“Τζένης Μαρξ” – Από το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στο Θέατρο OLVIO

Βασισμένο στην πλούσια επιστολογραφία της Τζένης Μαρξ με το σύντροφό της και επαναστάτη φιλόσοφο Καρλ Μαρξ, είναι το καινούργιο έργο της Σοφίας Αδαμίδου, με τίτλο «Τζένη και Μαρξ», που θ’ ανέβει στις 9 Νοεμβρίου, στο θέατρο OLVIO.

Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη οδηγεί σκηνοθετικά την ηθοποιό Μαρία Κανελλοπούλου, υπό τη συνοδεία της πρωτότυπης μουσικής του Σταμάτη Κραουνάκη.

Η βαρόνη Τζένη φον Βεστφάλεν, με ρίζες στην υψηλή αριστοκρατία και ο, τέσσερα χρόνια μικρότερός της, σχεδόν άπορος νεαρός φοιτητής Καρλ Μαρξ, γνωρίζονταν από παιδιά. Η ιστορία τους όμως δεν ήταν ένα ρομαντικό παραμύθι. Οι δυό τους υπέφεραν, εξορίστηκαν, δοκιμάστηκαν σκληρά από τη φτώχεια, τις στερήσεις και το «κυνηγητό», χωρίς ποτέ να χάσει η Τζένη το χιούμορ της και την εμπιστοσύνη της στον Καρλ Μαρξ, αλλά και στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Η αδιάλειπτη στήριξή της στο πλευρό του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση του έργου του. Τα σημαντικότερα άρθρα και συγγράμματα του Μαρξ, όπως το «Κεφάλαιο», το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», κ.ά. πέρασαν από τα χέρια της, αφού είχε αναλάβει να καθαρογράφει και να δακτυλογραφεί τα δυσανάγνωστα χειρόγραφα του συζύγου της.

«Δεν υπήρξαν ποτέ δύο άνθρωποι -και οι δύο το ίδιο υπέροχοι- που να ταιριάζουν τόσο και να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο» -έγραψε αργότερα η μικρότερη κόρη του Μαρξ, Ελεονώρα.

Η αξιοπρέπεια και οι τρόποι της είχαν πάνω σε όλους, όσους την γνώριζαν, μια μαγική επίδραση. Ηταν συγχρόνως μητέρα, φίλη, ερωμένη, έμπιστη και σύμβουλος. Μια όμορφη, δυναμική και θαρραλέα γυναίκα σε μια εποχή που η θέση της γυναίκας δεν ήταν καθόλου ευνοϊκή.

Μέσα από την πληθωρική επιστολογραφία της Τζένης (έχουν διασωθεί συνολικά 320 επιστολές), αναβιώνει μια ιστορική περίοδος από το 1839 έως το 1869, την περίοδο που στην Ευρώπη συμβαίνουν κοσμοϊστορικά γεγονότα. Είναι η εποχή που οι λαοί σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη επαναστάτησαν και απείλησαν το πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο. Είναι η εποχή που η εργατική τάξη, ξεκινά σε ολόκληρη την Ευρώπη τους αγώνες για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής, με πολιτικά δικαιώματα.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Η παράσταση ξεκινά με τη Τζένη Μαρξ καταβεβλημένη από τις κακουχίες και μόνη, καθώς δεν μπορεί να δει τον Κάρλ,  τον έρωτα της ζωής της, ο οποίος βρίσκεται άρρωστος στο διπλανό δωμάτιο. Η απουσία αυτή την οδηγεί σε ένα ταξίδι μνήμης στο παρελθόν, στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους, όμορφες και άσχημες, που πέρασαν μαζί, ενωμένοι, σύντροφοι παντοτινοί και συνοδοιπόροι.

Σκηνοθετική προσέγγιση

Η σκηνοθεσία χρησιμοποιεί τη φόρμα της βιωματικής αφήγησης, για να φωτίσει το μονόλογο της Τζένης, καθώς ξεδιπλώνει την κοινή ζωή της με τον Καρλ, μέσα από τις επιστολές που είχαν ανταλλάξει. Την ακολουθεί στους τρεις μεγάλους «αναγκαστικούς» προορισμούς (Βρυξέλλες, Παρίσι, Λονδίνο), στους οποίους έζησαν, δημιούργησαν και βίωσαν τα μεγάλα πολιτικά-ιστορικά γεγονότα της εποχής τους. Μέσα από μουσικές, τραγούδια, ηχητικά αποσπάσματα, φωτογραφίες, προβολές και δραματοποιημένες στιγμές του παρελθόντος, βιώνουμε την πολυτάραχη ζωή της Τζένης και του Καρλ Μαρξ. Ένα ζευγάρι που αποτελεί μέχρι και σήμερα υπόδειγμα συντροφικότητας και κοινής αποδοχής στόχων και οραμάτων.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Πρωτότυπη μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Σκηνικά – κοστούμια: Μαρίλια Λέζου

Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ

Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Κωτσιαρίδη

Επικοινωνία της παράστασης: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Παραγωγή: θέατρο OLVIO

Ερμηνεία
Μαρία Κανελλοπούλου
Συμμετέχει ο
  Γιώργος Παππάς ως νεαρός Καρλ Μαρξ.

