Πέθανε ο «κορυφαία και πολυσχιδής προσωπικότητα του Ελληνικού Κρασιού», Βασίλης Κουρτάκης

«Έφυγε» από τη ζωή ο Βασίλης Κουρτάκης, «κορυφαία και πολυσχιδής προσωπικότητα του Ελληνικού Κρασιού», όπως ανακοίνωσεσήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.), που συνέδεσε το όνομα του με την ομώνυμη ρετσίνα.

Ο κ. Κουρτάκης διετέλεσε πρόεδρος του Σ.Ε.Ο. για δώδεκα χρόνια, ενώ συμμετείχε στο ιδρυτικό Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.).

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο Σ.Ε.Ο. ο κ. Κουρτάκης «συνέβαλε καθοριστικά να ανοίξει ο δρόμος του εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα την δεκαετία του ’60». Και τονίζει: «Η συνεχής παρακολούθηση εκ μέρους του των τεκταινόμενων στο ευρωπαϊκό οινικό γίγνεσθαι τον οδήγησε να συμβάλει αποφασιστικά στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχειρήσεων του Κρασιού (C.E.E.V.), οργάνωσης με μεγάλο κύρος και, ως εκ τούτου, βασικού συνομιλητή των θεσμών της Ε.Ε. Διετέλεσε μάλιστα πρόεδρος της C.E.E.V. επί οκτώ έτη, πριν ανακηρυχθεί σε επίτιμο πρόεδρο της».

Ο Βασίλης Κουρτάκης αφιέρωσε στο Ελληνικό Κρασί απεριόριστο χρόνο εργασίας, επικοινωνίας με ανθρώπους του χώρου, με συνεχή ταξίδια στο εσωτερικό και την Ευρώπη.

Ο Σύνδεσμος εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του προς τους οικείους ενός ανθρώπου που συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη τόσο του ελληνικού κρασιού όσο και της εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής θεσμικής υπόστασης του οινικού κλάδου.

Η οικογένεια Κουρτάκη και η ρετσίνα

Ο παππούς Κουρτάκης ήταν ο πρώτος Οινολόγος στην Ελλάδα. Το Πανεπιστήμιο τότε ήταν στην πλατεία Κάνιγγος, η οποία ήταν γεμάτη από μουριές. Έτσι λοιπόν το Πανεπιστήμιο ονομαζόταν το “Πανεπιστήμιο της Μουριάς”.

Το 1895 ο Βασίλης Κουρτάκης (1865-1946) ίδρυσε την προσωπική εταιρεία του στην οδό Κολοκοτρώνη, στο κέντρο της Αθήνας. Το 1905 ξεκίνησε τις οινοπαραγωγικές του δραστηριότητες στο Μαρκόπουλο Μεσογείων. Ο γιος του ιδρυτή, Δημήτρης Κουρτάκης (1908-2005), άρχισε την εμπορία των εμφιαλωμένων κρασιών της εταιρείας και επέκτεινε τη διανομή τους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σήμερα, περισσότερο από έναν αιώνα μετά την ίδρυσή της, η εταιρεία ανήκει εξ ολοκλήρου και διοικείται από την οικογένεια Κουρτάκη, η οποία έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κρασιού.

Η τρίτη γενεά εκπροσωπήθηκε από τον εγγονό του ιδρυτή, Βασίλη Κουρτάκη και υπό την διεύθυνσή του εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής και εμφιάλωσης οίνων στην ΕλλάδαΤο 1992 ξεκίνησε μια πρωτοποριακή συνεργασία με το Γιάννη Καλλιγά, που εξελίχθηκε στην πλήρη ιδιοκτησία των σημάτων Καλλιγά. Το 2000 η εταιρία άλλαξε επωνυμία σε Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε. Το 2004 προέβη στην εμπορική σύμπραξη με τον οινοποιό Άγγελο Ρούβαλη και απέκτησε το 50% της εταιρίας Οινοφόρος Α.Ε. Πλέον, η εταιρεία αποτελείται από τρεις διοικητικές υποδιαιρέσεις: Κουρτάκη, Καλλιγά, Οινοφόρος.

H ετήσια παραγωγή της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων είναι γύρω στις 30.000.000 φιάλες, με περίπου το 50% του όγκου να εξάγεται. Η εταιρεία είναι πάντα πρωτοπόρος στην εφαρμογή νέων μεθόδων και επενδύει στην τελευταία τεχνολογία, με καθοδηγητικό στόχο τη συνεχή βελτίωση των παραγόμενων οίνων. Η εξέλιξη της εταιρίας αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που έλαβαν χώρα στην παραγωγή οίνου στην Ελλάδα.

Το κεντρικό οινοποιείο της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, στο Μαρκόπουλο Αττικής, εξυπηρετεί παράλληλα τις ανάγκες εμφιάλωσης της εταιρείας, ενώ το οινοποιείο στη Ριτσώνα είναι ένα ιδανικό παράδειγμα οινοποίησης σύγχρονης τεχνολογίας για ολόκληρη την Ευρώπη. Διαθέτει περιφερειακό συνεργαζόμενο οινοποιείο στην Μαντίνεια, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Νεμέα και σε Πάτρα-Αίγιο, για την παραγωγή οίνων με Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Πιο αναλυτικά, το οινοποιείο της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων στο Μαρκόπουλο είναι το πρώτο οινοποιείο της εταιρείας. Δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα (1905), από τον ιδρυτή της και παππού τουΔιευθύνοντος Συμβούλου, Βασίλη Κουρτάκη. Από την ίδρυσή του μέχρι τις μέρες μας, το οινοποιείο Μαρκοπούλου επεκτείνεται συνεχώς, σε έκταση και εγκαταστάσεις. Εδώ εμφιαλώνονται σχεδόν όλα τα κρασιά της εταιρείας.

Μέχρι το 1963, το οινοποιείο στο Μαρκόπουλο συγκέντρωνε όλη τη σταφυλική παραγωγή των γύρω περιοχών του κάμπου των Μεσογείων, την οινοποιούσε και διέθετε μούστο ή και φρέσκο κρασί στις ταβέρνες της Αττικής.

Μετά το 1963, όταν η εταιρεία σταμάτησε την διακίνηση χύμα κρασιού και άρχισε να εμφιαλώνει τα προϊόντα της, στήθηκε το πρώτο εμφιαλωτήριο στους χώρους του οινοποιείου στο Μαρκόπουλο. Σήμερα, η έδρα της εταιρείας έχει μεταφερθεί στο Μαρκόπουλο. Το οινοποιείο καταλαμβάνει έκταση 28 στρεμμάτων, διαθέτει αποθήκες 160.000 HL, 6.000 τ.μ. στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους και 1.200 τ.μ. χώρους γραφείων, ενώ η ημερήσια δυναμικότητα εμφιάλωσης ξεπερνά τις 140.000 φιάλες.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours