ΟΟΣΑ: Ύφεση έως 9,8% και ανεργία μέχρι 20,4% και περαιτέρω επιδείνωση σε δεύτερο κύμα

Ύφεση στο 8% του ΑΕΠ στο βασικό και 9,8% στο δυσμενές σενάριο προβλέπει φέτος για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ με παράλληλη αύξηση του ποσοστού ανεργίας μέχρι και πάνω από 20%.

Λόγω του “ασυνήθιστου βαθμού αβεβαιότητας”, ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεση του αποτυπώνει τις εκτιμήσεις του για τη χώρα μας με δύο σενάρια.

Με βάση το πρώτο σενάριο και το ότι δεν θα προκύψει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας:

* η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 8% το 2020 για να επιστρέψει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 4,5% το 2021

* η απασχόληση θα μειωθεί κατά 3,5% φέτος και κατά 1% το 2021

* η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 19,4% το 2020 και στο 19,8% του χρόνου

* το χρέος θα φτάσει στο 196,9%/ΑΕΠ το 2020 για να υποχωρήσει στο 190,7%/ΑΕΠ το 2021.

Με βάση το 2ο σενάριο και στην περίπτωση που ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού “χτυπήσει” τη χώρα:

* η ύφεση το 2020 θα πλησιάσει το 10% (9,8%), ενώ η ανάπτυξη θα είναι σημαντικά μικρότερη για το 2021 και συγκεκριμένα στο 2,3%* η απασχόληση θα μειωθεί κατά 3,8% φέτος και κατά 1,8% το 2021

* η ανεργία από 19,6% το 2020 θα ανέβει στο 20,4% το 2021 και

* το χρέος θα ξεπεράσει το 200% το 2020, στο 209,3% /ΑΕΠ για να καταγράψει μικρή υποχώρηση στο 204,7% /ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Στην περίπτωση μάλιστα που υπάρξει ένα  δεύτερο κύμα πανδημίας, η έκθεση τονίζει ότι ο τουρισμός και οι υπηρεσίες αποτελούν δύο τομείς που θα πληγούν περαιτέρω. “Στην περίπτωση αυτή  η κυβέρνηση θα πρέπει να επεκτείνει την παροχή στήριξης, βοηθώντας επιχειρήσεις και εργαζομένους να αναβαθμίσουν τις δραστηριότητες και τις  δεξιότητές τους και να στραφούν σε τομείς που υπόσχονται καλύτερες ευκαιρίες, επιταχύνουν την ανάκαμψη και κάνουν την οικονομία και την κοινωνία περισσότερο ευέλικτη”.

Ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει ως επείγουσα την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, τη λήψη δράσεων για ενίσχυση της απασχόλησης δίνοντας έμφαση στους νέους και τις γυναίκες αλλά και την υλοποίηση προγραμμάτων ενεργητικής πολιτικής για την ενίσχυση της απασχόλησης στην έκθεση του για την ελληνική οικονομία.

Η πανδημία ενδεχομένως να επιδεινώσει περαιτέρω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας. “Αν και το ποσοστό απασχόλησης έχει αυξηθεί τα τελευταία έξι χρόνια, εξακολουθεί να είναι ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν και οι μισθοί” σημειώνεται στην έκθεση με τις γυναίκες και τους νέους να καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης.

Μια ακόμα πρόκληση για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ αποτελεί το γεγονός ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι μικρές και μάλιστα εταιρείες  χαμηλής παραγωγικότητας. “Παρά την πρόσφατη  πρόοδο, όπως η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η υψηλή φορολογία, η γραφειοκρατία, το αργό σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης δυσχεραίνει το επιχειρηματικό περιβάλλον, αποθαρρύνει τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις και αποτρέπει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν” σημειώνεται στην έκθεση.

Οι αναλυτές του οργανισμού τονίζουν πως όταν κλείσει η “παρένθεση” του COVID-19, η Ελλάδα θα μπορεί πάλι να επικεντρωθεί σε ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμου μετασχηματισμού για  να αναζωογονήσει την ανάκαμψή του με ισχυρότερη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει η έκθεση, στην πανδημία η ελληνική κυβέρνηση έδρασε αποτελεσματικά λαμβάνοντας σημαντικά μέτρα για:

* την ενίσχυση του συστήματος υγείας,

* τη στήριξη του εισοδήματος και την ενίσχυση της ρευστότητας

* την υποστήριξη και επανεκκίνηση τομέων που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό, όπως ο τουρισμός

* πραγματοποίησε ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα επικεντρωμένο στην ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Όπως σημειώνεται, οι μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος στην αγορά εργασίας και προϊόντων βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα γεγονός που θα βοηθήσει ώστε η χώρα να παραμείνει σε καλή κατάσταση όταν αρχίσει να ανακάμπτει τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση.

medlabgr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *