Υποψηφιότητες Emmy 2019: Οι καλύτερες σειρές

Aναλύοντας όλες τις κατηγορίες των τηλεοπτικών βραβείων Emmy που απονέμονται απόψε, φτάνουμε στην 5άδα των μεγάλων κατηγοριών.

Μπορεί κανείς να κερδίσει το «Game of Thrones»; Τι θα συμβεί στις κωμικές κατηγορίες; Πόσα ριπίτ θα έχουμε σε σχέση με πέρυσι στις 5 μεγάλες κατηγορίες; Ποιος θα επικρατήσει στο «When They See Us» εναντίον «Chernobyl»;

Ύστερα από εξονυχιστικές αναλύσεις όλων των κατηγοριών των αποψινών Έμμυ, φτάνουμε στην τελική στάση, προσπαθώντας να καταλάβουμε πώς ό,τι έχουμε πει ως τώρα, σχηματίζει και τις 5 μεγάλες κούρσες, των Καλύτερων Προγραμμάτων.


Emmy 2019: Οι προβλέψεις του Flix

 • Υποψηφιότητες Emmy 2019: Σενάρια και Σκηνοθεσίες
 • Υποψηφιότητες Emmy 2019: Οι A’ Ρόλοι
 • Υποψηφιότητες Emmy 2019: Οι Β’ Ρόλοι

Πάμε να δούμε τις πέντε μεγάλες κατηγορίες και να δούμε αν υπάρχουν, τελικά, μεγάλα φαβορί.

series1

Δραματική Σειρά

 • Better Call Saul
 • Bodyguard
 • Game of Thrones
 • Killing Eve
 • Ozark
 • Pose
 • This Is Us
 • Succession

Καλή κατηγορία που θα είχε νόημα να τη συζητήσουμε οποιαδήποτε άλλη χρονιά, αλλά το «Game of Thrones» απλά παραείναι μεγάλο για να αποτύχει. Φάνηκε και πέρσι, όταν κέρδισε την κατηγορία για τη χειρότερη ίσως σεζόν του, απέναντι σε πολύ πιο βραβευμένο και αναγνωρισμένο ανταγωνισμό. Φέτος, με την τελευταία του σεζόν κι έχοντας να αντιμετωπίσει βασικά ένα σωρό σειρές κυρίως φρέσκιες, που θα μπορούν πιθανώς να περιμένουν το μέλλον για τη δική τους βράβευση, δε βλέπω πώς θα έχουμε την ανατροπή.

Καθαρά για λόγους νοητικής άσκησης, αν ψάχναμε να βρούμε από πού θα έχανε το «Game of Thrones», τι θα βρίσκαμε; Το «Bodyguard» απλώς γεμίζει την κατηγορία, το «This Is Us» έχει περάσει το peak του. Το «Succession» δεν έχω ακόμα ισχυρή εικόνα για το πόσο αρέσει στην Ακαδημία- ανανεώνουμε το ραντεβού για του χρόνου.

Μένει μία σειρά σε προχωρημένη ηλικία και τρεις σχετικά καινούριες. Διαφορετικά λοιπόν τα επιχειρήματα. Το «Better Call Saul» έχει υπέρ του την καλή και σταθερή παρουσία για όλες τις σεζόν του ως τώρα, αλλά στο σημείο ζωής που έχει φτάσει, και με μια άλλη σειρά να διεκδικεί ευθέως τις ψήφους του ‘ζόρικοι αντιήρωες’ κομματιού τηλεοπτικής πίτας, νιώθω πως το καλύτερο που μπορεί να έχει να περιμένει στο μέλλον είναι κάποιο τιμητικό Έμμυ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Μπομπ Όντενκερκ στην τελευταία σεζόν της σειράς, ας το πούμε το ‘Τζον Χαμ’.

Το «Pose» μπορεί να φύγει με το ‘Εμμυ Α’ Ανδρικού Ρόλου, μια πολύ τίμια παρακαταθήκη για το μέλλον και μια άμεση αναγνώριση της σημαντικής σειράς, αλλά θα έπρεπε να έχει περισσότερες υποψηφιότητες-κλειδιά για να παίξει ρόλο ουσιαστικό εδώ. Ίσως στην πορεία, αν και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει σειρά-φαινόμενο. Το «Killing Eve» αντιθέτως, σε κάποιο παράλληλο σύμπαν θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή ακόμα και φέτος. Έχει πολύ μεγάλη στήριξη, ακόμα μεγαλύτερη φέτος από ό,τι και πέρυσι. Μπορεί να κερδίσει 2 σημαντικά Έμμυ πέραν αυτού, είχε εμπλοκή της Φίμπι Γουώλερ-Μπριτζ, και είναι αληθινό φαινόμενο, στον πραγματικό κόσμο. Αν συνεχίσει να αναπτύσσει φόρα με αυτό τον τρόπο, μπορεί να ακολουθήσει το pattern που θεμελίωσε το «Breaking Bad», το οποίο είχαμε αναλύσει παλαιότερα: Είναι ο νέος τρόπος κυριαρχίας δραματικών σειρών στα Έμμυ, την εποχή της καλωδιακής τηλεόρασης. Είναι, by the way, και το pattern που έχει ακολουθήσει και το ίδιο το «Game of Thrones».

Κάτι που μπορεί να εκμεταλλευτεί και το «Ozark», που ομοίως με το «Killing Eve» εμφανίζεται πιο ενισχυμένο στη 2η σεζόν του, μπορεί να κερδίσει και 1-2 μεγάλα βραβεία, και αν η γενικότερη αίσθηση που έχω για αυτό είναι σωστή, είναι δευτεροτρίτο σε πάρα πολλές από τις κατηγορίες του. Χτίζοντας ρυθμό ανάλογα με το «Breaking Bad», και αντλώντας ψηφοφόρους από τη δεξαμενή των φανς εκείνης της σειράς, μπορεί πάρα πολύ άνετα να εξελιχθεί σε επόμενο κυρίαρχο τα ακόλουθα χρόνια, όταν το «Game of Thrones» δε θα είναι εκεί ως κάτι το άφταστο. Μπορεί να το έχω υπερεκτιμήσει από άκρη ως άκρη (και δεν μου αρέσει ιδιαίτερα κιόλας) ή μπορεί όντως να κάνει κάποια σοκαριστική ανατροπή. Αλλά για την ώρα, αυτές είναι σκέψεις κυρίως για το μέλλον. Για την ώρα, η πρόβλεψη είναι μία και δεν γίνεται να αλλάξει.

Πρέπει να κερδίσει: «Pose» / Θα κερδίσει: «Game of Thrones»

series2

Κωμική Σειρά

 • Barry
 • Fleabag
 • The Good Place
 • Russian Doll
 • The Marvelous Mrs. Maisel
 • Schitt’s Creek
 • Veep

Μια κατηγορία πολύ ανοιχτή για το μεγεθός της, ωστόσο μια ματιά στην ιστορία της κατηγορίας δείχνει προς μια κατεύθυνση. Είναι μια κατηγορία με πολύ ισχυρή αίσθηση παράδοσης, χωρίς πολλές μεταπτώσεις και χωρίς πολλά ρίσκα. Όταν μια σειρά αρχίζει να κερδίζει, τότε πήρε το στέμμα και δεν ξεκολλάει εύκολα. Την τρέχουσα δεκαετίας έχουν κερδίσει το «Modern Family», το «Veep» και πέρσι η «Mrs. Maisel». Αυτά. Δεν είναι ετήσιο Έμμυ αυτό, είναι ζώνη πρωταθλητή στο μποξ.

Με αυτό κατά νου, καταλαβαίνουμε πως κερδίζει πολλούς πόντους το «Mrs. Maisel», μια σειρά που θριάμβευσε πέρυσι στην 1η της σεζόν και, πολύ απλά, δεν έχει λόγο να μην το κάνει και φέτος. Έχει πάλι πολλές υποψηφιότητες, είναι πολύ πιθανό να πάρει και φέτος πολλά μεγάλα Έμμυ, έχει όλη την δύναμη του amazon από πίσω που ξοδεύει σαν τρελό, και δεν υπάρχει καν κάποια σειρά-φόβητρο σαν αντίπαλος. Είναι αρκετά απλωμένο το πεδίο κι αυτό πάντα ευνοεί τον πρωταθλητή, την default επιλογή.

Το «Fleabag» έχει ένα επιχείρημα, ότι είναι μια σειρά που ήδη τελείωσε και για την οποία η Ακαδημία νιώθει εμφανώς έναν κάποιον έρωτα, αλλά δεν ήταν ποτέ η λογική της κατηγορίας αυτή. Η σειρά αυτή μπορεί να τιμηθεί επαρκέστατα με άλλες στρατηγικές και άξιες νίκες, όπως στην κατηγορία του Σεναρίου ή στον Β’ Γυναικείο Ρόλο. Λήξη έχει έρθει και για το «Veep», που είναι ο άλλος μεγάλος αντίπαλος της «Maisel». Δεν έχουν αναμετρηθεί ευθέως οι δύο σειρές ακόμα, αλλά πισωγύρισμα σε αυτό το σημείο προς το «Veep» δεν βλέπω γιατί να κάνει η Ακαδημία. Το έχει βραβεύσει επαρκώς, μπορεί να δώσει και φέτος ένα ιστορικό, αποχαιρετιστήριο Έμμυ στην πρωταγωνίστριά του, αλλά κατά τα άλλα δε νιώθω την κάψα άλλων χρόνων.

Το «The Good Place» νιώθει μεγάλη χαρά που βρίσκεται εδώ, το «Russian Doll» είναι υπέροχο αλλά δεν έχει το μέγεθος για μια τέτοια νίκη (και είναι πραγματικά σημαντικό το πόσες πολλές υποψηφιότητες είχε, ανεξαρτήτως), το «Barry» όσο κι αν είναι ισχυρό σε πολλές άλλες κατηγορίες, δεν είναι το είδος της κωμωδίας που κερδίζει Καλύτερη Κωμωδία (είναι η μία κατηγορία στην οποία η Ακαδημία έχει μείνει σταθερά παραδοσιακή: Οι Καλύτερες Κωμωδίες που τιμά είναι αστείες πριν να είναι οτιδήποτε άλλο). Και, τέλος, το «Schitt’s Creek» εμφανίστηκε σα φωτοβολίδα για την προτελευταία του σεζόν, φυσικά δε μπορεί να κερδίσει την κατηγορία, αλλά είναι η τύπου «Americans» περίπτωση, σειράς για την οποία υπάρχει ένα τρομερά vocal και πιστό κοινό, που σταδιακά εισακούστηκε, και πιθανότατα θα κερδίσει ένα ωραίο συνδυασμό βραβείων για την τελευταία της σεζόν. (Κάθριν Ο’Χάρα και Σενάριο; Καλό μου ακούγεται.)

Πρέπει να κερδίσει: «Russian Doll» / Θα κερδίσει: «The Marvelous Mrs. Maisel»

series3

Μίνι Σειρά

 • Chernobyl
 • Escape at Dannemora
 • Fosse/Verdon
 • Sharp Objects
 • When They See Us

Εδώ έχουμε μια περίπτωση όπου μπορεί μαζικά να πιαστούμε κορόιδα, αλλά πραγματικά έχω την αίσθηση πως η ευρύτερη δυναμική του «When They See Us» είναι πολύ μεγαλύτερη από του «Chernobyl» κι ας κέρδισε 7 τεχνικά Έμμυ το δεύτερο έναντί μόλις ενός της σειράς του Netflix. Έχουμε μιλήσει αναλυτικότερα για αυτή την κόντρα σε όλες τις προηγούμενες κατηγορίες του πεδίου, όπου σχεδόν όλες βγήκαν λίγο ή πολύ υπέρ του «When They See Us». Νιώθω πως αυτό θα συμβεί κι εδώ, με την γενικότερη σημασία της σειράς να τη βοηθάει να καθαρίσει μια κοντινή μάχη. Στις Χρυσές Σφαίρες, που πάντα έχουν μια λιγότερο αμερικανοκεντρική ματιά από τα Έμμυ, το «Chernobyl» θα κινηθεί καλύτερα. Αλλά εδώ, μάλλον θα περιοριστεί σε 1-2 πιθανά Έμμυ άλλων κατηγοριών.

Πρέπει να κερδίσει: «Chernobyl» / Θα κερδίσει: «When They See Us»

series4

Τηλεταινία

 • Black Mirror: Bandersnatch
 • Brexit
 • Deadwood: The Movie
 • King Lear
 • My Dinners with Herve

Αυτό επιστρέφει στην μεγάλη βραδιά ύστερα από κάποια χρόνια, κι έχοντας προηγουμένως υπάρξει κοινή κατηγορία με τη μίνι σειρά. Αχ, αθώες εποχές. Λοιπόν, κατά κύριο λόγο το αναφέρω επειδή νιώθω την ατυχή ανάγκη να πάω κόντρα στο ρεύμα προβλέψεων που σημειώνουν άνετη επικράτηση της ταινίας «Deadwood», γιατί πολύ απλά, δεν βλέπω τη στήριξη που θα ήθελα ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Το «Black Mirror» έχει κερδίσει την κατηγορία για σερί έτη οπότε έχει τη συνήθεια υπέρ του, αλλά το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι το «Deadwood» δεν έκανε τίποτα άλλο. Δεν κέρδισε κανένα τεχνικό Έμμυ, δεν είχε καμία απολύτως σημαντική υποψηφιότητα, ούτε Σενάριο, ούτε Σκηνοθεσία, ούτε καμία ερμηνεία έτσι για το ξεκάρφωμα. Τίποτα. Η Ακαδημία απλά αδιαφόρησε. Μπορεί κάλλιστα να του δώσουν αυτό το βραβείο κάπως by default σαν μια αργοπορημένη τιμή για ένα από τα σπουδαίότερα shows όλων των εποχών, αλλά μπορεί να το δώσουν και στο «Black Mirror» επειδή στο context των μελών της Ακαδημίας, μπορεί με έναν περίεργο τρόπο ακόμα κι η μετριότητα της εκτέλεσης του εγχειρήματος να φανεί ως κάτι πειραματικό και ριζοσπαστικό. Είναι το γνωστό «το “Τζόκερ” κερδίζει το Χρυσό Λιοντάρι» φαινόμενο.

Πρέπει να κερδίσει: «Deadwood: The Movie» / Θα κερδίσει: «Black Mirror: Bandersnatch»

series5

Διαγωνιστική Σειρά

 • The Amazing Race
 • American Ninja Warrior
 • Nailed It!
 • RuPaul’s Drag Race
 • Top Chef
 • The Voice

Αυτή είναι η πλέον συντηρητική κατηγορία της τελετής και νομίζω αυτό οφείλεται στον ίδιο το χαρακτήρα της και τη σχέση του με τα μέλη της Ακαδημίας. Η Ριάλιτι τηλεόραση πάντα αντιμετωπιζόταν ως κάτι το φτηνό, ως σκουπίδι, οπότε όταν η κατηγορία αυτή εισήχθη στις διαδικασίες, το συλλογικό ένστικτο των μελών ήταν πάντα να βραβεύουν κάτι Αντικειμενικά Καλοφτιαγμένο Και Σοβαρό. Έτσι βρήκαν 2 σειρές και τις βραβεύουν για χρόνια και χρόνια. Ποιος θα πει ότι το «Amazing Race» δεν αξίζει Έμμυ; Κάπως έτσι.

Η ουσία είναι πως πέρσι έγινε η αλλαγή σκυτάλης και πλέον την κατηγορία κέρδισε το «RuPaul’s Drag Race» ως το μόνο φαινόμενο της κατηγορίας κι ένα από τα λιγοστά αληθινά φαινόμενα του απλωμένου τηλεοπτικού τοπίου αυτή τη στιγμή. Δε θα αλλάξει αυτό φέτος, και δε θα αλλάξει για αρκετό καιρό ακόμα. Σημειώστε αυτή τη σειρά για νίκες τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Πρέπει να κερδίσει: «RuPaul’s Drag Race» / Θα κερδίσει: «RuPaul’s Drag Race»

H 71ή τελετή απονομής των βραβείων Emmy θα μεταδοθεί ζωντανά από το Fox Life την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 03.00 μετά τα μεσάνχυτα και σε επανάληψη την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στις 21:50.

Πηγή:flix.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours