Ο κάποτε φυλακισμένος “σεφ του Πούτιν” και ιδρυτής της Wagner δίνει στο αφεντικό του μια σπάνια νίκη

Στο λυκόφως της Σοβιετικής Ένωσης ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν βρέθηκε να μαραζώνει στην φυλακή όπου μπήκε για κλοπή. Τώρα, ως ο ιδρυτής της πιο ισχυρής οργάνωσης μισθοφόρων της Ρωσίας, επιδιώκει την εύνοια του Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικώντας μια σπάνια νίκη στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Στόχος του είναι να αξιοποιήσει την επιτυχία που σημείωσε αυτή την εβδομάδα η μισθοφορική του οργάνωση Wagner, εκδιώκοντας τις ουκρανικές δυνάμεις από την πόλη Σολεντάρ, μια κίνηση που αναζωογονεί τα ρωσικά σχέδια για την κατάληψη μεγαλύτερου μέρους της ανατολικής Ουκρανίας μετά από πολλαπλές ήττες.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε σήμερα ότι επικράτησε, μετά την ανακοίνωση της Ουκρανίας ότι οι δυνάμεις της διατηρούσαν τις θέσεις τους μετά από μια “καυτή” νύχτα μάχης. Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη.

Ο 61χρονος Πριγκόζιν, στον οποίο η Δύση έχει επιβάλλει κυρώσεις και παρουσιάζεται ως φλογερός πατριώτης, πόζαρε με πολεμική εξάρτηση με τους άνδρες του σε ένα αλατωρυχείο βαθιά σε στοές της πόλης Σολεντάρ και δήλωσε ότι πολεμούν μόνοι τους, ισχυρισμός που διαψεύδεται από αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το Κρεμλίνο έκανε χθες Πέμπτη λόγο για τις “απολύτως ηρωικές ανιδιοτελείς ενέργειες” όσων πολεμούν στο Σολεντάρ. Το υπουργείο Άμυνας απέδωσε σήμερα τη νίκη στις αερομεταφερόμενες μονάδες του, στις πυραυλικές δυνάμεις και στο “πυροβολικό μιας ομάδας ρωσικών δυνάμεων”.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν αποδίδουν στις δυνάμεις του τα εύσημα που τους αναλογούν.

“Προσπαθούν συνεχώς να κλέψουν τη νίκη από την PMC(Ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία) Wagner και μιλούν για την παρουσία άλλων άγνωστων ανθρώπων μόνο και μόνο για να μειώσουν την αξία της Wagner” δήλωσε με παράπονο.

Ορισμένοι σχολιαστές είπαν ότι θα μπορούσε μια μέρα να γίνει υπουργός Άμυνας, αλλά δεν είναι απολύτως σαφές πόση επιρροή έχει αποκτήσει ο επιχειρηματίας από την Αγία Πετρούπολη στον Πούτιν, ο οποίος τείνει να εξισορροπεί τις ‘παρατάξεις’ με τη στρατηγική του “διαίρει και βασίλευε”.

“Ένας νέος ήρωας”

Διακεκριμένοι υποστηρικτές του Πούτιν, ορισμένοι από τους οποίους έχουν πρόσβαση στον Ρώσο ηγέτη, αντιπαραβάλλουν την πρόοδο του Πριγκόζιν με τις λιγότερο εντυπωσιακές επιδόσεις του τακτικού στρατού, όπως λένε.

Ο Σεργκέι Μάρκοφ, πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, χαιρέτισε τον αρχηγό των μισθοφόρων με το ξυρισμένο κεφάλι ως έναν “νέο ήρωα”.

“Ο Πριγκόζιν έχει επίσης ελαττώματα. Αλλά δεν θα σας μιλήσω γι’ αυτά. Επειδή ο Πριγκόζιν και η Wagner είναι πλέον ο εθνικός θησαυρός της Ρωσίας. Γίνονται σύμβολο της νίκης”, έγραψε ο Μάρκοφ στο blog του, λέγοντας ότι θα πρέπει να τους δοθούν περισσότεροι πόροι από το κράτος.

Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του κρατικά ελεγχόμενου καναλιού RT( Russia Today) και προσκείμενη στο Κρεμλίνο, ευχαρίστησε τον Πριγκόζιν για το Σολεντάρ.

Ο Αμμπάς Γκαλιάμοφ, ένας πρώην λογογράφος του Κρεμλίνου, υποθέτει στο blog του ότι ο Πριγκόζιν ελίσσεται στην περίπτωση που ο Πούτιν θα απομάκρυνε τον 67χρονο υπουργό Άμυνας Σεργκεί Σοϊκγού, και επί πολλά χρόνια σύμμαχο του.

Ο Πριγκόζιν έχει υποβαθμίσει την ιδέα ότι επιδίωκε να αναβαθμισθεί επίσημα κατά το παρελθόν, χωρίς όμως να αποκλείει κάτι τέτοιο κατηγορηματικά. Η υπηρεσία Τύπου του και το Κρεμλίνο δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για νέα σχόλια.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Wagner δεν εκπροσωπεί το κράτος και δεν παραβιάζει τη ρωσική νομοθεσία και έχει το δικαίωμα να εργάζεται και να προωθεί τα επιχειρηματικά του συμφέροντα οπουδήποτε στον κόσμο.

Ένας από τους μπλόγκερ που ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της άποψης των Ρώσων για τον πόλεμο, παρομοίασε τον Πριγκόζιν με έναν ρωμαίο εκατόνταρχο που έχει την άδεια να λειτουργεί πάνω και έξω από το νόμο για την επίτευξη των στόχων του Πούτιν.

“Μερικές ακόμη επιτυχημένες επιχειρήσεις της Wagner και οι διαδικτυακές ψηφοφορίες που προτείνουν τον Πριγκόζιν για υπουργό Άμυνας θα πάψουν να είναι φαντασία”, δήλωσε ο Ζίνοφ. Ζ

Ακόμη και ο Ίγκορ Γκίρκιν , ένας Ρώσος εθνικιστής και πρώην αξιωματικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) που συνέβαλλε στην έναρξη του πολέμου στο Ντονμπάς το 2014 και στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις, δήλωσε ότι ο Πριγκόζιν αδιαφορεί για τις ζωές των ανδρών του. Είπε επίσης ότι η κατάληψη του Σολεντάρ και του γειτονικού Μπαχμούτ δεν είναι σημαντικό από στρατιωτικής απόψεως.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος αποκαλείται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης “μάγειρας του Πούτιν” επειδή είχε κάποτε ένα πλωτό εστιατόριο στην Αγία Πετρούπολη στο οποίο έτρωγε ο Πούτιν, έχει πολλά να κερδίσει ή να χάσει.

Έχει να σκεφτεί το δικό του μέλλον σε μια εποχή αναταραχής, καθώς και τα εμπορικά συμφέροντα της Wagner, η οποία, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, έχει στρατιωτικά και μεταλλευτικά συμβόλαια στην Αφρική και δραστηριοποιείται στη Συρία. Έχει επίσης μια τεράστια εταιρεία τροφοδοσίας που εξυπηρετεί κρατικές οντότητες, καθώς και φάρμες τρολ και μέσα ενημέρωσης.

“Στην ουσία, είναι ένας ιδιώτης επιχειρηματίας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις του με τις αρχές. Αυτή είναι μια πολύ ευάλωτη θέση”, λέει η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της εταιρείας αναλύσεων R.Politik.

Η συμμετοχή του κυβερνήτη της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ που συνορεύει με την Ουκρανία σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο της Wagner αυτόν τον μήνα έμοιαζε με έναν ακόμη τρόπο για να ενισχύσει ο Πριγκόζιν τις διασυνδέσεις του, είπε η ίδια.

Απροσδιόριστες εγγυήσεις

Η Ρωσία επέτρεψε στον Πριγκόζιν να στρατολογήσει στην Wagner δεκάδες χιλιάδες κατάδικους από τις φυλακές της, η οποία σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους διαθέτει δύναμη 50.000 ανδρών, και τον άφησε να τους εξοπλίσει με άρματα μάχης, αεροσκάφη και συστήματα πυραυλικής άμυνας.

Επίσης, παρέμεινε αμέτοχος, ενώ εξαπέλυε ενίοτε σκληρές επικρίσεις προς τα ανώτατα κλιμάκια, αν και ορισμένοι δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές υπέθεσαν ότι ο διορισμός του πιο υψηλόβαθμου στρατηγού για να ηγηθεί του πολέμου στην Ουκρανία είχε σχεδιαστεί για να εξισορροπήσει την επιρροή του.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας, κάτι που η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, ο Πριγκόζιν είχε αρνηθεί τη σχέση του με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner. Τον Σεπτέμβριο, παραδέχθηκε ότι είχε ιδρύσει τη μισθοφορική οργάνωση το 2014.

Παρά τους μερικές φορές τεταμένους δεσμούς του με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας που φαίνονται δημοσίως, ορισμένοι δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές υποψιάζονται ότι η εταιρεία Wagner συνδέεται στενά με υπουργείο.

Ο Λεονίντ Νεβζλίν, πρώην διευθυντικό στέλεχος της κάποτε μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας Yukos,που ζει στο Ισραήλ, και λέει ότι τα περιουσιακά στοιχεί της Yukos κατασχέθηκαν παράνομα από το ρωσικό κράτος το οποίο αρνείται κάτι τέτοιο, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει κίνδυνος η Wagner να ξεφύγει από τον έλεγχο του Κρεμλίνου.

Μια πηγή προσκείμενη στις ρωσικές αρχές, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχε την έγκριση να κάνει δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο βλέπει τον Πριγκόζιν σαν έναν χρήσιμο χειριστή αλλά προσφέρει απροσδιόριστες εγγυήσεις για τους ηγέτες των ένοπλων ομάδων

“Υπάρχει ένα ανώτατο όριο (ανάπτυξης) και μηχανισμοί σε ισχύ”, δήλωσε η πηγή, η οποία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

About Post Author