Του Λεόντιου Πετμεζά

Εως τις 12 Φεβρουαρίου 2022 διαρκεί η νέα ατομική έκθεση της Καλλιρρόης Μαρούδα με τίτλο ” Ένσαρκη Εικόνα” που αποτελείται από 15 πίνακες με κεντρικό θέμα το γυναικείο σώμα στην γκαλερί 7 της οδού Σόλωνος 20 στο Κολωνάκι .

Η Καλλιρόη Μαρούδα είναι μία ζωγράφος με σημαντική πορεία στο χώρο της ελληνικής εικαστικής σκηνής. Στην τελευταία ενότητα έργων της έχει καταστήσει το γυναικείο σώμα κεντρικό θέμα της ζωγραφικής της, σε μια σειρά από δεκαπέντε πίνακες που φιλοτέχνησε την τελευταία δεκαετία. Λεπτές απεικονίσεις νεαρών γυναικών στέκουν μπροστά στο βλέμμα του θεατή γυμνές, αλλά όχι ανυπεράσπιστες.

Ένσαρκη Εικόνα»: 15 πίνακες με κεντρικό θέμα το γυναικείο σώμα | clickatlife

Η δημιουργός έχει προχωρήσει τον χειρισμό της ζωγραφικής της σε μια νέα κατεύθυνση: περνά από την πιστή αναπαράσταση σε αισθήματα και ιδέες με οικουμενική απήχηση , όπως αναφέρει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, και συνεχίζει, η ζωγραφική που αγαπά η Μαρούδα δημιουργείται από μέσα προς τα έξω. Αυτό προϋποθέτει μια διαδικασία επώδυνη, όπου η ζωγραφική ύλη δεν έχει το απροσχημάτιστο της αντίστοιχης θεματογραφίας του Lucian Freud, ή το σαρκώδες της μορφής που επιδιώκει η Jenny Saville. Αντιθέτως, η ζωγραφική επιφάνεια στη Μαρούδα είναι ομοιόμορφη, καθαρή από τονικές διαβαθμίσεις, εκπέμποντας ένα φως εσωτερικό. Ακόμη και το φόντο σχετίζεται άμεσα με το πρόσωπο, καλύτερα μετέχει του προσώπου, καθώς προβάλλει υδάτινο, ενώ προσλαμβάνει διάσταση μεταφυσική, ανάμεσα στα όρια ρεαλισμού και μακρινής ανάμνησης. Τις ρίζες αυτού του χώρου εντοπίζει κανείς στη Ζάκυνθο, τη γενέτειρα της δημιουργού. «Η ομίχλη του νησιού μου προκαλούσε φόβο τον οποίο κατάφερα να ξεπεράσω – και να κατακτήσω – μέσα από τη ζωγραφική μου. Τώρα πια, είναι στο dna μου» εξηγεί.

Η τεχνική της στην συγκεκριμένη έκθεση προβάλλει το πνεύμα αναφορών των διευρυμένων αποκαλύψεων του σώματος που κινούνται ανεξάρτητα σε εκούσιες χρονομετρήσεις στάσεων . Χαρακτηρίζει τις οπτικές απόδοσης και απεικόνισης των ρευστών παραστάσεων που σταχυολογούν λύσεις και εκλύσεις . Με καίρια ιδιωματική και ηθογραφική χροιά η ζωγράφος ενδυναμώνει τους έντεχνους και αμφίδρομους καθοριστικούς προσανατολισμούς της απαράμιλλης τεχνοτροπίας της . Ακολουθεί ενστάσεις που γίνονται παρεμβατικοί κανόνες στην παρουσίαση και την επιβολή του γυμνού ζωτικού στοιχείου. Μεταλλάσσει έμφυτες παλμικές καταθέσεις με μεστότητα και οξυδέρκεια που κοσμούν ανυσματικές περισκέψεις . Οι ζωογόνες ανοικτές αλληλουχίες που παρεπιδημούν στην γραφή της ανάγονται σε ζωγραφικούς πίνακες που ξεπερνούν συχνά τα όρια της προσωπικής μέθεξης και λύτρωσης. Η έμπνευση της μεταλλάσσεται θεαματικά με μια διαφορετική κάθε φορά έκφανση . Μας προσκαλεί ως θεατές σε ένα ταξίδι ένθερμης και ενιστάμενης διάβασης σε βροντώδεις έννοιες .Στον συνειρμικό κόσμο των ιδιότυπων εικονίσεων της δημιουργούνται σκεπτόμενοι ιριδισμοί που συνδέουν τα θετικά πλέγματα της αλήθειας με την αισθητική και μυθοπλαστική έκβαση. Κάθε επεκτατική και περιεκτική λεπτομέρεια της συμπληρώνεται από διαβαθμίσεις αξιώσεων που με την συνδρομή της επίγνωσης αναπαράγουν την πανδαισία κύριων αισθητικών επεμβάσεων και παρεμβάσεων που χαρακτηρίζουν την συνειδητή υφή της ανθρωποκεντρικής χροιάς.

H Kαλλιρρόη Mαρούδα γεννήθηκε στο Κοιλιωμένο Ζακύνθου , το 1956. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο του Δημήτρη Μυταρά και Ιστορία της τέχνης με τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα .Επίσης τελείωσε το εργαστήριο σκηνογραφίας με δάσκαλο τον Βασίλειο Βασιλειάδη. Έχει εργαστεί στο Εθνικό Θέατρο κοντά στη σκηνογράφο Λαλούλα Χρυσικοπούλου. Το 1990 αποφοιτά με άριστα από τη Σχολή και έρχεται πρώτη στο διαγωνισμό για την απόκτηση υποτροφίας εσωτερικού από το ΙΚΥ. Θεματικοί κύκλοι της δουλειάς της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει το ημερολόγιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής κι άλλες καλλιτεχνικές εργασίες της εταιρείας. Το 2019 παρουσιάζεται το έργο της στον ΙANOS από τον Κωστή Καζαμιάκη. Επίσης το 2019 ,η ΕΡΤ1 παρουσιάζει το έργο της στην εκπομπή “Άλλη Διάσταση”. Έργα της βρίσκονται στην Βουλή των Ελλήνων , την Εθνική Πινακοθήκη , το Υπουργείο Πολιτισμού ,στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, στο Μουσείο Teriade , στο Μουσείο Φρυσίρα, στη συλλογή της ΑΓΕΤ Ηρακλής και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης . Επιπλέον, έργα της βρίσκονται σε πολλές δημοτικές πινακοθήκες, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό .

Info
Γκαλερί 7
Σόλωνος, 20 (106.73) ΑΘΗΝΑ
Τηλ.– Fax: 0302103612050
athens.gallery7@gmail.com

Διάρκεια έκθεσης: 25.01 – 12.02.2022
Τρίτη. Πέμπτη, Παρασκευή: 11-2 Μ.Μ. & 6-9 Μ.Μ., Τετάρτη, Σάββατο: 11-3 M.M.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours