Η Κωνσταντίνα το βράδυ της Τετάρτης (17/3) ήταν καλεσμένη στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου «The 2night show», όπου με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Η τραγουδίστρια γύρισε τον χρόνο πίσω και θυμήθηκε τη δική της τραυματική εμπειρία, όπου ηχούσαν οι σειρήνες στην Κύπρο και προσπαθούσαν να σωθούν, ενώ ταυτόχρονα αναζητούσε τα αγαπημένα της πρόσωπα που ήταν αιχμάλωτοι. Ανάμεσά τους και ο πατέρας της, ο οποίος 48 χρόνια μετά δεν έχει βρεθεί.

Η μητέρα μου προσπαθούσε να φροντίσει πέντε παιδιά γιατί ο πατέρας μου χάθηκε στον πόλεμο. Είναι αγνοούμενος από τον πόλεμο του 1974… Ένας άνθρωπος που έχει ζήσει τον πόλεμο, ξυπνούν μνήμες, καταρρακώνεται η ψυχή σου και βιώνεις τον πόλεμο από την παιδική σου ηλικία. Ξέρω τον ήχο από τις σειρήνες και τους βομβαρδισμούς, ξέρω την αιχμαλωσία γιατί τα δύο μου αδέρφια ήταν αιχμάλωτοι στον πόλεμο.

Το τελευταίο πλήγμα είναι ότι έχουμε έναν άνθρωπο και τον περιμένουμε να έρθει. Πριν από κάποια χρόνια πιστεύαμε ότι μπορεί να έρθει και να είναι ζωντανός. Όταν πέρασαν όμως αυτά τα χρόνια… Έχουμε δώσει DNA και περιμένουμε να τον βρουν μέσα σε έναν ομαδικό τάφο, όπως έχουν βρει τόσος αγνοούμενους. Μιλάμε για 2.000. Όταν γινόταν η ανταλλαγή αιχμαλώτων, ήμουν με την φωτογραφία του πατέρα μου και περιμέναμε να μάθουμε κάποιο νέο από αυτούς που επέστρεφαν πίσω.

Ελληνοκύπριοι και Έλληνες αγνοούμενοι της τούρκικης εισβολής

Σε ανθρώπινους όρους, η πιο οδυνηρή επίπτωση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 είναι το τραγικό ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων προσώπων και των οικογενειών τους. Κατά τη διάρκεια και μετά την τουρκική εισβολή, χιλιάδες Ελληνοκύπριοι είχαν συλληφθεί και κρατηθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κύπρο από τον τουρκικό στρατό και τους Τουρκοκύπριους παραστρατιωτικούς, που ενεργούσαν υπό τις οδηγίες των Τούρκων στρατιωτικών.

Επιπρόσθετα, πάνω από 2000 αιχμάλωτοι πολέμου είχαν μεταφερθεί παράνομα στην Τουρκία και κρατηθεί σε τουρκικές φυλακές. Κάποιοι από αυτούς δεν αφέθησαν ελεύθεροι κι εξακολουθούν να αγνοούνται. Εκατοντάδες άλλοι Ελληνοκύπριοι, τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες (περιλαμβανομένων ηλικιωμένων, γυναικών και παιδιών) εξαφανίστηκαν σε περιοχές υπό τουρκική κατοχή και είναι σήμερα αγνοούμενοι.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν καλά τεκμηριωμένες μαρτυρίες ότι τα αγνοούμενα πρόσωπα εθεάθησαν για τελευταία φορά ζωντανά στα χέρια του τουρκικού στρατού ή των Τουρκοκυπρίων, που ενεργούσαν υπό τις οδηγίες και την ευθύνη των τουρκικών δυνάμεων κατοχής.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours