Εντυπωσιακό εύρημα στο Λούξορ! Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως 30 ξύλινες σαρκοφάγους με μούμιες (vid)

Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι βρέθηκαν 30 ξύλινες σαρκοφάγοι, σε μια κρύπτη κοντά στο Λούξορ.

Οι ξύλινες σαρκοφάγοι παρέμειναν θαμμένες στην άμμο επί 3.000 χρόνια. Ο Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη που έχει γίνει στη χώρα τον τελευταίο αιώνα.

Είναι η πρώτη ανακάλυψη σαρκοφάγων από αιγυπτιακή ομάδα, καθώς τα τελευταία χρόνια τις αρχαιολογικές ανασκαφές αναλάμβαναν ομάδες ξένων αρχαιολόγων. Οι σαρκοφάγοι, ήταν σφραγισμένες και τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη σε δύο σειρές.

Αποτέλεσμα εικόνας για Εντυπωσιακό εύρημα στο Λούξορ! Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως 30 ξύλινες σαρκοφάγους με μούμιες

Είναι βαμμένες σε έντονα χρώματα, κίτρινο, κόκκινο και πράσινο. Έχουν ιερογλυφικά σχέδια και λεπτομερή σκαλισμένες απεικονίσεις με θεότητες, πουλιά και λουλούδια. Κάποιες από τις σαρκοφάγους έχουν σκαλισμένα τα ονόματα των νεκρών.”Η τελευταία ανακάλυψη ήταν το 1891, από ξένους, το 1881, επίσης από ξένους. Όμως… το 2019 είναι μια αιγυπτιακή ανακάλυψη” τόνισε ο Waziri.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Khaled El-Enany περιέγραψε τις σαρκοφάγους που ήταν θαμμένες στο νεκροταφείο Al-Asasif, ως “άψογα διατηρημένες και εξαιρετικά βαμμένες”.

Αποτέλεσμα εικόνας για Εντυπωσιακό εύρημα στο Λούξορ! Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως 30 ξύλινες σαρκοφάγους με μούμιες

Οι σαρκοφάγοι περιέχουν μούμιες γυναικών και ανδρών αλλά και δύο παιδιών και πιστεύεται ότι ανήκουν στη μεσαία τάξη.

Πηγή:thecaller.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours