O Τζέρεμι Άιρονς απαντά για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών και τις αμβλώσεις (vid)

Η ανακοίνωση ότι αναλαμβάνει πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στη Μπερλινάλε είχε προκαλέσει την αντίδραση του γερμανικού Τύπου.

Η ανακοίνωση του ονόματος του Τζέρεμι Άιρονς στη θέση του προέδρου της κριτικής επιτροπής του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ Βερολίνου (20 Φεβρουαρίου – 1η Μαρτίου), που γιορτάζει εφέτος τα 70χρονα του, προκάλεσε πριν από μερικές εβδομάδες την αντίδραση του γερμανικού Τύπου, με δημοσιεύματα που ανακαλούσαν παλαιότερες δηλώσεις του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού σχετικά με τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, τις αμβλώσεις και όχι μόνο.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της κριτικής επιτροπής, ο Τζέρεμι Άιρονς πήρε τον λόγο θέλοντας ευθύς εξαρχής να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

«Θα ήθελα, όχι ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, αλλά σε προσωπικό επίπεδο, να αναφερθώ σε διάφορες παρατηρήσεις που έκανα κατά το παρελθόν και οι οποίες έκαναν ξανά την εμφάνιση τους σε κάποια μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες. Μακάρι να μην χρειαζόταν να σπαταλήσω χρόνο γι′ αυτό, αλλά δεν θέλω να συνεχιστεί η απόσπαση της προσοχής από το Φεστιβάλ», είπε στους δημοσιογράφους .

«Αφήστε με να ξεκαθαρίσω τις απόψεις μου στα συγκεκριμένα θέματα μια για πάντα», δήλωσε ο Άιρονς. «Πρώτον, υποστηρίζω ολόψυχα το παγκόσμιο κίνημα για την αντιμετώπιση της ανισότητας των δικαιωμάτων των γυναικών και την προστασία τους από την καταστροφική, ασεβή κακοποίηση και παρενόχληση, τόσο στο σπίτι όσο και στο χώρο εργασίας. Δεύτερον στηρίζω τον νόμο για τους ομόφυλους γάμους, και ελπίζω αυτή η φωτισμένη νομοθεσία θα συνεχίσει να επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες κοινωνίες. Και τρίτον, υποστηρίζω ολόθερμα το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, αν αυτή είναι η απόφασή τους.

Αυτά τα τρία ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν, πιστεύω, τα βασικά βήματα προς μία πολιτισμένη και ανθρώπινη κοινωνία, για την οποία θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Υπάρχουν πολλά μέρη του κόσμου όπου αυτά τα δικαιώματα δεν υπάρχουν ακόμα, όπου αυτός ο τρόπος ζωής οδηγεί στη φυλακή, ακόμα και στον θάνατο.

Ελπίζω ότι μερικές από τις ταινίες που θα παρακολουθήσουμε αγγίζουν αυτά τα ζητήματα, μεταξύ πολλών άλλων που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας, και ανυπομονώ να παρακολουθήσω τις ταινίες στο φετινό Φεστιβάλ που θα μας κάνουν να αμφισβητήσουμε συμπεριφορές, προκαταλήψεις και ευρέως διαδεδομένες αντιλήψεις για τη ζωή όπως την ξέρουμε. Ελπίζω τα προηγούμενα σχόλια μου να ξεχαστούν», κατέληξε ο ηθοποιός.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2011 στο βρετανικό Radio Times, ο Τζέρεμι Άιρονς είχε πει «εάν ένας άντρας αγγίζει τα οπίσθια μιας γυναίκας, οποιαδήποτε πραγματική γυναίκα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση» προσθέτοντας: «Είναι επικοινωνία. Δεν μπορούμε να είμαστε φιλικοί;».

Σε συνέντευξή του το 2013 στην αμερικανική έκδοση της HuffPost είχε δηλώσει ότι η νομιμοποίηση των ομόφυλων γάμων θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους πατεράδες να παντρεύονται τους γιους τους, ώστε να αποφύγουν του φόρους κληρονομιάς. Στη συνέχεια, ανασκεύασε με νέες δηλώσεις στο BBC, λέγοντας ότι ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών είναι υπέροχος.

ASSOCIATED PRESS

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Χανάου

Η πρεμιέρα της Μπερλινάλε ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ανθρώπων οι οποίοι έχασαν στη ζωή τους στη διπλή επίθεση Γερμανού ακροδεξιού, στην πόλη Χανάου στο κρατίδιο της Έσσης στη Γερμανίας. Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα θύματα ήταν Κούρδοι.

Το Φεστιβάλ άνοιξε με την ταινία «My Salinger year», με τη Σιγκούρνι Γουίβερ και την 25χρονη Μάργκαρετ Κουάλεϊ (κόρη της ηθοποιού Άντι ΜακΝτάουελ),που βασίζεται στο ομότιτλο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Τζόανα Ράκοφ και αφηγείται τις εμπειρίες της ως βοηθός της ατζέντισσας του συγγραφέα Τζ. Ντ. Σάλιντζερ και η οποία προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού. 

Με πληροφορίες από Huffingtonpost.frIndiewire

About Post Author

+ There are no comments

Add yours