Κήποι, ταράτσες και άλλα παραδεισένια μέρη για φαγητό και ποτό κάτω από τα αστέρια

11 μέρη ιδανικά για καθημερινές καλοκαιρινές γευστικές απολαύσεις.

Auli Foodhouse

Οι κρεμαστοί κήποι της Διδότου

AULI Ι FoodHouse @aulifoodhouse Instagram Profile | Picburn

Ένα new entry πετύχαμε στο κέντρο της πόλης και, απ’ ό,τι φαίνεται, ήρθε για να μείνει. Ο λόγος για το Auli Foodhouse, από το λατινικό aula, που σημαίνει αυλή, και μια μικρή, παιχνιδιάρικη παραλλαγή. Μπαίνοντας στο ψηλοτάβανο κτίριο και περνώντας μέσα από τον υψηλής αισθητικής εσωτερικό χώρο με την ανοιχτή κουζίνα, θα σε συναρπάσει ο κρεμαστός κήπος στο ταβάνι με τα εντυπωσιακά φωτιστικά, που δίνουν μια αποικιοκρατικο-τροπική αίσθηση.

Η κουκλίστικη αυλή στο βάθος είναι ένα από τα πιο όμορφα urban σημεία του κέντρου όπου μπορείς να απολαύσεις τον εξαιρετικό καφέ Area51 αλλά και πιάτα που καλύπτουν όλα τα γούστα και όλες τις ώρες. Πολύ πλούσιο brunch με ιδέες από το Λονδίνο, καθότι τα αδέλφια Ιωάννα και Γιώργος, που βρίσκονται πίσω από αυτό, μετράνε χρόνια στη «Λόντρα». Θα βρεις matcha pancakes με σαντιγί καρύδας χωρίς καθόλου ζάχαρη, διάφορα breakfast plates και έναν ιδιαίτερα φροντισμένο κατάλογο με υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες που φέρει την υπογραφή του σεφ Παναγιώτη Μουτσόπουλου.

Δοκίμασε την ιδιαίτερη Quinoa Tofu Salata με beef ragu ή ψητό σολομό και κράτησε για το τέλος τα δικής τους έμπνευσης χειροποίητα Spring Rolls Bougatsa αλλά και το ψαγμένο Auli’s Corn Flake Ice Cream. Από μια τροπική αυλή δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα δροσερά signature cocktails σε διάφορες γεύσεις που θα συνοδεύσουν άψογα τις μέρες σου από νωρίς το απόγευμα, ειδικότερα αν παίζει και κανένα tropical night party στη συνέχεια. Γι’ αυτό, stay tuned με τα social της Auli!

Διδότου 31α, Αθήνα, 210 3637066  

Facebook, Instagram 

 

Chilangos

Ζήσε την αυθεντική μεξικάνικη εμπειρία 

Με το που βρεθείς στο Chilangos, σκάει ένα χαμόγελο. Θες το ψηλοτάβανο εσωτερικό του με τη μεγάλη μπάρα και το τεράστιο πολύχρωμο γκράφιτι διά χειρός του street artist Nico απέναντι; Θες τη ζεστή και συνεχή εξυπηρέτηση; Θες τον Σπύρο και τον Άρη που έχουν φέρει όλη τη feel good λατινοαμερικάνικη ατμόσφαιρα από τα ταξίδια τους στο Μεξικό με μια φιλοσοφία street food υψηλής γαστρονομίας και γενναίων μερίδων με στόχο το food sharing; Όλα αυτά μαζί σημαίνουν και συνθέτουν την επιτυχία που φαίνεται από το καθημερινά γεμάτο μαγαζί.

Πηγαίνοντας εκεί, τώρα που καλοκαίριασε ασφαλώς κοιτάς να κάτσεις έξω, σε έναν μεγάλο χώρο με φόντο κάκτους –τι άλλο;–, που κρατάει σωστά τις αποστάσεις. Κάθεσαι και με το που έρθουν τα σουπλά, που εκτελούν και χρέη καταλόγου, αρχίζουν τα δύσκολα. Τι να πρωτοδιαλέξεις; Εμείς, ό,τι δοκιμάσαμε, ήταν επιτυχία, και να είναι καλά γι’ αυτό οι σεφ Χαράλαμπος Πατερμανλής και Σταύρος Ζαγοράς.

Ξεκινήσαμε με τους υπέροχους παραδοσιακούς μεξικάνικους κεφτέδες albondigas fritas de carne και μια σαλάτα με κινόα, που μπορεί να μην είναι και τόσο μεξικάνικη, αν και νοτιοαμερικάνικη, αλλά είναι σίγουρα τόσο καλοκαιρινή, δροσερή και γευστική που θα κερδίσει και τους λιγότερο μυημένους.

Πέρα απ’ όλα τα κλασικά και αγαπημένα νάτσος, κεσαντίγιας, φαχίτας, μπουρίτος και τάκος, θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις κάτι που δεν θα βρεις εύκολα αλλού: chilaquiles με γαρίδες ή κοτόπουλο ή ένα από τα σπέσιαλ, όπως το Mole de pollo, ήτοι τρυφερό φιλέτο μπούτι κοτόπουλο sous-vide με καυτερή σάλτσα σοκολάτας. Εννοείται ότι δεν πρέπει να χάσεις τα φοβερά κοκτέιλ, όπως το Tequila Town ή το Chilangos Paloma, όσο κι αν σου κλείνει το μάτι η παγωμένη Μαργαρίτα. Tip: Για φινάλε, μην αντισταθείς στα homemade churros με πραλίνα.

Μεσογείων 258, Χολαργός, 210 6536293

Facebook

 

Piu Verde

O πιο πράσινος all-day προορισμός της Αθήνας 

Το Più Verde είναι ο αγαπημένος μας all-day παράδεισος μέσα σε πεύκα, λίμνες, πανίδα και χλωρίδα, στην καρδιά του Άλσους Παπάγου. Ένα καταπράσινο τοπίο-σημείο αναφοράς για τους Αθηναίους εδώ και χρόνια, που σε ταξιδεύει και σε αγκαλιάζει από παντού, με ζεν ατμόσφαιρα. Στο πιο πράσινο καταφύγιο της πόλης μπορείς να χαλαρώσεις και να απολαύσεις από το πρωί ως αργά το βράδυ καφέ, breakfast, brunch (pancakes, βάφλες, αυγά με πικάντικη σάλτσα ντομάτας, vegan burger, σάντουιτς με χούμους μανιταριών κ.ά.) και πολλές πρωτότυπες επιλογές, ώστε να μπορείς κάθε μέρα να δοκιμάζεις έναν διαφορετικό συνδυασμό.

Στο εστιατόριο οι ιδιαίτερες γαστρονομικές προτάσεις του μενού που επιμελούνται ο executive chef Κωνσταντίνος Τσίγκας και ο chef de cuisine Λεωνίδας Σιώκος σου ανοίγουν την όρεξη και σε ταξιδεύουν στην Ιταλία. Εδώ γίνεσαι ένα με την ακαταμάχητη ζεστασιά της αυθεντικής cucina italiana: crostini con burrata με προσούτο, καρπάτσιο από μοσχάρι ή γαρίδα, arancini «μαύρο» με κρέμα από καλαμάρι και πικάντικη ‘nduja, ξεχωριστές επιλογές σε ζυμαρικά και ριζότι, όπως garganelli με ραγού από κουνέλι και μαύρα λινγκουίνι με γαρίδες, μύδια και φιλέτο λαβράκι, καθώς και μοναδικές λευκές και κόκκινες πίτσες με την απολύτως αυθεντική ναπολιτάνικη ζύμη (αγαπημένες μας η Funghi Μisti, με μανιτάρια, ταλέτζιο, γκοργκοντζόλα, θυμάρι, κρεμμύδι και παντσέτα, και η ‘Νduja, με φρέσκο πικάντικο λουκάνικο από τη Σικελία, μοτσαρέλα, ψητό σκόρδο και καυτερό μέλι), που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του είδους.

Προσθέτοντας και τα ακαταμάχητα γλυκά, όπως το Affogato (σαμπαγιόν με εσπρέσο και παγωτό) και το Canolli (γεμιστό με κρέμα σοκολάτα), οι γευστικές προτάσεις του Più Verde συνωμοτούν για να δημιουργήσουν αξέχαστες αναμνήσεις στον ουρανίσκο σας. Ένα καλειδοσκόπιο γεύσεων που πρέπει να δοκιμάσετε!

Όταν η νύχτα πέφτει, η ατμόσφαιρα παίρνει μυθικές διαστάσεις και το πιο όμορφο open green bar της πόλης σε υποδέχεται με συναρπαστικά κοκτέιλ και ανεβαστικές μουσικές από τους resident DJs! To Più Verde είναι ο απόλυτος εγγυητής του summer fun στη βόρεια πλευρά της πόλης… γιατί εδώ είναι πάντα καλοκαίρι! Più Verde. Καταπράσινο και ποιοτικό από το 2002.

Στρ. Παπάγου & Πεντέλης – Άλσος Παπάγου, μετρό Εθνική Άμυνα, 210 6546185

www.piu-verde.gr, Facebook, Ιnstagram 

 

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Γεύσεις που γίνονται σημείο αναφοράς για όλες τις αισθήσεις σου 

Η γαστρονομική εμπειρία είναι ένα ταξίδι που απολαμβάνεις με όλες σου τις αισθήσεις και το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες σε μεταφέρει στα πιο όμορφα μέρη του τόπου μας, έτσι γίνεται ο απόλυτος προορισμός που θα σε παρασύρει μακριά από την καθημερινότητα. Η απρόσκοπτη θέα, το μοναδικό ηλιοβασίλεμα και η αίσθηση ελευθερίας κάτω από τον αττικό ουρανό δημιουργούν στιγμές γεμάτες δροσιά, γεύση και απόλαυση. Το μενού που επιμελείται η σεφ Φιλίτσα Καραμανλή είναι εμπνευσμένο από την ελληνική γαστρονομική παράδοση, χωρίς να λείπουν οι αναφορές στην πανέμορφη Σχοινούσα (τόπος καταγωγής των ιδιοκτητών).

Οι δημιουργικές συνταγές ισορροπούν με τις σύγχρονες τεχνικές, προσφέροντας γεύσεις οικείες που αναδεικνύουν τις εκλεκτές πρώτες ύλες οι οποίες καταφθάνουν από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσεις το σεβίτσε από ψάρι ημέρας σε χυμό εσπεριδοειδών, τη σαλάτα με ψίχα από ελληνικό μπλε καβούρι και την τάρτα από φάβα Σχοινούσας. Και μετά τη γευστική αυτή εισαγωγή, το ταξίδι σου συνεχίζεται με κάποιο από τα ολόφρεσκα ψάρια που μαγειρεύονται αριστοτεχνικά (το αχνιστό με πατάτες baby, ντοματίνια, φρέσκα μυρωδικά και φιμέ ψαριού θα σε εντυπωσιάσει) ή με κάποια πρόταση κρέατος (στα must-try η μοσχαρίσια ταλιάτα στη σχάρα με ψητά λαχανικά και κρέμα μανιταριών).

Αν, πάλι, δυσκολεύεσαι να διαλέξεις, το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες προτείνει δύο σετ μενού με κρέας ή ψάρι για να σου προσφέρει μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία. Το χαμόγελο των ανθρώπων που θα σε υποδεχτούν, η χαλαρή ατμόσφαιρα (όπου η ασφάλεια όλων γίνεται προτεραιότητα) και οι γεύσεις της κουζίνας αλλά και του μπαρ κάνουν το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες σημείο αναφοράς για όλες σου τις αισθήσεις.

Παύλου Μελά 13, Καρέας-Βύρωνας, 210 7640240,

www.balconycyclades.com, Facebook, Instagram 

 

Avancai, cocina y barra sudamericana

Γευστικό ταξίδι στη Λατινική Αμερική με υψηλή αισθητική. 

Λένε πως όταν δημιουργείς έναν χώρο για να τον χαίρεσαι και ως πελάτης, τότε μάλλον έχεις κάνει το πρώτο βήμα προς την επιτυχία. Πίσω από το Avancai κρύβεται η αγάπη των δημιουργών για την παραδοσιακή κουζίνα της Λατινικής Αμερικής και το πάθος να μεταφέρουν αυτή την αγάπη στον γευστικό χάρτη του Χαλανδρίου, προσφέροντας μια επιλογή διαφορετική και κυρίως προσεγμένη σε κάθε λεπτομέρεια.

Το Avancai, που πήρε το όνομά του από μια περιοχή του Περού, γίνεται βάση για ένα ταξίδι από τη Βραζιλία μέχρι το Μεξικό και από την Αβάνα μέχρι την Αργεντινή. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο αρχικός στόχος, ένα γευστικό ταξίδι στην κουζίνα αλλά και στην κουλτούρα Sudamericana. Γιατί αυτές οι δύο έννοιες πάνε μαζί και συναντούν στο Avancai τη γνήσια φιλοξενία και τη ζεστασιά που θα σε κάνει να νιώσεις όμορφα από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς εκεί. Η αισθητική βρίσκεται σε κάθε στοιχείο του χώρου με τους ξύλινους ανεμιστήρες, τους μεγάλους αψιδωτούς καθρέφτες, τις καμπυλωτές καρέκλες από ξύλο και ψάθα και τα πανέμορφα φυτά, που δημιουργούν μια colonial ατμόσφαιρα, και αγγίζει μέχρι και την παρουσίαση των πιάτων, προσφέροντας αυθεντική ευχαρίστηση.

H easy φιλοσοφία του Avancai σε καλεί τα Σαββατοκύριακα από νωρίς για πρωινό καφέ που θα συνοδεύσεις με εξαιρετικό brunch. Το κυρίως μενού προτείνει ξεχωριστές γεύσεις που δεν θυμίζουν τίποτε απ’ όσα έχει δοκιμάσει, ενώ στην κάρτα με τα κοκτέιλ θα βρεις επιλογές που θα λατρέψεις. Εξάλλου, το Avancai σε στέλνει ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική που δεν αφορά μόνο τη γεύση αλλά όλες τις αισθήσεις και σε καλεί σε μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσεις εύκολα.

Σωκράτους 4Α, Χαλάνδρι, 210 6818305,

www.avancai.gr, Facebook, Instagram 

 

Νοah

Ένα beach-summer concept στην καρδιά της Αθήνας. 

Το Πάρκο Ελευθερίας ως πάρκο και ως μαγαζί το γνωρίζουν λίγο πολύ όλοι οι Αθηναίοι. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι στη θέση του πλέον λειτουργεί ένα μαγαζί περισσότερο concept, που σκοπό έχει να μας κάνει μια μεγάλη οικογένεια. Ο λόγος για το Noah, που έχει βάλει πλώρη να γράψει τη δική του μοναδική ιστορία ως ένα πρωτοποριακό all-day bar-restaurant σε μια καταπράσινη μεριά της πόλης. Βασικά, μια επίσκεψη φτάνει για να καταλάβεις ότι μόλις σε λίγα λεπτά έχεις πάει ταξίδι από το Μέγαρο Μουσικής κάπου στη Λατινική Αμερική.

Εκεί, σε αυτή την ξεχωριστή αυλή με το μεγάλο σιντριβάνι στην είσοδο, που περιτριγυρίζεται από εξίσου μεγάλα δέντρα και πολύ πράσινο, μπορείς να εγκαινιάσεις το φετινό σου καλοκαίρι στην Αθήνα. Γιατί και η παραμονή στην πόλη μπορεί εύκολα να θυμίζει και να μυρίζει διακοπές!

Σε αυτό το ιδιαίτερο urban beach concept μπορείς να απολαύσεις από signature cocktails του Βασίλη Νικήτα μέχρι πίτσα που ψήνεται σε πέτρινο φούρνο, όπως και επιλογές σε κρέας, ψάρι και vegetarian/vegan πιάτα που επιμελήθηκε ο Βασίλης Παπαθεοδώρου.

Αυτό το μαγαζί, που φωνάζει από παντού καλοκαίρι, σύντομα θα λανσάρει και το πρότζεκτ «Πικνίκ», χάρη στο οποίο θα μπορείς να πάρεις σε χάρτινο κουτί την πίτσα αλλά και τα κοκτέιλ σου προκειμένου να τα απολαύσεις στο πάρκο απέξω! Όσο για τα πρωινά του ΣΚ, θα μπορείς να κάνεις μαθήματα γιόγκα στο πλαίσιο ενός γενικότερου wellness προγράμματος που συνεχώς θα εμπλουτίζεται. Tip: Επειδή σίγουρα θα κολλήσεις με το υπέροχο γλυπτό της εισόδου, το χέρι σχηματίζει τη λέξη «σ’ αγαπώ» στη νοηματική.

Ευζώνων, Πάρκο Ελευθερίας, Μέγαρο Μουσικής, 210 7233419, 

Facebook, Instagram 

 

Che Cocina y Barra Sudamericana

Γεύσεις Λατινικής Αμερικής σε έναν χώρο που κάνει το καλοκαίρι πολύχρωμο.

Η Λατινική Αμερική είναι ένα ταξίδι ζωής που πρέπει να κάνεις αν θέλεις να λες ότι γνώρισες τον κόσμο. Κι αν αυτό δεν έχει μπει ακόμα στα σχέδια ή στα όνειρά σου, το Che Cocina y Barra Sudamericana θα σε πείσει, αποκαλύπτοντας ένα μικρό κομμάτι αυτού του πολιτισμού, και μάλιστα στην πιο αυθεντική του μορφή. Χρώματα, ζωντάνια και γεύσεις συνδυάζονται σε έναν χώρο αφιερωμένο στην πληθωρική κουλτούρα που έρχεται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ο γνωστός σεφ Θάνος Στασινός επιμελείται το μενού, παρουσιάζοντας μια σειρά από παραδοσιακές συνταγές με καταγωγή από το Περού, τη Βραζιλία αλλά και την Ισπανία, και τα πιάτα που προτείνει μοιάζει να ανοίγουν μια πόρτα σε έναν άλλον κόσμο. Έναν κόσμο που δεν σταματά να χαμογελά, να απολαμβάνει μεγαλόφωνα και να δοκιμάζει με λαχτάρα τις γεύσεις. Η ισπανική παέγια (γαρίδα, iberico, κοτόπουλο) είναι ιδανική επιλογή για δύο. Η σούβλα χοιρινού iberico δεν μοιάζει με τίποτε απ’ όσα έχεις δοκιμάσει. Η παραδοσιακή βραζιλιάνικη πικάνια με μοσχάρι Βlack Αngus γίνεται αγαπημένη γεύση. Η πάπια με φρούτα του δάσους θα σε ενθουσιάσει. Το κλασικό σεβίτσε λαβράκι με γλυκοπατάτες είναι must try, ενώ στα συνοδευτικά θα βρεις δροσερές σαλάτες με αναπάντεχους συνδυασμούς.

Το Che Cocina y Barra Sudamericana σε υποδέχεται από το πρωί για καφέ και brunch, ενώ το βράδυ μετατρέπεται σε μια μυστική αυλή γεμάτη από χρωματιστά κοκτέιλ με μείξεις που σε κάνουν να νιώθεις πως διέσχισες τον ωκεανό που σε χωρίζει από τη Λατινική Αμερική. Η Φρίντα Κάλο (το γκράφιτι-trademark του Che) παρατηρεί από ψηλά τα πάντα κι αν την κοιτάξεις για λίγη ώρα, θα νιώσεις πως σου κλείνει το μάτι συνωμοτικά.

Καραΐσκου 151, Πειραιάς, 210 4296660, 

Facebook, Instagram 

 

Brauhaus 3K

Γερμανικό καλοκαίρι στο σπίτι της μπίρας. 

Και αν δεν ταξιδέψεις φέτος το καλοκαίρι στην Ευρώπη, δεν πειράζει. Μπορείς πάντα να ταξιδέψεις γευστικά μερικά λεπτά μακριά από το σπίτι σου. Για παράδειγμα, σκόπευες να πας Μόναχο ή Βερολίνο; Μπορείς να το νιώσεις εύκολα, πηγαίνοντας στο Σπίτι της μπίρας ή, αλλιώς, στο Brauhaus 3K στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Το ιστορικό αυτό μαγαζί στο καλοκαιρινό του άνοιγμα σε καλεί να πας να γευτείς όσες μπίρες θέλεις από τις 60+ μπουκάλι και 15 βαρέλι, plus τη νέα δική τους Brauhaus 3Κ Premium Lager. Αν βρεθείς εκεί Δευτέρα ή Τρίτη, θα πετύχεις την προσφορά 1+1 μπίρα σε επιλεγμένες ελληνικές και ξένες ετικέτες, ενώ η Τετάρτη είναι η μέρα της Guinness, οπότε παίρνεις μία και πίνεις άλλη μία δώρο. Οι εκπλήξεις, όμως, δεν σταματούν εδώ. Κάνε follow στο Instagram του μαγαζιού και μπορεί μια Δευτέρα να είσαι εσύ ο τυχερός που θα κερδίσει ένα κιβώτιο μπίρες(!).

Μια νέα, πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι αυτή των 5 δροσιστικών beer cocktails (εκ των οποίων το ένα μη αλκοολούχο), όπως το Brauhaus Mule με βότκα, το Salted Barrel με τεκίλα ή το London’s Abbey με τζιν. Ασφαλώς και δεν λείπουν οι λαχταριστές προτάσεις φαγητού για να ζήσεις όλη την μπιρο-εμπειρία με βασικό πρωταγωνιστή τις γερμανικές γεύσεις, και κάποιες για πιο νεανικό κοινό. Εσύ, όταν πας, μπορείς να συζητήσεις με το ενημερωμένο προσωπικό για το καλύτερο food pairing βάσει της μπίρας που θα έχεις επιλέξει και να ξεκινήσεις με ένα κότσι με τραγανή πέτσα. Tip: Τα καλοκαιρινά Παρασκευοσάββατα θα ροκάρει στα decks η DJ Lefaset (Αναστασία Μαρκολέφα). Δεκελείας 67,

Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2526624

Facebook, Instagram 

 

North cafe

Η ταράτσα του North café φωνάζει καλοκαίρι.

Δεν χρειάζεται να βρεθείς στο κέντρο της πόλης για να απολαύσεις μια ταράτσα. Ειδικότερα αν κινείσαι προς Καλλιθέα, αυτήν τη στάση πρέπει να την κάνεις σε ένα all-day bar on the roof που φέτος κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας και έχει γράψει ήδη τη δική του ιστορία ως ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς στην περιοχή.

Πηγαίνοντας εκεί, θα διαπιστώσεις έναν πολύ μοντέρνο χώρο εσωτερικά και μια ακόμα πιο εντυπωσιακή ταράτσα, καθότι οι άνθρωποι του North έχουν δώσει σημασία σε κάθε λεπτομέρεια κι αυτό φαίνεται. Ήδη από το πρωί, με το μοναδικό specialty coffee διά χειρός έμπειρων baristi και με προτάσεις πρωινού αλμυρές και γλυκές (θα βρεις pancakes και βάφλες) θα μπορέσεις, μόνος ή με παρέα, να χαρείς το ξεκίνημα της ημέρας. Οι προτάσεις δεν σταματούν στο πρωινό και στο brunch, αλλά συνεχίζονται ακάθεκτες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διάφορες πιο lunch προτάσεις για το μεσημεριανό σου break θα το κάνουν σημείο συνάντησης με τους φίλους ή και τους συνεργάτες σου, και όσο περνάει η ώρα θα παίζουν στο τραπέζι τα αγαπημένα όλων early drinks και, φυσικά, τα δροσερά γευστικότατα κοκτέιλ που μυρίζουν διακοπές. Το North φρόντισε στο καλοκαιρινό άνοιγμά του να έρθει με ανανεωμένη κάβα, ανανεωμένη wine list και, φυσικά, νέες προτάσεις για κοκτέιλ που πρέπει να ανακαλύψεις. Ιδανικές σε αυτή την ατμοσφαιρική ταράτσα και οι μουσικές, που κινούνται από σόουλ και φανκ μέχρι deep house.

Λασκαρίδου 106, Καλλιθέα, 210 9523040

Facebook, Instagram: northcafebar   

 

Balcony

Γεύσεις από την Ελλάδα σε ένα από τα πιο όμορφα μπαλκόνια της Αθήνας.

Δεν ξέρω αν μπορείς ποτέ να πεις ότι γνωρίζεις αρκετά την Ελλάδα, πάντως ένας τρόπος για να την ταξιδέψεις είναι δοκιμάζοντας συνταγές που προέρχονται από διαφορετικούς τόπους, αποκαλύπτοντας τον γαστρονομικό πλούτο αυτής της χώρας. Αν, μάλιστα, αυτή η μικρή ξενάγηση συμβαίνει σε ένα πανέμορφο μπαλκόνι που θυμίζει την αριστοκρατική Αθήνα του 19ου αιώνα, τότε η απόλαυση γίνεται μια εμπειρία στην οποία θέλεις να επιστρέφεις ξανά και ξανά.

Το Balcony, στην αρχή της οδού Βεΐκου, θα σου προσφέρει μια σειρά από πιάτα-οδηγούς στα πιο όμορφα μέρη της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας, «πειραγμένα» όσο χρειάζεται ώστε η παραδοσιακή κουζίνα να συναντήσει τη σύγχρονη γαστρονομία. Στο μενού θα βρεις ορεκτικά όπως η σφέλα με καλαμποκάλευρο, κρέμα αρακά, πρόβειο γιαούρτι, δυόσμο και πιπερόριζα ή καλοκαιρινή κολοκυθόπιτα σε ποντιακό φύλλο με ξινομυζήθρα και κολοκύθια. Στις κυρίως επιλογές θα σε ενθουσιάσει το χειροποίητο λινγκουίνι με θαλασσινά (καραβίδες, μύδια, γαρίδες) και σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις τη ματσάτα Φολεγάνδρου με ουρά βοδινού και κρέμα γραβιέρας.

