Πρέπει να ομολογήσω πως αυτό το φαγάκι ούτε που το είχα ξανακούσει ποτέ. Αφορμή για να το δοκιμάσω στάθηκε ο εθνικός μας καλοφαγάς, ο κύριος Ηλίας Μαμαλάκης που το δημοσίευσε στο Facebook. Την επόμενη κιόλας μέρα, γραμμή για το ψαράδικο. Ο κύριος Μαμαλάκης προτείνει σφυρίδα αλλά οποιοδήποτε ψάρι λευκόσαρκο και με σφιχτό κρέας που μπορεί να φιλεταριστεί, θα κάνει τη δουλειά μας άψογα.

Τα πρωτότυπα αυτά γιουβαρλάκια είναι πολύ νόστιμα, αφράτα και ελαφριά. Πλάκα πλάκα, μπορείς να φας μια κατσαρόλα και να μην το καταλάβεις! Εξαιρετικό το ζουμάκι του, δεμένο και παχύρευστο, λειτουργεί σαν σάλτσα και ολοκληρώνει το φαγητό τέλεια. Εξάλλου, δεν βάζουμε πάρα πολύ νερό ώστε να γίνει σαν ψαρόσουπα οπότε δεν θα είχε και νόημα να μπούμε στη διαδικασία. Αρκετό νεράκι όμως για να υπάρχει μπόλικη σάλτσα ώστε να απολαύσουμε τη νοστιμιά του ζωμού.

Εξαιρετική ιδέα αυτά τα γιουβαρλάκια και για τα παιδάκια που δεν τρώνε ψάρι. Το τεμαχισμένο, για την ακρίβεια “λιανισμένο”, ψάρι μαζί με το ρυζάκι, τα αρωματικά και το πλούσιο αυγολέμονο δημιουργούν ένα εντελώς διαφορετικό φαγητό, ώστε το θεωρώ απίθανο να μην φάνε. Το μόνο που θέλησα να αλλάξω είναι το χρώμα γιατί άσπρα τα γιουβαρλάκια μέσα στο άσπρο ζουμί, μου φάνηκαν λίγο άχρωμα. Για να τα δώσω λίγη ένταση, πρόσθεσα μισό κουταλάκι κουρκουμά στο ζουμί κάτι που φυσικά, μπορείτε να παραλείψετε.

Τι θα χρειαστούμε…

Για το ζωμό

  • Τα κόκκαλα και το κεφάλι του ψαριού
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κλωναράκι σέλινο
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο

Για τα γιουβαρλάκια

  • 1 κιλό ψάρι φιλεταρισμένο
  • 5 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή τριμμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 1/2 φλ. ψιλοκομμένο μάραθο
  • Αλάτι και πιπέρι

Πρόσθεσα και λίγο ξύσμα λεμονιού.

Για το αυγολέμονο

  • 1 αυγό
  • 1 λεμόνι

Μπορείτε να βάλετε και 2 αυγά για πιο πηχτό αποτέλεσμα και περισσότερο λεμόνι αν σας αρέσουν πιο ξινούτσικα.

Πώς θα το φτιάξουμε…

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το κεφάλι του ψαριού, τα κόκκαλα, το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και τον γλυκάνισο για περίπου μισή ώρα. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό στην άκρη.

Φιλετάρουμε το ψάρι και αφαιρούμε το δέρμα και τυχόν μικρότερα κοκκαλάκια. Το ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι.

Αν δεν μπορείτε να φιλετάρετε το ψάρι, ζητήστε από τον ψαρά σας να το κάνει. Μόνο να μην ξεχάσετε να πάρετε τα κόκκαλα και το κεφάλι.

Μπορείτε να το αλέσετε και στο μούλτι αλλά θα έχει διαφορετική υφή χωρίς τα μικρά κομματάκια του ψαριού που πιστεύω ότι δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα.

Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και πλάθουμε μπαλάκια.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό και μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια, αλάτι και πιπέρι. Τα βράζουμε σε σιγανή θερμοκρασία για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νεράκι ανάλογα με το πόσο ζουμερό θέλουμε να είναι το φαγητό.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ και περιχύνουμε το φαγητό. Κουνάμε την κατσαρόλα για να πάει παντού και σερβίρουμε.

Συνόδευσα το φαγητό με την πεντανόστιμη πατατοσαλάτα Νευροκοπίου που θα βρείτε εδώ και με βραστά λαχανικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.