Δώστε αέρα και γεύση ανανέωσης στο θλιβερό σας κοτοπουλάκι δοκιμάζοντας τέσσερις πρωτότυπες και απλές συνταγές.

Πάλι κοτόπουλο με μουστάρδα και λεμόνι στο φούρνο; Πάλι κοτομπουκιές; Ε όχι! Προτάσουμε τα στήθη και τα μπούτια μας υπέρ της πρωτοτυπίας και προτείνουμε ιδιαίτερες συνταγές για ψαγμένες γεύσεις.

Συνταγή από εδώ.

Με πράσινη σάλτσα από μυρώνια

Υλικά: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 κοτόπουλα, φιλέτα, 1 ματσάκι μυρώνια, χωρισμένο σε φύλλα και κοτσάνια, 1 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα του, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, ξύσμα από 1 λεμόνι, χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.  Ανακατεύουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ με τα κοτσάνια από τα μυρώνια, τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε τα φιλέτα σε ένα ταψάκι με το δέρμα προς τα πάνω, αρκετά μεγάλο που να τα χωράει άνετα και ενδιάμεσα τους βάζουμε τα κλωνάρια.

Ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα τα φιλέτα μας.  Αφαιρούμε από τον φούρνο μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλσα μας.  Σε ένα μπλεντεράκι βάζουμε τα φύλλα από τον μαϊντανό και τα μυρώνια, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, τους χυμούς από το κοτόπουλο στο ταψάκι και λίγο ελαιόλαδο. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια ωραία σάλτσα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ακόμα. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα.

Με μαρμελάδα βατόμουρο

Υλικά: 400 γρ. κοτόπουλο φιλέτο, 4 κ.σ. μαρμελάδα βατόμουρου, 3 κ.σ. Worcestershire sauce (πωλείται σε μπουκαλάκια στο σούπερ μάρκετ), 5-6 φύλλα δυόσμο, 3 κ.σ. λάδι για τηγάνι, χυμός από μισό λεμόνι, αλάτι

Εκτέλεση: Κόβουμε σε κομματάκια 3-4 εκατοστών το φιλέτο. Τα τηγανίζουμε με το αλάτι και το λάδι μέχρι να ροδίσουν σε μέτρια φωτιά στο αντικολλητικό τηγάνι. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και πετάμε το λάδι. Ρίχνουμε στο τηγάνι τη μαρμελάδα, το χυμό από το λεμόνι, τη σως, τα φύλλα δυόσμο και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για ένα λεπτό. Προσθέτουμε τα κομματάκια κοτόπουλου και τα ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την υφή του μελιού. Σερβίρονται ζεστά, περιχυμένα με τη σάλτσα.

Συνταγή από εδώ.

Με παρμεζάνα

Υλικά: 500 γρ. κοτόπουλο, στήθος, χωρίς κόκαλο και χωρίς πέτσα, 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη, 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο, 1 αβγό, χτυπημένο, ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα:

16 αντζούγιες, σε φιλέτα, πλυμένες, 6 κ.σ. κάππαρη, πλυμένη, 6 κ.σ. χυμό λεμονιού, 6 κ.σ. μουστάρδα, dijon, πιπέρι, μαύρο, χοντροτριμμένο, αλάτι, 20 κ.σ. ελαιόλαδο, παρθένο

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε τον φούρνο στο γκριλ και βάζουμε τη θερμοκρασία στην υψηλότερη δυνατή. Με έναν μπάτη χτυπάμε τα στήθη κοτόπουλου ώστε να μην υπερβαίνουν σε πάχος το 1 εκ. Αναμειγνύουμε την παρμεζάνα, τα ψίχουλα και τον μαϊντανό και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.

Βουτάμε τα στήθη κοτόπουλου στο χτυπημένο αυγό, το οποίο έχουμε αλατοπιπερώσει και μετά τα πανάρουμε στο τυρί και στα ψίχουλα με μαϊντανό. Το κοτόπουλο πρέπει να παναριστεί από όλες τις μεριές. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με λίγο ελαιόλαδο, ίσα ίσα για να μουλιάσουν τα ψίχουλα.

Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι κάτω από προθερμασμένο γκριλ, περίπου 15-20 εκ. από την αντίσταση και μαγειρεύουμε και τις δύο πλευρές μέχρι να γίνουν τραγανές, περίπου για 6΄ την πρώτη και αφού το γυρίσουμε για 4΄ τη δεύτερη. Προσθέτουμε λίγο παραπάνω λάδι εάν η κάτω πλευρά φαίνεται στεγνή.

Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα. Βάζουμε μέσα στο μούλτι, τις αντζούγιες, την κάπαρη και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι σαν να κάνουμε μαγιονέζα. Θα πρέπει να καταλήξουμε με ένα σχεδόν ομοιογενές, πολύ πικάντικο ντρέσιγκ. Ακόμα και όλο το λάδι να το βάλουμε μαζί πάλι θα γίνει απλά αν το βάζουμε λίγο λίγο θα γίνει ακόμα πιο ωραίο. Ρίχνουμε πάνω στο κοτόπουλο 3 κ.σ. από τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

Κοτόπουλο σουβλάκι με φυστικοβούτυρο

Υλικά: 900 γρ. κοτόπουλο στήθος (κομμένο για σουβλάκια), αλάτι, πιπέρι, ½ φλ. φυστικοβούτυρο (creamy), ¼ φλ. ζωμό κοτόπουλου, ¼ φλ. νερό, ¼ φλ. soy sauce, 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη, ½ κ.γλ. ginger σε σκόνη, 1/8 κ.γλ. πιπέρι καγιέν, 1 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο

Για τη σάλτσα: 1 φλ. γιαούρτι, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο, 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη ή πολτοποιημένη, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση: Βυθίζουμε τα καλαμάκια (που θα χρησιμοποιήσουμε για τα σουβλάκια) στο νερό για 20 λεπτά.  Περνάμε 4-5 κομμάτια κοτόπουλου στο καθένα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το φυστικοβούτυρο, τον ζωμό, το νερό, το soy sauce, το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το ginger και το πιπέρι καγιέν.  Λαδώνουμε ένα τηγάνι με γραμμές και το τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ψ ήνουμε τα σουβλάκια 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά, αλείφοντας κάθε τόσο με τη σάλτσα. Μόλις βεβαιωθούμε ότι έχουν ψηθεί καλά στο εσωτερικό τους, σερβίρουμε βάζοντας στο πλάι τη sauce από γιαούρτι.

Για τη sauce γιαούρτι: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ.

Συνταγή από εδώ.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours