Δικαστικός «πόλεμος» για τα Airbnb: Το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε αγωγή ενοίκων πολυκατοικίας κατά ιδιοκτήτη

Μια νέα απόφαση για τα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, εξέδωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών έρχεται μόλις μια ημέρα μετά το δικαστικό «μπλόκο» του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, το οποίο -ύστερα από προσφυγές των υπολοίπων ιδιοκτητών, της ίδιας πολυκατοικίας- απαγόρευσε σε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος να μισθώνει το ακίνητό της μέσω του Airbnb.

Το «φρένο» του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην κοινότητα των ιδιοκτητών που έχουν εντάξει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες τύπου Airbnb, Booking και HomeAway, καθώς φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο για μαζικές αγωγές. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έσπευσε σε καθησυχαστικό τόνο να διαβεβαιώσει ότι η εν λόγω απόφαση δεν αφορά γενικά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά τις επαγγελματικές χρήσεις και ξενοδοχειακού τύπου παροχές.

Πράσινο φως στο Airbnb από το Πρωτοδικείο Αθηνών

Μια παρόμοια υπόθεση με ακίνητο Airbnb, όπως εκείνη του Ναυπλίου, έφτασε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα Airbnb -εκμισθώνεται από την ιδιοκτήτρια σε εταιρία διαχείρισης βραχυχρόνιων μισθώσεων- βρίσκεται στην Πλατεία Βικτωρίας, ενώ και σε αυτή την περίπτωση κινήθηκαν δικαστικά ιδιοκτήτες άλλων διαμερισμάτων.

Η μισθώτρια εταιρία εκπροσωπήθηκε από το δικηγορικό γραφείο της Δάφνης Μπατσαρά, ενώ τη συγκεκριμένη δίκη παρακολούθησε στενά ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού (Σ.Ο.ΔΙΑ), ένα σωματείο συνεργαζόμενο με την ΠΟΜΙΔΑ.

Εν τέλει, με την υπ’ αριθμόν 1259/2019 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η αγωγή εναντίον της ιδιοκτήτριας του Airbnb διαμερίσματος απορρίφθηκε. Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο της Δάφνης Μπατσαρά, το Πρωτοδικείο Αθηνών μπήκε για πρώτη φορά στην ουσία του νόμου -που διέπει και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb- και αναγνώρισε ότι «οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι η νέα μορφή αστικών μισθώσεων». Το δικηγορικό γραφείο επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα αναγνωρίζεται και προστατεύεται δικαστικά το δικαίωμα εκμετάλλευσης διαμερίσματος, μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb».

Απόσπασμα της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το Airbnb της πλατείας Βικτώριας

Απόσπασμα της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το Airbnb της πλατείας Βικτώριας

Δήμα (Σ.Ο.ΔΙΑ): Πολλαπλάσια τα οφέλη των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb

Την ικανοποίησή της για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, για το Airbnb της πλατείας Βικτωρίας, εκφράζει η Θεοδώρα Δήμα, πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (Σ.Ο.ΔΙΑ). «Είναι η πρώτη φορά που ο δικαστής παίρνει όλα τα δεδομένα και τους ισχυρισμούς και από τις δυο πλευρές και αποφασίζει ότι είναι δυσχερέστερο να διώξει τα Airbnb, τη βραχυχρόνια μίσθωση. Γιατί αναγνωρίζει ότι τα οφέλη αυτής της δραστηριότητας είναι πολλαπλάσια από τα μειονεκτήματα» εξηγεί στο iefimerida.gr η κυρία Δήμα.

Απόσπασμα της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το Airbnb της πλατείας Βικτώριας

Απόσπασμα της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το Airbnb της πλατείας Βικτώριας

«Ζύγισε τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα και βρήκε τα “συν” πολύ περισσότερα. Θα πρέπει λοιπόν να αποδεχθούμε όλοι μας αυτή τη νέα μορφή αστικής μίσθωσης, που ονομάζεται βραχυχρόνια μίσθωση, και έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπων, έχει δώσει πνοή σε εκατοντάδες γειτονιές και στις τοπικές κοινωνίες και έχει ανοίξει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας» τονίζει η πρόεδρος του Σ.Ο.ΔΙΑ.

Σύμφωνα με την κυρία Δήμα οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, έχουν επιπλέον «κρατήσει τα νέα μυαλά στην Ελλάδα. Γιατί με αυτή τη δραστηριότητα απασχολείται η νέα γενιά, η γενιά της τεχνολογίας. Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι το e-shop του τουρισμού».

«Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει κοινωνική στεγαστική πολιτική»

Ερωτηθείσα για τις αυξήσεις στα ενοίκια, που από ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς αποδίδονται στις «εκρηκτικές» διαστάσεις του Airbnb, η πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού επισημαίνει ότι «υπάρχουν πολλά άδεια και ανεκμετάλλευτα ακίνητα. Δεν υπάρχει έλλειψη υποδομών, όμως πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να αξιοποιηθούν».


Η πρόεδρος του Σ.Ο.ΔΙΑ Θεοδώρα Δήμα

Κατά τη Θεοδώρα Δήμα «υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα για τους ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν χρήματα για να πληρώσουν για ένα σπίτι. Ομως κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Κατηγορούμε το Airbnb, ενώ υπάρχει πλήθος αναξιοποίητων ακινήτων της Εκκλησίας και του Δημοσίου. Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει κοινωνική στεγαστική πολιτική, γιατί είναι στο μηδέν σήμερα» αναφέρει η πρόεδρος του Σ.Ο.ΔΙΑ και προσθέτει ότι «δεν είναι δυνατόν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να ψάχνουν κάθε χρόνο για σπίτι. Για τους εκπαιδευτικούς, εν γένει τους δημόσιους λειτουργούς, αλλά και τους φοιτητές, πρέπει να μεριμνήσει το κράτος».

Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την απόφαση για το Airbnb του Ναυπλίου, ο Σ.Ο.ΔΙΑ υποστηρίζει ότι ήταν ψευδή όσα ακούστηκαν περί επαγγελματικής μίσθωσης, με παροχή πρωινού και ότι επρόκειτο για κανονική βραχυχρόνια μίσθωση. Για την πισίνα, την οποία επικαλούνταν στην αγωγή τους οι ιδιοκτήτες άλλων διαμερισμάτων, ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος Airbnb στο Ναύπλιο επισημαίνει ότι έγραφε ρητά στην αγγελία ότι απαγορεύεται η χρήση της πισίνας.

Πηγή: iefimerida.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours