Βασίλης Διαμαντόπουλος – 5 Μαϊου 1999

Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου θεατράνθρωπου Βασίλη Διαμαντόπουλου. Γεννημένος το 1920 στον Πειραιά έκανε την πρώτη θεατρική του εμφάνιση στο Θέατρο Τέχνης το 1942, παίζοντας μαζί με το δάσκαλό του Κάρολο Κουν στην «Αγριόπαπια» του Ίψεν. Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας ο σπουδαίος ηθοποιός έπαιξε μεγάλους ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου και συμμετείχε σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Το σήριαλ «Εκείνος και Εκείνος» έργο του Κώστα Μουρσελά που προβλήθηκε στην τηλεόραση την περίοδο 1972-1974 και άφησε εποχή, με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο στο ρόλο του Λουκά πλάι στον Γιώργο Μιχαλακόπουλο (Σόλων), ενώ συγκλονιστική ήταν η ερμηνεία του στον ρόλο του συμβολαιογράφου (Τάπα) στην ομότιτλη σειρά της ΕΡΤ το 1979.

Τιμώντας τη μνήμη του, το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει από το «Θέατρο της Δευτέρας» την παράσταση:

 ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ

Νέο  Η εκπομπή «Το Θέατρο της Δευτέρας» παρουσιάζει ένα έργο σύγχρονου ρεπερτορίου του Ιωάννη Καλογήρου «Ένα κάρο μέσα στο σαλόνι» σε σκηνοθεσία Τάσου Λέρτα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Διαμαντόπουλος, Εύα Κοταμανίδου, Βάσια Παναγοπούλου, Γιάννης Καλογήρου.

Η υπόθεση αφορά στον αγώνα επιβίωσης μιας αγροτικής οικογένειας. Η ιστορία δυο γονιών που είναι αγρότες και αγωνίζονται για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Ο γιος που δίνει εξετάσεις στο πανεπιστήμιο χωρίς επιτυχία και αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό. Η κόρη, που παρά τις αντιρρήσεις των δικών της, θα εγκαταλείψει το πατρικό για να βρει την τύχη της σε κάποιο αστικό κέντρο. Ο αγώνας επιβίωσης ιδωμένος από δύο διαφορετικές σκοπιές, μέσα από διαφορετικές ηλικίες.

Το έργο «Ένα κάρο μέσα στο σαλόνι» ήταν παραγωγή του τμήματος Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο προβλήθηκε στη ζώνη της εκπομπής «Το Θέατρο της Δευτέρας» στις 22 Μαΐου 1989.

Δείτε περισσότερα στο  https://archive.ert.gr

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours