Χοιρινός λαιμός στη γάστρα, γεμιστός

Χοιρινός λαιμός, ένα από τα καλύτερα κομμάτια κρέατος για ψήσιμο στο φούρνο. Μαλακό, ζουμερό και πεντανόστιμο! Με το λιπάκι που χρειάζεται για να γίνει λουκούμι αλλά όχι τόσο λιπαρό όσο άλλα κομμάτια όπως η πανσέτα. Η νοστιμιά του δεν κρύβεται ακόμη κι αν το ψήσεις στη γάστρα μόνο με αλατοπίπερο, ρίγανη και λεμόνι. Όμως σήμερα θα σας δώσω μία συνταγή που όταν τη δοκιμάσετε δεν θα την αποχωρίζεστε. Και ενώ σε κάθε συνταγή που σας δίνω, πάντα τονίζω ότι καλά θα ήταν να αλλάξετε ό,τι δεν ταιριάζει με το προσωπικό σας γούστο, σήμερα για πρώτη φορά θα σας συμβουλεύσω να μην αλλάξετε τίποτα και να μου δείξετε εμπιστοσύνη!

Μην αφαιρέσετε κάτι ως περιττό ή μην προσθέσετε κάτι διαφορετικό. Ακόμη και το τσίλι που ίσως προβληματίσει κάποιον που δεν προτιμά τα καυτερά, πρέπει να το βάλετε οπωσδήποτε γιατί δεν το κάνει καυτερό αλλά αφήνει μία γλυκιά ζεστασιά στο στόμα και στον ουρανίσκο μετά από κάθε μπουκιά, που είναι ιδιαιτέρως ευχάριστη. Το ζουμάκι που προκύπτει είναι εξαιρετικό, μελωμένο, με όλες τις γεύσεις να έχουν δέσει με φανταστικό αποτέλεσμα οπότε και δεν χρειάζεται να φτιάξετε κάποιου είδους σάλτσα για το σερβίρισμα. Όμως πραγματικά τα λόγια είναι περιττά, πάμε να το φτιάξουμε!

Τι θα χρειαστούμε…

  • 2 κιλά χοιρινό λαιμό χωρίς κόκκαλο
  • 1 κιλό πατάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 150 γρ. μπέικον
  • 250 γρ. έμενταλ

Για την πάστα μπαχαρικών

  • 1 κ. σούπας πάπρικα
  • 1 κ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ. γλυκού τσίλι
  • 1 κ. γλυκού πιπέρι
  • 3 κ. γλυκού αλάτι
  • 3 κ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 2+2 κ. σούπας ελαιόλαδο

Πώς θα το φτιάξουμε…

Ετοιμάζουμε την πάστα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με τις 2 κ. σούπας ελαιόλαδο.

Κόβουμε το λαιμό σε φέτες αλλά όχι μέχρι κάτω. Κρατάμε λίγη πάστα και με την υπόλοιπη αλείφουμε παντού το κρέας. Το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες.

Κόβουμε και τις πιπεριές.

Ανάμεσα σε κάθε φέτα από το κρέας, τοποθετούμε ροδέλες κρεμμύδια και πιπεριές, μπέικον και έμενταλ.

Δένουμε το κρέας με σπάγκο.

Προσθέτουμε στην πάστα τις άλλες 2 κ. σούπας για να αραιώσει λίγο. Αλείφουμε με την πάστα τον πάτο της γάστρας και από πάνω βάζουμε το κρέας.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες σε μεγάλα κομμάτια. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και κάρυ. Τις τοποθετούμε γύρω από το κρέας.

Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C στις αντιστάσεις για 2.30 ώρες. Το τελευταίο μισάωρο τσεκάρουμε αν έχει πάρει χρώμα και αν όχι, τότε συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς το καπάκι.

Προσοχή στο νερό! Δεν βάζουμε πολύ νερό για να βγει το ζουμάκι χυλωμένο και νόστιμο. Βέβαια επειδή ο κάθε φούρνος διαφέρει, αν χρειαστεί, τότε μόνο προσθέτουμε λίγο ακόμη.

Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του για 10-15 λεπτά και μετά το κόβουμε διαγώνια. Έτσι, σε κάθε φέτα, ανάμεσα στο κρέας φαίνονται και όλα όσα έχουμε βάλει από πριν. Αν κοπεί κάθετα, δεν θα φαίνεται τίποτα και επίσης η κάθε φέτα δεν θα περιέχει τα πάντα.

Καλή επιτυχία!

Νανά…

Leave a Reply

Your email address will not be published.