Μία μεγάλη παραγωγή των Βάσια Παναγοπούλου και Μαυρίκιου Μαυρικίου με τίτλο “Λιωμένο Βούτυρο” του βραβευμένου Σάκη Σερέφα σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, θα ανέβει στο θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού από τα τέλη Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του youfly.com στο θίασο του έργου “Λιωμένο Βούτυρο” μαζί με την Βάσια Παναγοπούλου και τον Ιάσονα Παπαματθαίου θα είναι και ο Σωτήρης Καλυβάτσης.
«Λιωμένο βούτυρο» του Σάκη Σερέφα στο Θέατρο Χυτήριο
Ελλάδα, έτος 1950. Σε μια επαρχιακή πόλη, μια γυναίκα ονειρεύεται να γίνει ντιζέζ στη Θεσσαλονίκη, όπου και καταφεύγει. Ο αρραβωνιαστικός της την εντοπίζει, πίνουν μαζί ένα τελευταίο κρασί κι έπειτα την χτυπά με ένα ρουλεμάν και την στραγγαλίζει στο δωμάτιο 9 ενός ξενοδοχείου στην οδό Εγνατία .
Ένα ειδεχθές έγκλημα. Μια ψυχή αθώα χάνεται δια παντός.
Ελλάδα του σήμερα. Ένας συγγραφέας συναρμολογεί την ιστορία , φέρνει τα πρόσωπα της ιστορίας στη σκηνή και ζητά απαντήσεις από τις φίλες της Λούλας , τον ιατροδικαστή, τον αστυνόμο, τον ρεσεψιονίστ, τον σερβιτόρο της ταβέρνας , την παιδική φίλη και τέλος τον ίδιο τον θύτη. Καθώς ο συγγραφέας αποσπά τις μαρτυρίες τους για να συνθέσει την ιστορία, ο θεατής όχι μόνο έρχεται αντιμέτωπος με τον κοινωνικό ιστό της τότε εποχής, αλλά παρακολουθεί τα κομμάτια του παζλαυτού του φρικιαστικού εγκλήματος, παρακολουθεί και συμμετέχει στην ιστορία της Λούλας και του Τάσου, της εποχήςτου τότε και του σήμερα.
Μια αστυνομική θεατρική αναπαράσταση που μας καλεί να γίνουμε μάρτυρες μιας ιστορίας αίματος στην Ελλάδα του τότε και του Σήμερα.
Μια αληθινή ιστορία, βγαλμένη μέσα από τη ζωή.
Μια αληθινή ζωή, βγαλμένη μέσα από τη συγγραφή.
Και μερικά αμείλικτα ερωτήματα:
Ποια δύναμη οπλίζει το χέρι του φονιά;
Υπάρχουν λέξεις που να περιγράφουν ένα έγκλημα;
Πώς κάνουν μπεεε τα πρόβατα στα αρχαία κείμενα;
Έξι πρόσωπα και μια τραγουδίστρια στήνουν ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ, ένα σκοτεινό καμπαρέ, αφηγούνται την ιστορία ακροβατώντας ανάμεσα στο σκληρό ρεαλισμό και την ποίηση, μιλούν και δίνουν φωνή στην ιστορία άλλοτε ενσαρκώνοντας τα πραγματικά πρόσωπα και άλλοτε σχολιάζοντας την δράση, και παραδίδουν στο κοινό μια ιστορία με πικρό γέλιο, με πόνο, με χιούμορ, με δάκρυ, με μουσική και με ζωή.
Γιατί η ζωή είναι αυτή που πρέπει να νικήσει στο τέλος.
Τι λέει ο Σάκης Σερέφας για το έργο.
Εντόπισα το έγκλημα τυχαία, ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες.
Οταν πρωτοδιάβασα το ρεπορτάζ του εγκλήματος, πήρα τους δρόμους. Πήγα κι είδα το ξενοδοχείο όπου έγινε ο φόνος. Στέκει ακόμα όρθιο και υποδέχεται άγνωστους μέσα του. Πήγα κι είδα το αστυνομικό τμήμα όπου πήγε και παραδόθηκε ο δράστης. Στέκει ακόμα όρθιο, μα κλειστό. Πήγα κι είδα την περιοχή όπου βρισκόταν η μοιραία υπόγεια ταβέρνα. Ο Κάτω Κόσμος. Γεμάτη με αλάνες που παριστάνουν το πάρκινγκ, και με σχολές τάεκβοντό. Όλα βρίσκονται στο κέντρο και στο σύνεγγυς απόκεντρο της πόλης. Δυο ώρες βόλτα με τα πόδια, όλο κι όλο το σκηνικό του φόνου. Με τον κόσμο να πορεύεται ανυποψίαστος μέσα του.
Ξέρω τι είναι αυτό που με ιντριγκάρει πιο πολύ σε αυτήν την ιστορία.
Πρώτον, πρόκειται για έγκλημα πάθους, όχι προμελετημένο. Ο φονιάς υπηρέτησε το πάθος του μέχρι τα άκρα, υποτάχθηκε σε αυτό, και εκείνο τον κατάπιε. Δηλαδή, τον ρούφηξε μέσα της η μαύρη τρύπα που υπάρχει στην ψυχή του καθενός μας, εκείνη η σκοτεινή ύλη που κάποιες φορές παίρνει το πάνω χέρι και μας κυβερνά.
Δεύτερον, το έγκλημα συνδέεται με δύο κοινόχρηστους χώρους, μια ταβέρνα και ένα ξενοδοχείο. Ποτέ δεν μας περνάει από το μυαλό τι απόγινε αυτός που έφαγε χτες από το ίδιο πιάτο και με το ίδιο πιρούνι με εμάς στην ταβέρνα όπου βρισκόμαστε σήμερα. Ούτε που φανταζόμαστε ότι στο κρεβάτι του ξενοδοχείου όπου ξαπλώνουμε μπορεί πριν δυο μέρες να ξεψύχησε άνθρωπος. Δηλαδή, περιφερόμαστε καθημερινά αμέριμνοι μέσα σε σκηνικά βίας και θανάτου.
Συντελεστές
- Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία : Ένκε Φεζολλάρι
- Σκηνικά –κοστούμια : Γιάννης Μετζικώφ
- Μουσική : Μαυρίκιος Μαυρικίου
- Φωτισμοί : Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
- Βοηθός σκηνοθέτη : Άντα Γιαννουκάκη
- Επικοινωνία και προβολή της παράστασης : Νταίζη Λεμπέση
- Παραγωγή : Βάσια Παναγοπούλου και Μαυρίκιος Μαυρικίου
Η Βάσια Παναγοπούλου, ο Ιάσων Παπαματθαίου και ο Σωτήρης Καλυβάτσης μαζί με άλλους τέσσερις ταλαντούχους καλλιτέχνες, που θα συζητηθούν σε μια αστυνομική θεατρική αναπαράσταση το “Λιωμένο Βούτυρο” έρχονται τον Οκτώβριο στο Θέατρο Χυτήριο. Τις προσεχείς ημέρες θα σας ανακοινώσουμε και τα υπόλοιπα ονόματα του θιάσου.
Πηγή:youfly.com
+ There are no comments
Add yours