«Ζει της Άρτας το Γιοφύρι;»: Μια σατιρική παράσταση στα πρότυπα του Μποστ | Πρεμιέρα 17 Ιανουαρίου στο ανακαινισμένο Έαρ Βικτώρια

Η εταιρεία θεάτρου «Θεά Ίρις» στεγάζεται στο ιστορικό θέατρο «Βικτώρια» του Γιώργου Θεοδωσιάδη που έχει ανακαινιστεί ριζικά. Το όνομα του νέου θεάτρου «Έαρ Βικτώρια». Αυτόν τον χώρο επιλέξαμε για να γίνει το ξεκίνημα μιας ανοιξιάτικης αναγέννησης του Ελληνικού Έργου και της προβολής των Ελλήνων Συγγραφέων. Στην κεντρική σκηνή του είναι έτοιμο να υποδεχθεί μια αυθεντικά λαϊκή παράσταση του Λεωνίδα Τσίπη«Ζει της Άρτας το Γιοφύρι; Ολημερίς το χτίζανε 300 το γκρέμιζαν», υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Διαμαντόπουλου.

Πρόκειται για μια παρωδία του γνωστού θρύλου του Γεφυριού της Άρτας, γραμμένη σε σατυρικό δεκαπεντασύλλαβο. Ακολουθεί τη λογική και την αισθητική του μεγάλου δασκάλου Μέντη Μπονσταντζόγλου (Μπόστ), στη μνήμη του οποίου άλλωστε είναι αφιερωμένη. Το κείμενο έχει αναφορές στα σημερινά πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, δοσμένες με ακραία κωμικά στοιχεία.
Μια θεότρελη κωμωδία παρεξηγήσεων με ζωντανή μουσική, τραγούδια, φανταχτερά κοστούμια και έντονα διαδραστικά στοιχεία. Μια χιουμοριστική αλληγορία, όπου η Ελλάδα της γενικευμένης κρίσης παρομοιάζεται με το ξακουστό γεφύρι που την ημέρα το έχτιζαν και την ίδια νύχτα το γκρέμιζαν.

Ένα έργο λαϊκό στα πρότυπα των μπουλουκιών, που σατιρίζει με οξύτητα αλλά και τρυφερότητα τις αιώνιες αντιφάσεις του Έλληνα, τα καλά και τα κουσούρια του: Γλεντζές, φιλόξενος, κουβαρντάς, δοτικός αλλά και εγωιστής, συμφεροντολόγος…

Εάν θέλετε να δείτε το τρέιλερ της παράστασης, κάντε κλικ ΕΔΩ

Ταυτότητα παράστασης
Ζει της Άρτας το Γιοφύρι;
Ολημερίς το χτίζανε 300 το γκρεμίζαν

Κείμενο: Λεωνίδας Τσίπης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος
Μουσική: Αρετή Κοκκίνου
Πιάνο: Φωτεινή Μπονταΐτη
Χορογραφίες: Σίντυ Τριάντη
Σκηνικά-κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Εκτέλεση κοστουμιών: Αγγελική Τσαβδαρίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Celestine Μαργαρώνη
Σχεδιασμός φωτισμού: Σπύρος Καρδάρης
Μηχανικός σκηνής: Γιώργος Παναγόπουλος
Ηλεκτρολόγος: Κώστας Ματσιούλας
Φωτογραφίες: Τζωρτζίνα Πιτιανούδη
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Έαρ Βικτώρια: Γιώργος Χριστοδούλου, Θοδωρής Κωνσταντόπουλος
Υπεύθυνη θεάτρου: Celestine Μαργαρώνη
Παραγωγή: Εταιρεία Θεά Ίρις
Προβολή-Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου- We Will

Παίζουν με σειρά εμφάνισης
Γιώργος Χριστοδούλου, Ιωάννης Ζωγράφος, Δήμητρα Ζέρβα, Τρύφωνας Παπουτσής, Γιάννος Θεοδούλου, Σπύρος Κατηφόρης, Σοφιάνα Φωτίδη.

Πού: Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Έαρ Βικτώρια, Μαγνησίας 5 και Αριστοτέλους 132, Αθήνα.
Πότε: Από 17 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00
Εισιτήρια: 14 € (γενική είσοδος), 12 € (φοιτητές/σπουδαστές/κάτοχοι κάρτας Πολυτέκνων/ ΑμΕΑ/ κάτοχοι κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)
Προπώληση: 10 € Ticketplus (τηλ.: 210 220 3000)
Πληροφορίες-κρατήσεις στα τηλέφωνα: 210 8820008 και 698 8441991
Διάρκεια: 1 ώρα και 50’

2

5

3

6

4

7

Σκηνοθετικό σημείωμα
Το έργο μας είναι μια κωμωδία παρεξηγήσεων, μια σάτιρα αλληγορική για τα κακώς κείμενα. Για την εξουσία που καταδυναστεύει τον καθημερινό άνθρωπο, τον άνθρωπο του μόχθου και που στο τέλος τον εξοντώνει. Γραμμένη με ιδιαίτερο τρόπο, με χιούμορ, μουσική και τραγούδια, αλλά και πολλή αγάπη και αγωνία, για ένα καλύτερο αύριο, πιο αισιόδοξο, πιο ανθρώπινο, με κίνητρα που να μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε. Ευχαριστώ το Γιώργο Χριστοδούλου και όλους τους συνεργάτες για την προσπάθεια μας.
Γιάννης Διαμαντόπουλος

Σημείωμα καλλιτεχνικού διευθυντή
Το όραμα για την τέχνη, τη ζωή και τη δημιουργία, μας οδηγεί και αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο για την προσπάθεια που γίνεται στο χώρο της τέχνης και ειδικότερα στο Θέατρο. Κινητήρια δύναμη η αντικειμενική κρίση, η σκληρή δουλειά και η γόνιμη συνεργασία δυνάμεων με διαφορετική κουλτούρα, γνώση και εμπειρία.
Στόχος, η ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου, με σκοπό να προσφέρουμε παραστάσεις υψηλών προδιαγραφών, με την ελπίδα να καλύψουμε τις ανάγκες ενός Ενήμερου Κοινού, προσελκύοντας όσο το δυνατόν περισσότερους νέους ανθρώπους στο Ποιοτικό Θέατρο.
Για την εταιρεία Θεά Ίρις, Γιώργος Χριστοδούλου

9

10

15

About Post Author

+ There are no comments

Add yours