Μίκης Θεοδωράκης: Παρέμβαση του γιου του για την κηδεία και τον τόπο ταφής

Με αφορμή το δικαστικό… σίριαλ για τον τόπο, όπου θα γίνει η κηδεία και θα ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης, ο γιος του, Γιώργος Θεοδωράκης, έκανε παρέμβαση με ανάρτηση του στο facebook.

«Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε» έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, όσο ήταν εν ζωή, είχε αναθέσει σε πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του όλα τα διαδικαστικά γύρω από την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του. Μάλιστα, στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο ο εκλιπών είχε προβλέψει αρκετές λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων ακόμα και το γραφείο τελετών που θα αναλάμβανε την κηδεία του, έχοντας συνάψει και το σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό.

Παρά την επιδίωξη μέλους της οικογένειας να μην ακολουθήσει την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, αναθέτοντας την τελετή σε άλλο γραφείο και αναζητώντας άλλα κοιμητήρια, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με προσωρινή διαταγή που, η οποία ισχύει και μέχρι την προσεχή Δευτέρα όταν και θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη. Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν οι “εκτελεστές” της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με άρθρο 15 του νόμου 4368/2016 μπορεί κάποιος να ορίσει όλες τις λεπτομέρειες της κηδείας του (τόπο, τύπο κλπ), αρκεί να υπογράψει σχετική συμβολαιογραφική πράξη, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες είχε κάνει ο Μίκης Θεοδωράκης. Επιπλέον, διαρκώς έρχονται στο φως και άλλες επιστολές του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη (με τελευταία επιστολή από το 2013 στον Δήμαρχο Χανίων, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα), με τις οποίες επαναλαμβάνει με τρόπο απόλυτα σαφή την επιθυμία του.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, που βρίσκεται από την Πέμπτη 02/09/2021 σε ειδικό χώρο στο Α’ Νεκροταφείο, θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση μέχρι και την ημέρα της μεταφοράς της στη Μητρόπολη για να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Πηγή:newsit.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.