 

Πηγές
«Λατρεμένε μου  Καρλ » (Ποικίλη Στοά), «Ο Μαύρος» (Σύγχρονη εποχή), «Για την αγάπη, τη φιλία, την αλληλεγγύη» (Σύγχρονη εποχή)

Έρευνα, επιλογή:  Μυρώδης Αδαμίδης

 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18:30

Διάρκεια:
80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος στο ταμείο: 13€
Μειωμένο: 10€

Προπώληση: Από 8€ στο Viva.gr

Θέατρο OLVIO
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ: 210 34 14 118
Ώρες κράτησης εισιτηρίων: 17:00- 21:00
W www.olviotheater.gr  |  Μ olvio.info@gmail.com  |  FB OLVIO.theater

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Μοσχοχωρίτη Ρουμπίνη   (Σκηνοθέτης)

Απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών σπουδών του                                                    Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και της Δραματικής σχολής Αθηνών Γ.Θεοδοσιάδη. Κάτοχος Μάστερ (ΜΑ in Arts) Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας από το Goldsmiths University of London. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή (Doctor of Philosophy)στο Brunel University of London με θέμα: «Physical theatre as an approach to contemporary stagings of classical Greek tragedy» με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές υποκριτικής δίπλα σε κορυφαίους δασκάλους όπως η Α. Μιούσκιν, ο Ε. Μπάρμπα καθώς και κίνησης από τη Ζουζού Νικολούδη και μέλη του Theatre de Complicite.

ΤΟ Φεβρουάριο βραβεύτηκε με το Βραβείο Κάρολος Κουν για την σκηνοθεσία της στην παράσταση «Ζητιάνος» του Α. Καρκαβίτσα. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας στην ΕΜΚΕΘΙ (ένωση που αποτελείται από 90 θιάσους). Ήταν υποψήφια για το βραβείο Κάρολου Κουν για τη δραματουργία της παράστασης «Έξοδος».

 Ασχολείται ενεργά με τη σκηνοθεσία τα τελευταία χρόνια. Τη φετινή χρονιά σκηνοθέτησε στο Σύγχρονο Θέατρο το «Γαμήλιο Εμβατήριο» του Α. Τερζάκη. Το καλοκαίρι σκηνοθέτησε την παράσταση «Από το Γάμο στο Διαζύγιο» του Ζωρζ Φεντώ με το Θεσσαλικό θέατρο. Την προηγούμενη χρονιά ανέβασε το έργο του Αντρέα Φλουράκη «Κάσσυ» (η παράσταση επιχορηγήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού) με τρεις ακόμα σκηνοθέτριες στο Από-μηχανής θέατρο και το μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Οδός Αβύσσου» σε θεατρική διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου στο θέατρο Όλβιο. Το Σεπ/βρη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αναλογίου στο Θέατρο Τέχνης σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο της Zuzana Ulicianska “Tagebuch”. Επίσης επανέλαβε το έργο «Ζητιάνος» του Καρκαβίτσα,  σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, που παίχτηκε για δυο σεζόν και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Δημοτικό θέατρο Λαμίας και στο Νέο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. Έχει επίσης σκηνοθετήσει με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων την κωμωδία «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου και με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας την παιδική παράσταση «Μόμο» του Μ.Έντε. Με την ομάδα Anima (της οποίας είναι καλλιτεχνική υπεύθυνη) έχει σκηνοθετήσει εκτός από το «Ζητιάνο» την παράσταση «Έξοδος» που παίχτηκε στο θέατρο Θησείο, στη Θες/κη, στην Πάτρα, στις Σπέτσες και αλλού. Επίσης στον Κινητήρα studio την παράσταση «Ιούλιος Καίσαρας: Scripta femina», στο Elculture με το Ν.Γεωργάκη το διήγημα του Π. Ζίσκιντ, «Το καλοκαίρι του Κύριου Ζόμερ» και στον Τεχνοχώρο Αθηνά «Την Όπερα των Ζητιάνων» του Τζ. Γκαίη, σε συμπαραγωγή με το Δήμο Ζωγράφου. Επίσης έχει ανεβάσει στην Πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το έργο «Η Συνέντευξη» και στο θέατρο Ριάλτο για δύο σεζόν το έργο «Θησέας και Μινώταυρος σαν παραμύθι» για παιδιά. Εργάστηκε ως μόνιμη επιμορφώτρια, υπεύθυνη θεατρικού εργαστηρίου και σκηνοθέτης του Δήμου Ζωγράφου. Έχει εργαστεί επίσης εκτεταμένα ως βοηθός σκηνοθέτη και δραματουργός. 

Έχει εντρυφήσει σε τεχνικές σωματικού θεάτρου από τις μεθόδους των Ζ. Λεκόκ, Γ. Γκροτόφσκι και Ε. Μπάρμπα, τις οποίες και εφαρμόζει στη διδασκαλία της υποκριτικής. Από το 2007-2011 δίδαξε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου τα μαθήματα «Εισαγωγή στην Υποκριτική Τέχνη», «Εισαγωγή στην Υποκριτική και Σκηνοθεσία: θεωρία και πράξη» α’ έτος, «Υποκριτική: Θεωρία και Πράξη» β’ έτος, «Εργαστήριο Υποκριτικής Ι» γ’ έτος. Έχει διδάξει υποκριτική σε δραματικές σχολές, σε δημόσια Ι.Ε.Κ, στο εργαστήρι δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1 και σε διάφορα σεμινάρια. Τέλος έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε συνέδρια και έχει εκδώσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά, ελληνικές εφημερίδες καθώς και προγράμματα θεάτρων. 

Πριν από τρία χρόνια εργάστηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ως Καλλιτεχνική υπεύθυνη της Παιδικής-Εφηβικής σκηνής και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΔΗΠΕΘΕ.

Αυτή τη στιγμή είναι σε πρόβες στο Όλβιο θέατρο για το μονόλογο της Σοφίας Αδαμίδου «Τζένη και Μαρξ».

About Post Author

+ There are no comments

Add yours