Δροσερή τούρτα με χουρμάδες, χωρίς παντεσπάνι

Μυστήρια πράγματα που συμβαίνουν καμιά φορά… Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι δεν καίγομαι για γλυκά γενικώς. Οι τούρτες ειδικότερα δεν με συγκινούν εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Σαντιγί σκέτη χωρίς να την ανακατέψω με κάποια κρέμα, σπάνια θα φάω. Όσο για τους χουρμάδες, πέρα από το ότι δεν μου αρέσουν καθόλου, τους αντιπαθώ ιδιαίτερα γιατί μέχρι σήμερα, μου έχουν κάψει τρία μούλτι οι άτιμοι! Κι όμως, αυτή η τούρτα με σαντιγί και χουρμάδες μ΄ έχει κυριολεκτικά ξετρελάνει. Έτσι και γευτώ την πρώτη κουταλιά, δεν έχω σταματημό!

Πρώτη φορά τη δοκίμασα σε μία συνάντηση της ομάδας μαγειρικής στο Facebook με τον ευφάνταστο τίτλο “Γλυκά του κουταλιού και φαγητά του πιρουνιού” τότε που μπορούσες ακόμη να συναντιέσαι με ανθρώπους που έχεις κοινά ενδιαφέροντα, να κάνεις καινούριες φιλίες, να πίνεις μαζί τους καφεδάκι και να περνάς όμορφα. Στην προ κορονοϊού εποχή δηλαδή. Εκεί, η κυρία Αλέκα Μπούμπουλη έφερε αυτήν την τούρτα και δεν επρόκειτο να τη δοκιμάσω αν δεν μου την πρόσφερε η ίδια. Όπως καταλαβαίνετε την πήρα πολύ διστακτικά αλλά όταν τη δοκίμασα, σοκ και δέος! Τη λάτρεψα! Ελαφριά, δροσερή με υφή αφράτη αλλά συγχρόνως τραγανή και ευχάριστα μαστιχωτή. Με τη νοστιμιά των ξηρών καρπών που βρίσκονται στην τούρτα σε αφθονία και την διακριτική γλύκα του χουρμά που δεν σε λιγώνει.

Εννοείται πως στις επόμενες συναντήσεις, ήταν το πρώτο πράγμα που έψαχνα στο μπουφέ, προσπερνώντας ακόμη και τις πίτες που είναι η αδυναμία μου και συνήθως γίνονται ανάρπαστες. Όταν οι συναντήσεις έλαβαν τέλος λόγω καραντίνας, έκατσα και την έφτιαξα. Αυτό να κάνετε κι εσείς! Είναι παντός καιρού, θα την απολαύσετε το ίδιο και το καλοκαίρι και το χειμώνα, είναι ιδανική για τις γιορτές, γίνεται εύκολα και γρήγορα και δεν περιέχει βούτυρο αλλά ούτε και αλεύρι οπότε είναι ό,τι πρέπει για όσους έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη.

Τι θα χρειαστούμε…

  • 700 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
  • 300 γρ. καρύδια
  • 300 γρ. χουρμάδες
  • 6 ασπράδια αυγών
  • 5 κ. σούπας ζάχαρη άχνη (120 γρ.)
  • 1 βανιλίνη

Πώς θα τη φτιάξουμε…

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Όταν σφίξουν, ρίχνουμε σιγά σιγά την άχνη και τη βανιλίνη και ανακατεύουμε απαλά.

Κόβουμε τους χουρμάδες σε μικρά κομμάτια και με μία μαρίζ, τους ανακατεύουμε απαλά στη μαρέγκα.

Συνεχίζουμε κόβοντας τα καρύδια σε μέτρια κομμάτια. Κρατάμε μία ποσότητα που να καλύψει ικανοποιητικά την τούρτα γύρω γύρω και ανακατεύουμε τα υπόλοιπα στη μαρέγκα.

Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο τσέρκια ή ταψάκια με διάμετρο 25 εκατοστών. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C στις αντιστάσεις για 15-20 λεπτά.

Συναρμολόγηση…

Αφού κρυώσουν οι δίσκοι με τη μαρέγκα, βάζουμε τον πρώτο σε μία πιατέλα και απλώνουμε σαντιγί.

Από πάνω, τοποθετούμε το δεύτερο δίσκο μαρέγκας και καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας με την υπόλοιπη σαντιγί.

Γύρω γύρω στολίζουμε με τα καρύδια που κρατήσαμε.

Χρήσιμες πληροφορίες…

Αν δεν έχετε τσέρκια, μπορείτε να ψήσετε το μείγμα της μαρέγκας όλο μαζί, σε μεγάλο ορθογώνιο ταψί. Μετά, απλώνετε τη σαντιγί στην επιφάνεια και καλύπτετε με τριμμένο καρύδι. Σερβίρετε σε ορθογώνια κομμάτια.

Αντί καρύδια μπορείτε να βάλετε φουντούκια και να προσθέσετε στη μαρέγκα 200 γρ. τριμμένη κουβερτούρα για ένα σοκολατένιο αποτέλεσμα. Ακόμη, μπορείτε να ανακατέψετε τους χουρμάδες με δαμάσκηνα αποξηραμένα.

Πηγή:cookeatup.com

About Post Author

+ There are no comments

Add yours