Πέτσας για άρση lockdown: Πρώτα σχολεία και λιανεμπόριο, μετά καφετέριες και εστιατόρια

Τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να ανοίξει την αγορά η κυβέρνηση ανέπτυξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων και το λιανεμπόριο, όπου δεν καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και υπερμετάδοση.

Στη συνέχεια, θα ανοίξουν καφετέριες και εστιατόρια.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται στους συγκεκριμένους χώρους.

«Χθες ήταν η πρώτη μέρα που φάνηκε μια επιπέδωση της καμπύλης κι ελπίζουμε να συνεχιστεί και σήμερα και αύριο, κι αν αυτό συμβεί περιμένουμε μια γρήγορη πτώση των κρουσμάτων, γιατί στην αρχή του lockdown είχαμε το βάρος του επιδημιολογικού φορτίου των περασμένων εβδομάδων» τόνισε ο κ. Πέτσας, και υπογράμμισε πως μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται μια κάθετη πτώση στα κρούσματα από τα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα αξιολογήσει σύντομα την κατάσταση ώστε να αναπτύξει το σχέδιο άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί.

Παρότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν και άλλα lockdown το επόμενο διάστημα, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι η αγορά θα ανοίξει από την 1η Δεκεμβρίου.

«Τα σχολεία έχουν ένα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν, καθώς και το λιανεμπόριο που δεν έχει δείξει να σχετίζεται πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση, ενώ η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι προς το τέλος. Αν αυτό είναι σταδιακό και πόσο θα μεσολαβεί από τη μια φάση στην άλλη, θα το δούμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα» ανέφερε ο ίδιος, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο οριζόντιου ανοίγματος.

Απαντώντας σε ερώτημα για την εστίαση, ο κ. Πέτσας είπε πως:

«Τα εστιατόρια και τα καφέ είναι στον σχεδιασμό μας να ανοίξουν τα Χριστούγεννα με κανόνες και ωράριο. Όπου υπάρχουν όρθιοι και συγχρωτισμός, μπαρ και κέντρα διασκέδασης, είναι δύσκολο να ανοίξουν».

Αναφορικά με το εμβόλιο, τόνισε ότι από το τέλος του έτους, αρχές του 2021 θα είναι διαθέσιμο και μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου του 2021 θα μπορεί να έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού.

«Η κατεύθυνση θα είναι να το κάνει όποιος θέλει» ανέφερε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού για να δημιουργηθεί ανοσία.

Σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, δήλωσε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν απόλυτα επιτυχημένος.

«Θέλω να χαιρετίσω την ωριμότητα των πολιτών, γιατί έστρεψαν την πλάτη σε όσους μιλούσαν τις προηγούμενες μέρες για εκτροπή, για χούντα, για αντισυνταγματικότητα που θα μπορούσαν να ωθήσουν στους δρόμους χιλιάδες κόσμου. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω πολιτικά κόμματα, τα οποία κάλεσαν σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις και θέλω να θυμίσω ότι στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 όλα αυτά τα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 πήραν 2,3 εκατ. ψήφους. Όταν μιλά κανείς με τόσο βαριές εκφράσεις για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία όπως η σημερινή, πολύ εύκολα θα μπορούσε να εκτραπεί η κατάσταση», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή:cnn.gr

About Post Author

More From Author

+ There are no comments

Add yours