Αναδρομικά: Πότε θα δοθούν τα χρήματα – Το σενάριο για να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός

Το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στο θέμα των αναδρομικών διεκδικήσεων στις συντάξεις. Η απόφαση που αναμένεται να λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) όσον αφορά τον νόμο Κατρούγκαλου πρόκειται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Το θέμα των αναδρομικών θεωρείται πολύ σημαντικό καθώς το κόστος της δικαίωσης των ενδιαφερόμενων συνταξιούχων μπορεί να τινάξει στον αέρα κάθε προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου. Σε κάθε περίπτωση ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της Δικαιοσύνης.

Οι περικοπές που κρίθηκαν ήδη αντισυνταγματικές αφορούν 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, ενώ η κατάργηση των δώρων αφορά 2,5 εκατομμύρια πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι ορισμένοι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που ξεπερνούν ακόμα και τις 7.000 ευρώ.

Οι ειδικοί από την πλευρά τους εκτιμούν ότι το επίμαχο διάστημα αφορά το δεκάμηνο μεταξύ της απόφασης του ΣτΕ (Ιούλιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016), καθώς το κόστος φαίνεται να ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Σημειώνεται ότι το μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος των αναδρομικών φέρεται να φτάνει και στα 175 εκατ. ευρώκαι αν προστεθούν και τα δώρα που καταργήθηκαν το 2012, τότε ο λογαριασμός ξεπερνά τα 4 δισεκαττομύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, η επιστροφή των χρημάτων θα ξεπεράσει σε βάθος την 5ετία,ώστε να μην υπονομευθεί και να διασφαλιστεί η υλοποίηση της σχεδιαζόμενης οικονομικής πολιτικής.

Αντιθέτως, στην περίπτωση που ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί αντισυνταγματικόςτα αναδρομικά που θα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους – σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις – φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα παρακολουθούν από κοντά και οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι δεν έχουν κρύψει τον έντονο προβληματισμό τους για τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει στη δημοσιονομική πορεία της χώρας μια πιθανή υποχρέωση επιστροφής στους συνταξιούχους αρκετών δισεκατομμύρια ευρώ.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Καθημερινή»

About Post Author

+ There are no comments

Add yours