Όλα τα πιάτα χαρακτηρίζονται από την οικειότητα της ελληνικής κουζίνας και τη φροντίδα που κρύβεται πίσω από τα υλικά. Τα περισσότερα, άλλωστε, προέρχονται από μικρούς παραγωγούς που με μεράκι και πολλή αγάπη κρατούν σε υψηλό επίπεδο τα πιο ιδιαίτερα προϊόντα που βγάζει αυτός ο τόπος. Στη συνοδεία των γεύσεων θα επιλέξεις ανάμεσα σε εκλεκτές ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, ενώ στο μπαρ που βρίσκεται στον 2ο όροφο μπορείς να απολαύσεις το κρασί ή το κοκτέιλ σου σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει άλλες δεκαετίες. Όσο για το μπαλκόνι που έδωσε το όνομά του στον χώρο, μόλις βρεθείς εκεί θα καταλάβεις ότι το Balcony δεν θα μπορούσε να λέγεται αλλιώς…

Βεΐκου 1, Κουκάκι, 211 4118437

balconyathens.com, Facebook, Instagram

 

Αυλή Mεζέ

Οι αυθεντικές γεύσεις σερβίρονται στη λαδόκολλα και μόνο! 

Είναι κάποιες γειτονιές που μοιάζουν με την αγκαλιά της μαμάς που σε αφήνει να φύγεις, να σπουδάσεις, να γνωρίσεις άλλα μέρη, αλλά ξέρεις ότι σε περιμένει με χαρά, αν επιλέξεις να γυρίσεις πίσω. Μια τέτοια ιστορία κρύβεται πίσω από την Αυλή στα Άνω Πατήσια, αυτή την παραδοσιακή ταβέρνα που κλείνει σύντομα 10 χρόνια και έχει καθιερωθεί πλέον ως επιλογή κάθε φορά που θέλεις αυτό που λέμε «ένα πιάτο καλό φαγητό». Κι αυτό είναι πιο δύσκολο απ’ όσο ακούγεται. Ποιότητα, φροντίδα και φιλοξενία είναι εκείνα τα στοιχεία που μένουν αδιαπραγμάτευτα σταθερά μέσα στα χρόνια και μπορείς να τα αναγνωρίσεις σε κάθε πιάτο της Αυλής.

Στο μενού θα συναντήσεις πιάτα αμιγώς ελληνικά που μυρίζουν παράδοση αλλά και από την Πόλη (λόγω της καταγωγής των δημιουργών από τα Πριγκιποννήσια). Ό,τι κι αν διαλέξεις, όμως, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι φτιάχτηκε στο χέρι, ακόμα κι αν πρόκειται για τυροπιτάκια που τυλίχτηκαν ένα-ένα, πατάτες που καθαρίστηκαν με μαχαιράκι ή μεζέδες, όπως το φρυγαδέλι, του οποίου η αρνίσια μπόλια γεμίζεται επί τόπου με συκώτι από μοσχαράκι γάλακτος. Άλλωστε, αυτό είναι ένα από τα πιάτα για τα οποία θα επιστρέψεις στην Αυλή ξανά και ξανά, ενώ στα πιο χαρακτηριστικά θα βρεις τα τυροσουτζουκάκια, την πίτα Καισαρείας (χειροποίητη φυσικά) και το μπιφτέκι με τρεις κιμάδες που αρωματίζεται με μπαχαρικά από την Κωνσταντινούπολη.

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο η Αυλή γεμίζει με ήχους που αναλαμβάνουν εκ περιτροπής οι δύο Βασίληδες μουσικοί, ο ένας με το μπουζούκι και τη φωνή του και ο άλλος με την κιθάρα του. Κι εσύ απολαμβάνεις γεύσεις αληθινές που σερβίρονται (μόνο) στη λαδόκολλα, για να αποδείξουν πως τελικά, για να φτάσεις στο επίπεδο του αυθεντικού, θέλει να βάλεις το χεράκι σου (αλλά, τελικά, αξίζει τον κόπο!).

Ανθέων 37-39, Άνω Πατήσια, 210 2586424

avlimeze.gr, Facebook

Πηγή: www.lifo.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours