«Ο ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ» Η νέα ταινία του μέλους της ΕΣΠΗΤ Θωμά Σίδερη στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ο Θωμάς Σίδερης παρουσιάζει τη νέα ταινία του με τίτλο «Ο γάμος στο Αφρίν» στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τριλογίας του για τον πόλεμο, μετά τα πολυβραβευμένα «Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ» που έχουν αποσπάσει 14 κινηματογραφικά βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Με φόντο το κατεστραμμένο Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, ο σπουδαιότερος εν ζωή Κούρδος ποιητής Μερουάν Μπερεκάτ μας ξεναγεί στα συντρίμμια της πόλης του. Κινηματογραφεί τους φίλους του που ζουν σε σκηνές μετά την τουρκική κατοχή το 2018, τα εγγόνια του, τοπία της πόλης, σκηνές από την καθημερινή ζωή της, τους στρατιώτες που εκπαιδεύονται στους πρόποδες του όρους Κουρμέντς. Το κινηματογραφικό υλικό του ποιητή βρίσκεται σε διαρκή συνομιλία με το υλικό και τα πλάνα του σκηνοθέτη. Η αφήγηση του Μπερεκάτ αφαιρετική, αποσπασματική, θραύσματα μνήμης μέσα στα θραύσματα της πολύπαθης πόλης: εμφύλιος πόλεμος, δράση τζιχαντιστών, ISIS, τουρκική εισβολή και κατοχή, σεισμός.

Κεντρικός αφηγηματικός άξονας της ταινίας είναι ένας γάμος που πραγματοποιήθηκε στο Αφρίν 15 χρόνια πριν την έναρξη του πολέμου. Καθώς η γαμήλια τελετή εξελίσσεται από νωρίς το μεσημέρι έως αργά τη νύχτα, τότε που ο γαμπρός θα πάρει τη νύφη από το χέρι για να χορέψουν στο κέντρο του κύκλου, παρακολουθούμε ταυτόχρονα τον μετασχηματισμό της πόλης του Αφρίν μέσα στα χρόνια του πολέμου και της βίας, από το 2012 έως το 2022. Τα άγνωστα πρόσωπα που εμφανίζονται στη βιντεοταινία του γάμου, και κανένας δεν γνωρίζει αν βρίσκονται πια στη ζωή, εισχωρούν στη ζωή της πόλης και αναζητούν μετά από τόσα χρόνια χώρο και ταυτότητα.

Η ταινία του Θωμά Σίδερη συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πλατφόρμα» και θα είναι διαθέσιμη από 2 έως και 12 Μαρτίου στην παρακάτω διεύθυνση:

https://online.filmfestival.gr/film/o-gamos-sto-aphrin-the-wedding-in-afrin/

Το κόστος θέασης είναι τρία ευρώ (3€), αλλά σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα εξασφαλιστεί δωρεάν θέαση για όσα μέλη της ΕΣΠΗΤ αδυνατούν να καταβάλουν αυτό το αντίτιμο και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια για τις online προβολές.

Οι συνάδελφοι μέλη της ΕΣΠΗΤ, που επιθυμούν να λάβουν δωρεάν κωδικούς θεάσεων, πρέπει να αποστείλουν email με θέμα : «Ο ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ» στο espit@otenet.gr