30ετές ομόλογο με κουπόνι 0% πουλάει η Γερμανία – κάτω του 2% το ελληνικό δεκαετές

Την διάθεση αποστροφής κινδύνου των αγορών θα τεστάρει αυτή την εβδομάδα η Γερμανία μέσω της δημοπρασίας 30ετούς ομολόγου με κουπόνι 0% για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς ολόκληρη η καμπύλη των αποδόσεών της βρίσκεται πλέον σε αρνητικό έδαφος.

30ετές ομόλογο με κουπόνι 0% πουλάει η Γερμανία – κάτω του 2% το ελληνικό δεκαετές

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει ξαναπουλήσει χρέος με μηδενικό επιτόκιο αλλά αυτό αφορούσε 10ετή ομόλογα και όχι τόσο μακροπρόθεσμους τίτλους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανία θα πουλήσει 30ετή ομόλογα ύψους 2 δις. ευρώ την Τετάρτη. Η απόδοση στους 30ετείς τίτλους της ενισχύθηκε στο -0,14% την Δευτέρα μετά το selloff που πυροδοτήθηκε στον απόηχο των δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αυξήσει τις δαπάνες της κατά 50 δις. ευρώ αν η οικονομία εξακολουθήσει να εμφανίζει σημάδια ύφεσης. Σε κάθε περίπτωση, οι αποδόσεις παραμένουν αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με το 0,29% που ήταν στις 17 Ιουλίου, όταν δηλαδή η Γερμανία πούλησε για τελευταία φορά 30ετή ομόλογα.

Κάτω του 2% το ελληνικό δεκαετές

Στο μεταξύ, καθοδικά κινούνται και σήμερα οι αποδόσεις στην ευρωζώνη εν μέσω προσδοκιών για μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Το ελληνικό δεκαετές μάλιστα υποχωρεί ακόμα και κάτω από το 2% (στο 1,97% αυτή την στιγμή). Στην υπόλοιπη Ευρώπη, στο -0,68% διαμορφώνεται η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού bund, ενώ το γαλλικό δεκαετές διαπραγματεύεται στο -0,39%. Πολύ χαμηλά αλλά σε θετικό έδαφος τα επιτόκια και στην Ισπανία, με το δεκαετές να βρίσκεται στο 0,12%, ενώ στην Ιταλία η απόδοση του δεκαετούς κρατικού τίτλου διαμορφώνεται στο 1,47%.

Υπενθυμίζεται ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, Olli Rehn, δήλωσε χθες ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να δράσει αν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού εξακολουθούν να κινούνται κάτω από τον στόχο του 2%.

Στο μεταξύ, την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ρίξει επιπλέον 50 δις. ευρώ στην αγορά μέσω αύξησης των δαπανών αν τα σημάδια ύφεσης που εμφανίστηκαν με την συρρίκνωση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο επιμείνουν.

Πηγή:capital.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours