ) !

Το τραγούδι ήταν εμπνευσμένο από διάφορα προσωπικά γεγονότα στη ζωή του .Ο Cooke αισθάνθηκε υποχρεωμένος να γράψει ένα τραγούδι που μίλαγε  για τον αγώνα του και για όσους ήταν γύρω του, και αυτό αφορούσε το Κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων για  τους Αφροαμερικανούς. Το τραγούδι περιέχει το απόσπασμα, “Έχει περάσει πολύς καιρός, αλλά ξέρω ότι μια αλλαγή θα έρθει”.

Όπως ο ο Marvin Gaye, ο Sam Cooke ειναι στην θυμηση μας  τόσο  για την φήμη του θανάτου του όσο και για την πλούσια, ομαλή φωνή του.

Πυροβολήθηκε σε ένα  μοτέλ του Λος Άντζελες στις 11 Δεκεμβρίου 1964 σε ηλικία 33 ετών. Ωστόσο, αυτός ο υπέροχος καλλιτέχνης άφησε μια μουσική κληρονομιά που εξακολουθεί να μιλάει στην ψυχή της αφροαμερικανικής κληρονομίας .

 

του Mανώλης Διακάκης

 

 

About Post Author

More From Author

+ There are no comments

Add yours