Βαρύτερο πλήγμα από αυτό του Ιουνίου δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ότι υπέστησαν τα έσοδα του Δημοσίου τον Ιούλιο, καθώς η πτώση του τουρισμού αλλά και η παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων άφησαν έντονο αποτύπωμα.

Οπως αναφέρει πηγή του οικονομικού επιτελείου, «παλεύουμε με μια βαριά ύφεση, η οποία θα αποτυπωθεί στα έσοδα των 4 μηνών της τουριστικής περιόδου». Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο Ιούνιος είχε μηδενικά έσοδα, με τον Ιούλιο να περιορίζεται στο 20%-25% των αντίστοιχων του 2019 και τον Αύγουστο να αναμένεται λίγο καλύτερος, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αν συνυπολογισθεί και η επίπτωση από την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και οι περισσότερες δόσεις εξόφλησης του φόρου, που θα ισχύσουν φέτος, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί η πορεία των εσόδων του Ιουλίου υπήρξε απογοητευτική.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία για την εκτέλεση προϋπολογισμού του Ιουνίου, που έδωσε προχθές το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 18,996 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,903 δισ. ευρώ ή  κατά 17% σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού του 2020.

Τον Ιούνιο, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2,791 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 569 εκατ. ευρώ, 20% περίπου, έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020. Μια εξέλιξη την οποία ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε χαρακτηρίσει καλύτερη από την αναμενόμενη, δεδομένου ότι η πτώση ήταν μικρότερη από αυτήν που είχε υπολογιστεί στο πρόγραμμα σταθερότητας για τον συγκεκριμένο μήνα.

Παρά το βαρύ πλήγμα του Ιουλίου ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών είναι ικανοποιημένοι από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, δεδομένων των συνθηκών. Επισημαίνουν μάλιστα ότι και οι θεσμοί, κατά την αξιολόγηση που έγινε στα μέσα Ιουλίου, εξέφρασαν ευαρέσκεια για τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση την κρίση του κορωνοϊού, περιορίζοντας την επιβάρυνση στο χρέος και μεγιστοποιώντας τα οφέλη. Κάτι που αποτυπώνεται, όπως αναφέρουν, στα επιτόκια δανεισμού της χώρας.

Η πηγή του οικονομικού επιτελείου προϊδεάζει μάλιστα και για νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων του τουρισμού αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν αυτή τη στήριξη. «Πρέπει να έχουμε κάτι να δώσουμε και στον τουρισμό τον χειμώνα που έρχεται», αναφέρει, εξηγώντας γιατί έχει σημασία μια συνετή δημοσιονομική διαχείριση.

Προς το παρόν, από τα μέτρα που είναι σε εξέλιξη, η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει ικανοποιητική πορεία και μετά τον τελευταίο κύκλο της τον Αύγουστο αναμένεται ότι θα διαθέσει συνολικά 3 δισ. ευρώ.

«Συν-Εργασία»

Το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει υποσκελιστεί από την αναστολή εργασίας και την εκ περιτροπής απασχόληση, τις οποίες προτιμούν οι εργοδότες. Θα γίνει όμως βελτίωση, έτσι ώστε «να γίνει ισοδύναμη με την εκ περιτροπής απασχόληση» για τους εργοδότες, χωρίς να μειώνονται τα οφέλη για τους εργαζομένους.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το 2021 οι δημοσιονομικοί στόχοι θα είναι «πολύ χαλαροί», ακολουθώντας την πλήρη αναστολή τους, που εφαρμόσθηκε το 2020.

Πηγή:kathimerini.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours