Τάρτα-quiche με πράσα και καπνιστό σολομό

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 260 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 130 γρ. βούτυρο φρέσκο σε φυσική θερμοκρασία
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 3-4 κ.σ. νερό
  • ελάχιστο αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1 κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ (θα χρησιμοποιήσουμε τους 2 φακέλους)
  • 1 ⅓ λ. γάλα πλήρες
  • 3 αβγά
  • 1 κ. πράσα
  • 200 γρ. καπνιστό σολομό
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 100 γρ. παρμεζάνα ή γκράνα τριμμένη
  • 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι
  • μια ταρτιέρα 26-28εκ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη ζύμη: χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ για 2 λεπτά, προσθέτουμε το αβγό, στη συνέχεια το νερό και χτυπάμε να ενωθούν. Προσθέτουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ (κρατάμε 2 κουτ. σούπας) και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 1’, απλά να ενωθούν τα υλικά και να ξεκολλάνε από τα τοιχώματα (αν χρειάζεται, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι).
  2. Της δίνουμε το σχήμα μπάλας, την πατάμε να πλατύνει, τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα (ή περισσότερο). Τη βγάζουμε και την αφήνουμε εκτός ψυγείου 15’ λεπτά, κατόπιν την ανοίγουμε με τον πλάστη σε μέγεθος που να καλύπτει την ταρτιέρα μας και να περισσεύει αρκετά.
  3. Την απλώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, πιέζοντας να εφαρμόσει καλά στις κόγχες και τα τοιχώματα, και ισιώνουμε με μαχαίρι το τελείωμα. Την τρυπάμε με πιρούνι σε πολλά σημεία και τη βάζουμε να ψηθεί κενή για 15 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°C.
  4. Για τη γέμιση: κόβουμε από τα πράσα μόνο το λευκό μέρος. Χαράζουμε τα κομμάτια οριζόντια με μαχαίρι και τα πλένουμε πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό. Κατόπιν, τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και τα σωτάρουμε σε βαθύ τηγάνι με το βούτυρο, λίγο αλάτι και πιπέρι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
  5. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τον άνηθο, το ξύσμα και τον σολομό κομμένο σε λωρίδες πλάτους 1 εκ..
  6. Ετοιμάζουμε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ χτυπώντας 2 φακέλους της συσκευασίας με 1+1/3 λ. κρύο γάλα. Προσθέτουμε στη μπεσαμέλ τα 3 αβγά χτυπημένα, τη γραβιέρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Την προσθέτουμε στο μείγμα πράσων-σολομού και απλώνουμε τη γέμιση στην τάρτα μας.
  7. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την αρμεζάνα και τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε για 30’-35’ στους 180°C.

Leave a Reply

Your email address will not be published.