Μετά από 46 συνεχή sold out, η παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό, συνεχίζεται και μετά το Πάσχα 

από την Παρασκευή 29 Απριλίου έως και την Κυριακή 29 Μαΐου

κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00

Στις 17 Οκτωβρίου 1963, οι Beatles ηχογραφούσαν για πρώτη φορά σε FourTrack το τραγούδι τους I Want to Hold Your Hand (Θέλω να σου κρατάω το χέρι). 

Το νούμερο ένα χιτ του 1964 στη Βρετανία έδωσε το 2021 την έμπνευση για τη συγγραφή ενός σύγχρονου θεατρικού έργου που θα εγκαινιάσει  τη νέα καλλιτεχνική εποχή ενός από τα ιστορικότερα θέατρα της Αθήνας.

Το έργο του Τάσου Ιορδανίδη Θέλω να σου κρατάω το χέρι (I want to hold your hand) παρουσιάζεται στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου που μετονομάστηκε προς τιμήν των «ακριβών» ιδρυτών του, Στέφανου Ληναίου και Έλλης Φωτίου.

Two people sitting on a couch

Description automatically generated with low confidence

Η κούραση στον γάμο, η κρίση που βιώνουν οι άνθρωποι μετά από πολλά χρόνια συγκατοίκησης, η απιστία κι ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής γίνονται το σκηνικό για δύο «παράνομους» εραστές.

Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν και οι δύο τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι δύο λάθη

Η παγκόσμια δραματουργία έχει συχνά ασχοληθεί με το ζήτημα των ανθρώπινων σχέσεων, με τις ανάγκες των δύο φύλων, με τα θέλω τους και τα πρέπει τους, ίσως επειδή ο θεατής άμεσα ή έμμεσα μπορεί να ταυτιστεί πολύ εύκολα και να κινητοποιηθεί συναισθηματικά. Οι δύο ήρωες μάς «προσκαλούν» να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ και να αντιληφθούμε, μέσα από τις συναντήσεις τους, ότι αυτό που ψάχνουμε όλοι μας στο τέλος της ημέρας είναι η ουσιαστική συντροφικότητα. Κάποιον να μας κρατάει το χέρι.

Θα τα καταφέρουν;

Ο Τάσος Ιορδανίδης για το έργο του:

«Μία νύχτα στην  καραντίνα. H Θάλεια Ματίκα ξενυχτούσε μαζί μου. Σιγοτραγουδώντας για να μην ξυπνήσουμε τα παιδιά μας αποφασίσαμε να μιλήσουμε για όλα όσα αποτελούν την καθημερινότητα που μας  κυνηγά, μας κάνει ευτυχισμένους και που εν τέλει είναι η ζωή μας.

Λίγες ώρες μετά βρέθηκα να γράφω ασταμάτητα. Αφορμή τα 14 χρόνια συμβίωσης με τη Θάλεια, οι γέννες των παιδιών μας, η κοινή μας επαγγελματική ζωή, οι ώρες στο σπίτι. Το έργο περιλαμβάνει πολλά δραματοποιημένα βιογραφικά στοιχεία. Για πράγματα που έχουμε βιώσει, για πράγματα που έχω παρατηρήσει, για κάποιες προσωπικές εμπειρίες ζωής. Για τη συμβίωση. Για τον έρωτα. Για την κοινή πορεία. Για τα προβλήματα. Για τις  αμφισβητήσεις. Για τις ανάγκες, τον σεβασμό, την απόγνωση, την αγάπη, την έννοια της συντροφικότητας.

Εύχομαι το κοινό αποτέλεσμα να μην απογοητεύσει κανέναν θεατή».

Έγραψαν για την παράσταση:

«Η χημεία μεταξύ τους είναι αυτονόητη και το κείμενο προκύπτει αβίαστα, ενώ σε σκηνοθετικό επίπεδο η Ματίκα έχει οργανώσει τα ημιτόνια, τα ξεσπάσματα και τις εσωτερικεύσεις του κειμένου με επιτυχία, επιμελούμενη και τις μουσικές επιλογές».

