Συμβουλές για να απολαύσετε το καλοκαίρι!

Ο ήλιος ως σύμβολο θετικής ενέργειας, χαράς, ζωής και καλής υγείας γίνεται πολύτιμος σύμμαχος για τη βελτίωση της διάθεσης μας!!!! Τα οφέλη του αναρίθμητα και αναντικατάστατα. Εκτός από την ευεργετική παραγωγή βιταμίνης D, ο ήλιος λειτούργει και ως φυσικός αντικαταθλιπτικός παράγοντας.

Παράλληλα όμως με τις ευεργετικές  ιδιότητες, η υπερέκθεση στον ήλιο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο εχθρό για την επιδερμίδα μας, τα μάτια μας καθώς και το σύνολο της υγείας μας. Αν και η βλαβερή υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι παρούσα όλες τις εποχές του χρόνου, το καλοκαίρι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από εσάς. Ακόμη και 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προστασία, αρκούν για να μεταβάλλουν αρνητικά το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, επιταχύνοντας την γήρανση της επιδερμίδας, και όχι μόνο.

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε τον καλοκαιρινό ήλιο:

1. Μείνετε ενυδατωμένοι: Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο, εκτός από ηλιακά εγκαύματα, μπορεί να προκαλέσει και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις, όπως ηλίαση, θερμοπληξία και έντονη αφυδάτωση. Μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε εντατικά τον οργανισμό σας, καταναλώνοντας άφθονο νερό, φρούτα και λαχανικά που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

2. Πουθενά χωρίς το αντηλιακό σας: Η φυσιολογική αντίδραση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία προκειμένου να προστατευτεί είναι η παραγωγή μελανίνης. Αυτός όμως ο αμυντικός μηχανισμός δεν είναι αρκετός για να προστατευτεί πλήρως η επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία. Για το λόγο αυτό η χρήση αντηλιακών με φίλτρα ευρέος φάσματος UVA/UVB είναι απαραίτητη.  Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε να εφαρμόζετε πάντα αντηλιακό στο πρόσωπό σας και στα μέρη του σώματός που εκτίθενται στον ήλιο. Εφαρμόστε 20-30 λεπτά πριν βγείτε έξω, και επαναλάβετε κάθε 1-2 ώρες ή αμέσως μόλις βγείτε από τη θάλασσα. Να θυμάστε πως το αντηλιακό χάνει πιο γρήγορα τη δραστικότητά του με τον ιδρώτα, την τριβή, την υγρασία και τη θερμότητα.

3. Αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες: Σε αντίθεση με τη UVA, η οποία κυμαίνεται σε σχετικά σταθερά επίπεδα όλες τις ώρες της ημέρας, η ένταση της UVB  ακτινοβολίας μεταβάλλεται ανά εποχή, τοποθεσία και ώρα. Στην Ελλάδα, έχει παρατηρηθεί ότι, τους μήνες από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, οι πιο “επικίνδυνες” ώρες είναι 12:00 – 16:00. Προσπαθήστε να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο αυτές τις ώρες και, εάν το κάνετε, φροντίστε να λάβετε όλα τα μέτρα προστασίας. Το καπέλο αλλά και οι μπλούζες με μακριά μανίκια σε ανοιχτά χρώματα είναι ασφαλείς επιλογές όταν έχουμε να κάνουμε με απευθείας έκθεση στον ήλιο. Να προτιμάτε πάντα τη σκιά, είτε πρόκειται για φυσική σκιά, είτε για τέντα ή ομπρέλα θαλάσσης.

Ο καλοκαιρινός ήλιος θα είναι σύμμαχός σας!!!!!

 

Επιμέλεια: Γεωργοπούλου Έλντα                                             

 

Βουτσάκης Νικόλαος

Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος

Αχιλλέως 56, Π. Φάληρο, 2109841074

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours