Έκθεση γλυπτικής του Daniel Verstraete με τίτλο “Créations suggestives”

Εγκαίνια: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019, ώρα 20:00 – 23:00

 

Κείμενο έκθεσης: Δρ. Βιβή Βασιλοπούλου
Συνδιοργάνωση έκθεσης: Art Appel Gallery, Αθήνα & Studio 265, Πάρος 
Coordinator: Άννα Κοντολέων 

Διάρκεια έκθεσης: 12 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2019

Οι Κυκλάδες είναι ένας τόπος, όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμη.
Και η Πάρος, συμμετέχοντας σ’αυτόν τον κύκλιο χορό, έχει ικανή μερίδα από την αρχαιότητα. Παντού δεσπόζει ο Φοίβος, φωτίζοντας τα πράγματα, τις σκέψεις, την αλήθεια.
Ουδέν κρυπτόν κάτω απ’το φως: Τα ελαττώματά μας και οι φιλοδοξίες, όλα στη διαφάνεια.
Η επιθυμία του μαρμάρου για την αιωνιότητα, του γλύπτη για τη φήμη, της τέχνης για τον ρόλο της. Έντονη παρουσία.
Και το νησί στην κόψη του ξυραφιού: Στον απόηχο της παλιάς δόξας και στους ήχους της σύγχρονης ζωής, tra sacro e profano, γεννάει ακόμη καλλιτέχνες και τους τροφοδοτεί με το ανεξάντλητο απόθεμα της καρδιάς του.
Το υλικό προτρέπει σε μία συνομιλία με όρους ιστορίας και πολιτισμού. Και η σύμπραξη θραυσμάτων στην συγκρότηση ενός όλου με το παρελθόν, δημιουργώντας ένα «αρχέγονο παρόν» με προβολή στο μέλλον.

Συμπεριληπτική στιγμή, πυκνή σε υποδηλώσεις.
Εδώ, το συλλογικό μας πολιτισμικό υποσυνείδητο λειτουργεί σαν υποβολέας στη δημιουργία ενός νέου έργου που ενσωματώνει διαχρονικά τα παραπάνω στοιχεία, εμπλουτίζοντας με την σύγχρονη οπτική και άλλη εμπειρία.
Οι μαρμάρινες φιγούρες του Daniel Verstraete είναι ιδιαιτέρως πειστικές. Βιομορφικές, αφαιρετικές, δυναμικές, ενδιαφέρουσες.
Η «συνέργεια» φύσης και τέχνης είναι εμφανής, η συνάφεια στις παλιές και νέες φόρμες ορατή, ανεξάρτητα από το υλικό ή το χρώμα. Το ίδιο και τα περάσματα του αποτυπώματος στη ζωγραφική ενότητα που αναζητεί τα ίχνη μιας γενεσιουργού μήτρας σε ένα θεϊκό τοπίο, ξεκινώντας τον δικό της δρόμο.
«Ναι, υπάρχει μοντέρνα ανάγνωση του αρχαίου πολιτισμού. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές αναγνώσεις και είναι όλες χρήσιμες».

Δρ. Βιβή Βασιλοπούλου
Αρχαιολόγος – Κριτικός Τέχνης

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Daniel Verstraete είναι ένα αυτοδίδακτος καλλιτέχνης που ασκεί τη γλυπτική στο μάρμαρο, κυρίως από το νησί της Πάρου, στο εργαστήριό του, που βρίσκεται στο Άσπρο Χωριό.
Δημιουργεί μορφές που συνθέτουν ένα παράξενο βεστιάριο με ισχυρή φαντασία και μερικά από τα μάρμαρα τα χυτεύει σε χαλκό με πατίνα που εκθειάζουν το έργο της ύλης.
Εκθέτει τα γλυπτά του από το 2010 στη Γαλλία και, φέτος, αυτά τα γλυπτά ήρθαν πίσω στην Πάρο όπου εκτέθηκαν από τις 9 – 31 Αυγούστου 2019 στην Αίθουσα Τέχνης SPACE STUDIO 265 στην Παροικιά.
Στα μαρμάρινα γλυπτά, ο καλλιτέχνης προσθέτει χαλκό και έτσι τα λιώνει με τη μέθοδο του χαμένου κεριού σε ένα από τα καλύτερα χυτήρια τέχνης στη Γαλλία.
Συνοδεύει αυτά τα γλυπτά με ακρυλικά έργα ζωγραφικής σε καμβά, μερικές φορές προσθέτοντας μια ποικιλία υλικών όπως γάζα, λινάτσα, εφημερίδες ή χαρτόνι.
Στο όριο ανάμεσα στην αφηρημένη και την εικονιστική τέχνη, χτίζει μορφές και πίνακες ζωγραφικής που δίνουν ελευθερία ακόμη και στους ερασιτέχνες της φαντασίας.
Είναι πρόεδρος ομάδας Γάλλων ζωγράφων «L’Atelier du Lundi», που δημιουργήθηκε στο Grasse πριν από περίπου 40 χρόνια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Εγκαίνια: Τρίτη 12 Νοεμβρίου, 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 12 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2019
Facebook event:
 https://www.facebook.com/events/2749500978433680/

ART APPEL GALLERY

Νεοφύτου Βάμβα 5
106 74 Κολωνάκι Αθήνα
Τηλ: 211 11 540 30
artappelgallery@gmail.com
www.artappelgallery.gr

Facebook: Art Appel Gallery
Instagram: @appel.gallery

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:30
(Την ημέρα των εγκαινίων η gallery ανοίγει στις 20:00)
Σάββατο 11:00 – 15:00
Κυριακή κλειστά
Δευτέρα κατόπιν ραντεβού

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

About Post Author

+ There are no comments

Add yours