Η ολοκλήρωση της ΕΚΘΕΣΗΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ (1821-2021), στην Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa “Ροδόπη” στο Αργοστόλι θα γίνει με αναλυτικές ξεναγήσεις από τον επιμελητή της ζωγράφο, λογοτέχνη, περφόρμερ, θεωρητικό της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτο το τριήμερο 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου 2021.

Κύριος κορμός της έκθεσης που εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία και πανελλήνια απήχηση τον περασμένο Ιούνιο και ανανεώθηκε δύο φορές είναι τα παλαιά λιθογραφικά ανάτυπα που απεινονίζουν τα κορυφαία γεγονότα της επανάστασης και του αγώνα από την κήρυξη της, τους αγώνες και όσα διαδραματίστηκαν, τα οποία φιλοτέχνησε ο Γερμανός ζωγράφος Peter Von Hess.

Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2022 ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Εκτίθενται επίσης γλυπτικά αντίγραφα των προτομών του μεγάλου φιλέλληνα, ρομαντικού ποιητή Λόρδου Βύρωνα που φιλοτέχνησε ο Ιταλός γλύπτης Lorenzo Bartolini καθώς και άλλων ιστορικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας που έδρασαν διαχρονικά, με ανάλογες εκδόσεις-ντοκουμέντα. Εκτίθενται έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ζωγραφικά, σχέδια, χαρακτικά, λιθογραφίες, φωτογραφίες, εκδόσεις τέχνης από τους: Ευάγγελο Αγόρου, Ελένη Κρυστάλλη, Παννίκο Παναγή-Χατζηδάκη, Κατερίνα (Βασιλείου)-Πατράγκου, Γιώργο Παστάκα, Ελένη Χατζηπουλίδου, Φάνη Σακελλαρίου, Νόρα Σταματιάδου, Sreranza Spir(-atos), Denis Lafond, Μοχαχό Νικόδημο, Λεόντιο Πετμεζά, Μαριλένα Φωκά, όλα ευγενικές προσφορές των δημιουργών τους. Επίσης ζωγραφικά, φωτογραφικά, εκδοτικά και λιθογραφικά έργα – ντοκουμέντα από την συλλογή τέχνης της Πινακοθήκης Villa Ροδόπη των: Κώστα Ευαγγελάτου (ακρυλικά και μελάνια), Αχιλλέα Ζωηρού (επιχρωματισμένη φωτογραφία), Μαρίας Καλλιπολίτη {γλυπτική), Κώστα Κλουβάτου (σχέδια), Κωνσταντίνου Παρθένη (σχέδια), Σπύρου Παπαλουκά (υδατογραφία), Πέτρου Ζουμπουλάκη (ακρυλικό), Γιώργου Σταθόπουλου (ακρυλικό), Αλέκου Φασσιανού, Α. Τάσσου, Βάσως Κατράκη (λιθογραφίες) κ.α.

ΝΕΟΣ ΗΡΩΑΣ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΑΚΡΥΛΙΚΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Παράλληλα εκτίθενται σε προθήκες φωτογραφικά ντοκουμέντα από την ετήσια εκδήλωση- επτανησιακή βεγγέρα- που φέτος είχε τον τίτλο “ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ- ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 2021”. Η εκδήλωση περιελάμβανε απαγγελίες εμβληματικών ποιημάτων: Την ΩΔΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΛΟΧΟΝ του Ανδρέα Κάλβου, που απήγγειλε ο Ηλίας Καρόγλας, το στερνό ποίημα του Λόρδου Βύρωνα ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑ ΤΑ 36 ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ, στην αγγλική και ελληνική γλώσσα, μτφ. Νίκου Σπάνια, που ερμήνευσε ο Σπύρος-Ανδρέας Παπαδάτος, 25 στροφές από την μεγάλη ποιητική σύνθεση ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ ΤΟΥ ΜΠΑΙΡΟΝ του Διονύσιου Σολωμού, που ανάγνωσε ο Δρ. Ηλίας Τουμασάτος, το ποίημα Ο ΒΡΑΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, που ανάγνωσε η Χριστίνα Τσιμάρα και το ποίημα Ο ΜΑΤΡΟΖΟΣ του Γιώργου Στρατήγη, που ερμήνευσε η Διονυσία Πεντογάλου.

Παρά τις δυσκολίες και τους κανόνες προστασίας, που τηρήθηκαν από όλους, η δημοφιλής εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και την παρουσία πολλών φιλότεχνων ντόπιων, ομογενών και ξένων, προσωπικοτήτων της τέχνης, της επιστήμης και της κοινωνικής ζωής.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος ευχαρίστησε όλους που τίμησαν την ανεξάρτητη, πολύχρονη προσπάθεια και την φετινή επετειακή πρωτοβουλία του, τους εκλεκτούς συντελεστές και συνεργάτες του, τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν με εικαστικά έργα προσφοράς τους και όλους όσους στήριξαν ένθερμα την σημαντική και ανεπανάληπτη επετειακή εκδήλωση.

 Η έκθεση μετά την πολύμηνη διάρκεια της, με νέο στήσιμο “στο πνεύμα ενός αισθητικά “αποδομητικού” Βυρωνισμού”, και την παρουσίαση της έκδοσης του εικαστικού-συλλεκτικού Ημερολογίου 2022, με τίτλο “Συμβολικές Μορφές” θα ολοκληρώσει το μεγάλο εκθεσιακό εγχείρημα το οποίο στηρίχθηκε επικοινωνιακά από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με άρθρα και επαινετικές κριτικές.

Επισκέψεις μόνο με προσυνεννόηση και τήρηση των μέτρων προστασίας: τηλ: 2671028501.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours