«Πλασιέ» ο Μπάιντεν: Να πουλήσουμε F16 στην Τουρκία και F35 στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση ύψους 20 δισ. δολαρίων νέων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μαζί με μια ξεχωριστή πώληση νέας γενιάς μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι εφόσον πραγματοποιηθούν, θα είναι οι μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

javascript:”;

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ η έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο χωρών λόγω αντιρρήσεων για τους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες. Και οι δύο χώρες τερμάτισαν δεκαετίες ουδετερότητας αποφασίζοντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για την ανανέωση 79 από τον υπάρχοντα στόλο F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.

About Post Author