Τώνια Καράογλου – Αθηνόραμα

«Ένα φρέσκο θεατρικό έργο που κάνει ανατομία στις σύγχρονες σχέσεις και σίγουρα αξίζει να δείτε, αφενός μεν γιατί εμβαθύνει στην ουσία τους, αφετέρου δε για την εξαιρετική χημεία των δύο πρωταγωνιστών. Το θέατρο Αλφα/ Ληναίος-Φωτίου, του οποίου την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβε ο Τάσος Ιορδανίδης σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, μπαίνει στη νέα του εποχή με τον καλύτερο τρόπο».

Γεωργία Οικονόμου – News24.7

«Μια θεατρική παράσταση που αξίζει να δείτε, αφενός μεν για το ισχυρό νόημα που κρύβεται μέσα στο κείμενο, αφετέρου δε για την εκπληκτική χημεία και ερμηνεία του πρωταγωνιστικού διδύμου».

Αγγελική Κατσίκα – monopoli

«Ιορδανίδης, Ματίκα δίνουν μαθήματα ερμηνείας…»

Νόρα Ράλλη – Εφημερίδα των Συντακτών

«Σε τέτοιες παραστάσεις, το μόνο που θα έπρεπε να γράφω είναι “Ακόμα κάθεστε; Τι περιμένετε”; Ανεπιφύλακτα προτείνεται σαν μια από τις καλύτερες προτάσεις της σεζόν.»

Νάσος Κόνιτσας – Noizy

«Πραγματικά αν αξίζει να παρακολουθήσεις κάποια θεατρική παράσταση φέτος και να ξεχαστείς για δυο ώρες, τι καλύτερο από την συγκεκριμένη παράσταση;»

Χρήστος Γκόγκος – Youfly

«Μια αληθινή παράσταση βγαλμένη μέσα από την ίδια τη ζωή, που προτείνεται και δεν πρέπει να χάσει κανείς!»

Έλενα Γαζγαλή – All4fun

«Αν ο Χάρολντ Πίντερ χρειάστηκε να επιστρατεύσει το παράλογο για να μιλήσει σχετικά µε τις συζυγικές και εξωσυζυγικές σχέσεις, την ερωτική απιστία ή την ερωτική αναγκαιότητα, τον αρχέγονο αγώνα εξισορρόπησης της σχέσης των φύλων ή την ικανοποίηση ερωτικών φαντασιώσεων και αναζητήσεων, ο Τάσος Ιορδανίδης και η Θάλεια Ματίκα, πατώντας δημιουργικά ακριβώς πάνω σε αυτή την πιντερική θεματολογία, επανατοποθέτησαν όλη αυτή την προβληματική σε µια απροσχημάτιστη πραγματικότητα. Σύγχρονη µόνο; Όχι, πάντα διαχρονική. Όμως σε αυτό που φάνηκαν ευφυώς ευρηματικοί είναι το γεγονός πως επαναδιατύπωσαν στη σκηνή του Άλφα µε ρεαλιστικούς πλέον όρους την έννοια της ρομαντικής κομεντί.»

Κώστας Β.Ζήσης – Documento 

«Δύο εκπληκτικοί ηθοποιοί που αρέσκονται να αναμετριούνται με διαφορετικούς ρόλους. Η παράσταση είναι μεγάλη και προσωπική «περιουσία» για τον Τάσο Ιορδανίδη και τη Θάλεια Ματίκα, αλλά και για όσους τη δουν.»

Παναγιώτης Μουλόπουλος – theaternow

«Η Ματίκα και ο Ιορδανίδης, μας συγκίνησαν, μας έκαναν να “μας” αναγνωρίσουμε μυστικά, να αισθανθούμε τρυφερά, να νιώσουμε μνήμες μας να ξαναζωντανεύουν. Και να δούμε μια παράσταση που αγαπήσαμε».

Μελίνα Αδαμοπούλου – Youfly

«Με εξόφθαλμη επιρροή από Πίντερ και – γιατί όχι – Μπέργκμαν, ο Τάσος Ιορδανίδης και η Θάλεια Ματίκα συνδημιουργούν μία σκηνική πραγματικότητα, δυνατή σε σχετικότητα με τη ρεαλιστική και παντοδύναμη καθημερινότητα».

Ραφαέλα Χαμπίπη – theatromania

«Στο θέατρο Άλφα είδαμε ένα σύγχρονο θεατρικό έργο, απόλυτα εναρμονισμένο στις συνθήκες και τη νοοτροπία της εποχής μας. Μια παράσταση που θίγει θέματα που αντιμετωπίζουμε όλοι λίγο πολύ στις σχέσεις μας και πολλές φορές τα κρύβουμε κάτω από το χαλί από φόβο ή συνήθεια. Στο τέλος όμως πάντα θα θέλουμε κάποιον να μας κρατάει το χέρι. Σπεύσατε να το παρακολουθήσετε!»

Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

«Ο Τάσος Ιορδανίδης, αναντίρρητα, είναι ένας από τους καλύτερους Ηθοποιούς της γενιάς του. Η Θάλεια Ματίκα έχω την αίσθηση ότι σκηνοθετεί με την ματιά, την υπομονή και την προσήλωση ενός Αρχιτέκτονα»

Νίκος Ανδρείος – nikosandreios

«ΔΥΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ…Δείτε αυτή την παράσταση αν θέλετε να σώσετε τον γάμο ή τον δεσμό σας».

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

«Και βέβαια είναι τόσο καλές οι ερμηνείες τους, όπως και η σκηνοθετική ματιά της Θάλειας Ματίκα, που δεν σου αφήνουν περιθώρια να ”ξεφύγεις”, να νοιώσεις ότι βλέπεις, απλώς, ένα θεατρικό έργο διάρκειας 90 λεπτών».

Γιάννης Γαβρίλης – reformer

«Ένα ερωτικό παιχνίδι εξομολογήσεων, που μετατρέπεται σε παιχνίδι με τη φωτιά, φέρνοντας στην επιφάνεια ενδόμυχες σκέψεις και αλήθειες, που δύσκολα λέγονται.  Εξίσου αντίθετες διαδρομές ακολουθούν και οι ερμηνείες των Ματίκα και Ιορδανίδη με τα ερμηνευτικά “ξεσπάσματα” της πρώτης να συναντούν το απρόσμενα ατάραχο βλέμμα του δεύτερου, για να έρθει το κλείσιμο να διατηρήσει το ίδιο κλίμα, αντιστρέφοντας τη δυναμική ανάμεσα στο ζευγάρι σε ένα ρεσιτάλ από αυτά που μας έχει συνηθίσει ο Τάσος Ιορδανίδης. Πολύ καλή η χημεία των ηθοποιών, που είναι έκδηλη και στην αρμονική “συνύπαρξη” σκηνοθεσίας και κειμένου»

Νίκος Πράσσος – paspartou

Ταυτότητα παράστασης

«Θέλω να σου κρατάω το χέρι» του Τάσου Ιορδανίδη

Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Θάλεια Ματίκα

Σκηνικά-κοστούμια: Ηλένια Δουλαδήρη

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης

Επικοινωνία θεάτρου: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Παίζουν: Τάσος Ιορδανίδης – Θάλεια Ματίκα

Info

Διάρκεια παράστασης: 90’

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (φοιτητικό, εκπαιδευτικών, άνω των 65), 8 ευρώ (ανέργων)

Η προπώληση θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά: https://www.viva.gr/tickets/theater/alfa/thelo-na-sou-kratao-to-cheri/ 

και στο ταμείο του θεάτρου. 

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ – ΛΗΝΑΙΟΣ-ΦΩΤΙΟΥ

28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα 104 32

Τηλέφωνο: 210-5201828

*Το θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες ασφαλούς διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων, ακροαμάτων & λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους και με  υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο είναι απαραίτητα προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours