Κάπνισμα: Άδειασαν τα μπουζούκια, γέμισαν τα πεζοδρόμια (video)

Πρωτόγνωρες εικόνες στην Αθήνα, με τα μπουζούκια να αδειάζουν από θαμώνες οι οποίοι καπνίζουν στο πεζοδρόμιο, εφαρμόζοντας τον αντικαπνιστικό νόμο.

Το ίδιο ισχύει και για καφετέριες, κέντρα και κλειστούς χώρους διασκέδασης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, o αντικαπνιστικός νόμος έχει εφαρμοστεί στο ακέραιο και οι πελάτες των νυχτερινών κέντρων βγαίνουν έξω από αυτά για να καπνίσουν.

Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι οι καταστηματάρχες που κάνουν λόγο για απαράδεκτο νόμο ο οποίος μάλιστα τους έχει προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά.

Κάπνισμα: Πιο τσουχτερό το πρόστιμο σε ίντερνετ καφέ από ό,τι σε νοσοκομείο (video)

Τσουχτερά πρόστιμα προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, παρατηρείται ότι το πρόστιμο για κάπνισμα σε ίντερνετ καφέ είναι μεγαλύτερο από αυτό σε νοσοκομείο ή νοσηλευτικό ίδρυμα και ίσο με αυτό σε σχολείο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, το κατώτερο πρόστιμο των 50 ευρώ αυξάνεται σε 100 ευρώ και ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους χώρους οι οποίοι έχουν υγειονομικό ενδιαφέρον, στους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μεταφοράς, τους σταθμούς των μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας, καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, παραμένει το πρόστιμο των 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή τον προϊστάμενο, εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ.

Σε σχέση με την κατηγορία των κέντρων επιφάνειας άνω των 100 τ.μ., το προστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή, οπότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας.

Αναφορικά με τα νυχτερινά καταστήματα διασκέδασης και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ., τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Επίσης, ο νόμος δεν χαρίζεται σε όσους καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους στους οποίους μαζεύονται ανήλικοι, όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κ.λπ., αφού το πρόστιμο ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος οδηγός ή επιβάτης ΙΧ αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Επίσης, την Κυριακή ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι αρχίζει καμπάνια ενημέρωσης εντός της εβδομάδας, καθώς και την ενεργοποίηση του τηλεφωνικού αριθμού 1142 για επώνυμες καταγγελίες αναφορικά με περιστατικά παραβίασης του αντικαπνιστικού νόμου.

Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της των παραβιάσεων διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο.

Αναλυτικά τα πρόστιμα

Κλειστοί χώροι με παρουσία ανήλικων όπως παιδικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί, σχολεία: 200 ευρώ πρόστιμο για τον καπνιστή

Χώροι άθλησης και άσκησης ανηλίκων όπως παιδότοποι, παιδικές χαρές, γήπεδα: 500 ευρώ πρόστιμο στον καπνιστή

Ι.Χ. αυτοκίνητα παντός είδους και μέσα μεταφοράς στα οποία επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. 1500 ευρώ για τον καπνιστή επιβαίνοντα ή οδηγό. 3.000 ευρώ για τον καπνιστή οδηγό οχήματος δημόσιας χρήσης και αφαίρεση της άδειας για ένα μήνα.

Κλειστοί χώροι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας. Πρόστιμο 100 ευρώ στον καπνιστή και 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης.

Κλειστοί χώροι εργασίας. Πρόστιμο 100 ευρώ στον καπνιστή. 500 ευρώ πρόστιμο στον υπεύθυνο διαχείρισης.

Κλειστοί χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρόστιμο στον καπνιστή 100 ευρώ. Πρόστιμο υπεύθυνου διαχείρισης:

Για κάτω των 100 τμ.
  • 1η φορά 500 ευρώ
  • 2η φορά 1.000 ευρώ
  • 3η φορά 2.000 ευρώ
  • 4η φορά 4.000 ευρώ
  • 5η φορά 8.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας
Για άνω των 100 τμ.
  • 1η φορά 2.000 ευρώ
  • 2η φορά 4.000 ευρώ
  • 3η φορά 6.000 ευρώ
  • 4η φορά 8.000
  • 5η φορά 10.000 ευρώ και ανάκληση άδειας

       

Πηγή:neaselida.gr

About Post Author

More From Author

+ There are no comments

Add yours