Ινδία: Μυστηριώδης πυρετός σκοτώνει παιδιά – 8 νεκρά σε 10 μέρες

Σε συναγερμό παραμένει η Ινδία καθώς οι μουσώνες οδήγησαν σε έξαρση ενός ιογενούς πυρετού στο κρατίδιο Ουτάρ Πράντες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 114 ανθρώπους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με τα παιδιά να είναι η πλειοψηφία των θυμάτων.

Ο υπουργός Υγεία του κρατιδίου δήλωσε στο Associated Press ότι τα περισσότερα κρούσματα ήταν από δάγκειο πυρετό, μια εποχική ιογενής λοίμωξη που εξαπλώνεται από τα κουνούπια, ενώ υπάρχουν και αναφορές για λεπτοσπείρωσητύφο και ελονοσία.

Η λεπτοσπείρωση και ο τύφος είναι βακτηριακές λοιμώξεις, ενώ η ελονοσία είναι ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια και προκαλείται από παράσιτο. Συνήθως αυξάνονται μετά την περίοδο των βροχών στην Ινδία.

Όπως εξηγεί ο υπουργός τα κρούσματα του δάγκειου πυρετού οφείλονταν σε ένα παθογόνο στέλεχος που ονομάζεται “D2“, το οποίο εντοπίστηκε σε ορισμένες περιφέρειες.

«Αυτό είναι ένα διαφορετικό στέλεχος σε σύγκριση με το συνηθισμένο στέλεχος του δάγκειου πυρετού και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», προειδοποίησε.

Ο δάγκειος πυρετός, δεν είναι πάντα θανατηφόρος, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία, διεύρυνση του ήπατος, διακοπή της κυκλοφορίας και θάνατο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης της εξάπλωσης της νόσου είναι η απολύμανση για τα κουνούπια, και ο καθορισμός σκουπιδιών, παλιών ελαστικών ή άλλων αντικειμένων που βρίσκονται στο νερό.

Ανώτατος αξιωματούχος υγείας αναφέρει πως το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ουτάρ έχει καταγράψει πάνω από 1.200 κρούσματα πυρετού και οι Αρχές αναγκάζονται να τοποθετήσουν τους αρρώστους στα τμήματα που προορίζονται για τους ασθενείς Covid.

Οι περισσότεροι νοσήσαντες είναι παιδιά, τα οποία παρουσίασαν υψηλό πυρετό και ρίγη. Χαρακτηριστικά, 8 παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε 10 μέρες.

Η κατάσταση στη χώρα είναι τραγική καθώς δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια για τους μικρούς ασθενείς.

«Αναγκαζόμαστε να βάζουμε τρία και τέσσερα παιδιά στο ίδιο κρεβάτι», λέει ο Utkarsh Singh.

Η Ινδία έχει ένα διπλό στοίχημα να κερδίσει. Να τα βγάλει πέρα με τον κορωνοϊό αλλά και το ξέσπασμα του πυρετού, με τις Αρχές να αναζητούν πόρους για την υγειονομική κρίση.

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, υπάρχουν αυτοσχέδιες κλινικές εξοπλισμένες με φάρμακα για την ελονοσία σε χωριά που έχουν αναφερθεί ασθενείς, ενώ γίνονται και προσπάθειες για τον καθαρισμό κατά των κουνουπιών.

Στην Ινδία χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από δάγκειο πυρετό, εγκεφαλίτιδα, ελονοσία, τύφο και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού μουσώνα.

Πηγή:cnn.gr

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours