Η Retro-Soul είναι η soul μουσική! [vid]

του Μανώλη Διακάκη

 

Η  Retro-Soul είναι η soul μουσική που φτιάχτηκε μετά την ακμή της soul μουσικής  , θα λέγαμε στο ” τελείωμα ” της τότε τρομερής βιωματικής απήχησης !

Αν και η deep soul δεν είχε  τα φώτα της δημοσιότητας  απο τις  αρχές της δεκαετίας του 70, υπήρχαν αρκετοί καλλιτέχνες που δεν σταμάτησαν ποτέ να τραγουδούν με αυτό το ακατέργαστο στυλ.

 

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, είχε αναπτυχθεί  μια μικρή  αλλά αφοσιωμένη  ομάδα καλλιτεχνών  για νέες ηχογραφήσεις όπως ο Johnnie Taylor και ο Little Milton, και δισκογραφικές εταιρείες όπως οι Ichiban και Malaco άρχισαν να κυκλοφορούν νέα άλμπουμ από αυτούς τους καλλιτέχνες.

Σύντομα, βρήκαν νέους τραγουδιστές που έπαιζαν στο ίδιο στυλ, και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ολόκληρο το είδος της ρετρό-σόουλ άνθιζε.

 

Η  Retro Soul, μερικές φορές γραμμένη  ως retro-soul, είναι ένα μεταμοντέρνο και σύγχρονο είδος  μουσικής  , με στυλ τραγουδιού  , διαδικασίες σε vintage culture task  και τεχνικές ηχογράφησης, αυτή η μουσική επιχειρεί να προσφέρει νέα μουσική στην παράδοση της σόουλ μουσικής από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1970.

Tο μουσικό στυλ αναγνωρίζεται τόσο από τις διασκευές όσο και από την ενορχήστρωση από την κλασική σόουλ μουσική της δεκαετίας του 1950 έως τη δεκαετία του 1970.

 

Είναι σε μεγάλο βαθμό μη ηλεκτρονικό. Τα όργανα περιλαμβάνουν drum kit, ηλεκτρικό μπάσο, κρουστά, ηλεκτρικό πιάνο, ηλεκτρική κιθάρα, όργανο Hammond, πιάνο, σαξόφωνο, τρομπέτα και τρομπόνι. Η μουσική είναι και οργανική και με φωνητικά. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει μπαλάντες, mid tempos και uptempos.

Οι ρυθμοί μπορούν να περιλαμβάνουν Motown, funk, and Sentimental ballad.

 

Αυτή η μουσική έγινε δημοφιλής από το δεύτερο  άλμπουμ της καλλιτέχνιδας Amy Winehouse το 2006. Η βραβευμένη με Grammy δισκογραφική παραγωγή της Back to Black περιελάμβανε στην παραγωγή της  vintage ύφος σόουλ και με το rhythm section και σπουδαίες ομάδες όπως οι Sharon Jones & the Dap-Kings .

 

Οι επόμενες κυκλοφορίες από τους καλλιτέχνες Sharon Jones,Mayer Hawthorne, Adrian Younge, Raphael Saadiq, Lee Fields, Shoshana Bean και Charles Bradley συνέχισαν με αυτήν την παράδοση , την παράδοση της   Retro Soul !

Το 2022 να ταξιδέψεις… στους κόσμους που έχεις ονειρευτεί, στους κόσμους που είναι προσδοκία ζωής. Ευχές για Καλή Χρονιά !!! 

 

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours