Τα γλυκά είναι η αδυναμία μας και δεν χάνουμε ευκαιρία να γευτούμε ένα λαχταριστό κομμάτι.
Η χώρα μας είναι πλούσια σε ιδιαίτερες συνταγές και παραδοσιακά πιάτα, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά.
Ένα από τα αγαπημένα μας γλυκά που φτιάχνουμε στο σπίτι και απολαμβάνουμε ζεστά είναι οι λουκουμάδες. Με μέλι, κανέλα, καρύδια κ.α. είναι το επιδόρπιο των γιορτών.
Ψάχνοντας για παραλλαγές του αγαπημένου μας πιάτου, βρήκαμε ένα που ακούει στο όνομα «σβίγγος» ή «σβίγκος».
Οι σβίγγοι είναι αφράτα μπαλάκια ζύμης όπως οι δικοί μας λουκουμάδες ή τα γαλλικά choux.
Προέρχονται από τη νησιωτική Ελλάδα και αποτελεί το γλυκό των ναυτικών. Δεν είναι νηστίσιμοι όπως οι κλασσικοί λουκουμάδες, αλλά περιέχουν βούτυρο και αυγά.
Βρήκαμε τη συνταγή του Γιώργου Τσελεμεντέ, εγγονού του μεγάλου σεφ από τη Σίφνο, και σας την παρουσιάζουμε.
ΥΛΙΚΑ
½ φλιτζάνι βούτυρο
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι άνθος αραβοσίτου
3 φλιτζάνια νερό
4 αυγά
½ κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
λάδι για τηγάνισμα
κανέλα για το πασπάλισμα
αλάτι
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
½ φλιτζάνι μέλι
2 φλιτζάνια νερό
1 ξύλο κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το βούτυρο, το ξύσμα, λίγο αλάτι και μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να δέσει το μείγμα μας και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Βάζουμε τη ζύμη σε μια λεκάνη και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει η ζύμη αφράτη.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη και την κανέλλα και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε να βράσει για άλλα 2 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και με ένα κουτάλι κόβουμε τη ζύμη και την ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα. Γυρίζουμε τους σβίγγους με μια τρυπητή κουτάλα μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Τους αφαιρούμε από τη κατσαρόλα, τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν και μετά σε μια πιατέλα. Τους περιχύνουμε με το σιρόπι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Καλή απόλαυση!
Τη συνταγή διαβάσαμε στο greekaffair.gr
+ There are no comments
Add yours